You are here

Έγκριση κρατικών εγγυήσεων με πέντε αλλαγές

22/04/2021 18:47

Με την έγκριση πέντε τροπολογιών πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €1 δισ. και αναμένεται να συμβάλει σε αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία κατά €1,4 δισ.

Με τις τροπολογίες έχει αλλάξει η κατανομή του ποσού των εγγυήσεων με €150 εκατ. να προορίζονται τελικά για μεγάλες επιχειρήσεις, €550 εκατ. για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και €300 εκατ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους. Στο νομοσχέδιο όπως είχε κατατεθεί ο διαχωρισμός του ποσού ήταν για εγγυήσεις €300 εκατ. προς πολύ μικρές και αυτοεργοδοτούμενους και €700 για τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης, με τροπολογία μεταφέρεται στο νόμο η πρόνοια του σχετικού διατάγματος για προστασία από απολύσεις για περίοδο έξι μηνών, των εργαζομένων επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων.

Επιπρόσθετα, επιστρέφει στο νόμο η πρόνοια για ανάθεση του ελέγχου της διαδικασίας σε επιτροπή παρακολούθησης αντί στο γενικό λογιστήριο. Στην επιτροπή θα συμμετέχει ως παρατηρητής ο γενικός ελεγκτής. Ακόμα, εισάγεται διαδικασία υποβολής παραπόνου εκ μέρους απορριφθέντων.

Εγκρίθηκε επίσης, τροπολογία για την παροχή δυνατότητας στον Υπουργό Οικονομικών για συμπερίληψη στα Διατάγματα, που εκδίδει δυνάμει του νόμου, σύστασης προς τα πιστωτικά ιδρύματα για αναστολή της καταβολής μηνιαίων δόσεων από δανειολήπτες για περίοδο δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έναρξης της δανειακής σύμβασης, με σκοπό την παραχώρηση εύλογου χρονικού περιθωρίου ανάκαμψης στον δανειολήπτη.

Οι πλείστες τροπολογίες εγκρίθηκαν με τις 18 αρνητικές ψήφους του ΔΗΣΥ και 36 θετικές ψήφους των υπολοίπων κομμάτων. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 52 ψήφους υπέρ και δύο αποχές.

Στο τέλος της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την ελπίδα, οι τροπολογίες να μην είναι τέτοιες «που να έχουμε κόκκινο φως και ένα μεγάλο όχι από την Ευρώπη», όπως είπε. Η εφαρμογή του σχεδίου παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών.

Προϋπόθεση για την παραχώρησή των κρατικών εγγυήσεων αποτελεί η μη χρησιμοποίησή τους για την αποπληρωμή υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων, εξυπηρετούμενων ή μη, ή για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων οποιουδήποτε πιστωτικού ιδρύματος.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις θα καλύπτουν ποσοστό ύψους 70% των ζημιών που δυνατό να προκύψουν από τα δάνεια που θα παραχωρηθούν και οι τράπεζες θα καλύπτουν το υπόλοιπο 30%, ανεξαρτήτως αν το δάνειο είναι εξασφαλισμένο ή μη.

Τα δάνεια θα έχουν διάρκεια από τρεις μήνες μέχρι και έξι χρόνια, εξαιρουμένων των τρεχούμενων λογαριασμών που η μέγιστη διάρκειά τους θα είναι ένα έτος.

Της Μαρίας Χαμπή