You are here

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για μορατόριουμ δόσεων

29/03/2020 17:22

Με  31 ψήφους υπέρ και 24 ψήφους εναντίον πέρασε το νομοσχέδιο για αναστολή των δόσεων και τόκων δανείων, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής.

Υπέρ του νομοσχεδίου για το μορατόριουμ δόσεων και τόκων δανείων, ψήφισαν 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ, 10 βουλευτές του ΔΗΚΟ και 3 βουλευτές του Κινήματος Αλληλεγγύης.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών, η βουλευτής Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου και το ΕΛΑΜ.

Την ίδια στιγμή η βουλή αποφάσισε να αναβάλει μέχρι τις 2 Απριλίου τη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου που αφορά στην παραχώρηση εγγυήσεων €2 δισ. προς τις τράπεζες για την έγκριση νέων δανείων.

Το αίτημα για αναβολή της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για έγκριση κρατικών εγγυήσεων, κατέθεσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης.

Για το νομοσχέδιο λήψης έκτακτων μέτρων ώστε να καταστεί δυνατή η απόφαση για αναστολή δόσεων και τόκων δανείων, ψήφισαν αρχικά 19 παρόντες βουλευτές και ακολούθως αποχώρησαν από την αίθουσα ώστε να προσέρχονται οι υπόλοιποι βουλευτές ένας, ένας ενημερώνοντας για τη ψήφο τους, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας.

Ο πρόεδρος της βουλής εξήρε τον αγώνα του ιατρικού προσωπικού ενάντια στον κορωνοϊό διαβεβαιώνοντας ότι η βουλή προβαίνει στα αναγκαία για προστασία του ιατρικού προσωπικού.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι σήμερα σε μια συνεργασία κυβέρνησης και βουλής θεσπίστηκε το πιο σημαντικό μέτρο για στήριξη της κυπριακής κοινωνίας. Αναστολή δόσεων μέχρι το τέλος του 2020.

"Πριν μερικές μέρες βουλή και κυβέρνηση ψηφίσαμε νομοσχέδια για στήριξη του εισοδήματος 290.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και αυτοτελώς εργαζομένων. Τώρα είναι που απαιτούμε, ζητούμε και αναμένουμε από το τραπεζικό σύστημα της χώρας, να πράξει το δικό του καθήκον ως την ελάχιστη κοινωνική συνεισφορά του", σημείωσε.

Ζητώ και απαιτώ να ξεκαθαρίσουν με απόλυτο τρόπο, τόνισε, ότι δεν θα προβούν σε ανατοκισμούς για το ερχόμενο εννιάμηνο.

Δεύτερον, οι δόσεις του εννιαμήνου να μεταφερθούν προς το τέλος της λήξης των δανείων για να διευκολυνθούν στη ρευστότητά τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τρίτον, να προβούν σε αναδιαρθρώσεις βιώσιμες. Ν’ ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και τέταρτον, να διοχετεύσουν στην αγορά, σε βιώσιμα νοικοκυριά και βιώσιμες επιχειρήσεις, τώρα που έχουν ανάγκη, την απαιτούμενη ρευστότητα μ’ ένα μεγάλο πακέτο για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας.

Το ΔΗΚΟ που υπερψήφισε το νομοσχέδιο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι θα επέλθει σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις και τον κόσμο που το έχει ανάγκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΔΗΚΟ υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την αναστολή, από το τραπεζικό σύστημα, των δόσεων εξυπηρετούμενων δανείων, στην προσπάθεια να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι δανειολήπτες και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του ιού COVID-19.

Το ΔΗΚΟ επιμένει πως μέρος του ποσού των €250 εκ. που θα περιληφθεί στις κυβερνητικές εγγυήσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί για να επιδοτηθούν τα επιτόκια αυτών, αλλά και άλλων δανείων.

Η ΕΔΕΚ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει για την αναστολή των δόσεων, από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με συγκεκριμένες προτάσεις να βελτιώσει το νομοσχέδιο προς όφελος των δανειοληπτών, εργαζομένων, αυτοεργοδοτουμένων και επιχειρήσεων οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία, ωστόσο καμία από τις προτάσεις της δεν έγινε αποδεκτή από κανένα κόμμα.

«Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες δεν θα ήταν εύκολο να προχωρήσουμε στη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και να επιβαρύνουμε τους δανειολήπτες σε περίοδο κρίσης να καταβάλλουν τους τόκους, τον ανατοκισμό και την κεφαλαιοποίηση αυτών μέχρι την εξόφληση του δανείου. Μια διαδικασία που ουσιαστικά ευνοεί τις τράπεζες αλλά πλήττει τους δανειολήπτες», όπως σημειώνεται.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη, αναφέρει ότι μέσα σε δύσκολες πρωτόγνωρες συνθήκες, «κρατάμε υπεύθυνη στάση και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε το συμφέρον των συμπολιτών μας και το καλό της πατρίδας».

«Ταχθήκαμε υπέρ και ψηφίσαμε το νομοσχέδιο αναστολής των δόσεων προκειμένου να δώσουμε ανάσα ρευστότητας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου μας. Ψηφίσαμε το νομοσχέδιο γιατί με αυτό αναστέλλεται για τα φυσικά πρόσωπα, αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις, η υποχρέωση καταβολής των δόσεων περιλαμβανομένων και των τόκων για εννέα μήνες. Ταχθήκαμε υπέρ της αναβολής του νομοσχεδίου για τις κυβερνητικές εγγυήσεις στις τράπεζες, διότι θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων και του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις τόνωσης της αγοράς και των επιχειρήσεων με διασφάλιση ρευστότητας για την αγορά», σημειώνει.