You are here

Εξετάζουν περιορισμό αναστολής εκποιήσεων μετά τα νέα «όχι»

05/07/2021 13:50

Την διαφωνία της Κεντρικής Τράπεζας, του υπουργείου Οικονομικών και του Συνδέσμου Τραπεζών, συναντά για άλλη μια φορά η πρόθεση των κομμάτων να επεκτείνουν περαιτέρω την προστασία ενυπόθηκων ακινήτων από τις εκποιήσεις. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη, για να εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού του πεδίου εφαρμογής της νέας αναστολής.

Η επιτροπή Οικονομικών εξέτασε σήμερα τη σχετική πρόταση νόμου στην παρουσία εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας, του υπουργείου Οικονομικών και του Συνδέσμου Τραπεζών, οι οποίοι κατέθεσαν τις θέσεις τους, αναφερόμενοι στους κινδύνους που ενδέχεται να επιφέρει μια νέα αναστολή των διαδικασιών εκποίησης.

Η πρόταση κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα από το ΑΚΕΛ και τη συνυπογράφουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ και το Κίνημα Οικολόγων. Η επαναφορά της πρότασης για επέκταση της αναστολής εκποιήσεων, έχει ως αιτιολογία τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία.

Με την προτεινόμενη παράταση, θα δοθεί συνέχεια στην προηγούμενη αναστολή, που έδωσε η Βουλή τον περασμένο Απρίλιο και που είναι σε ισχύ μέχρι την 31η Ιουλίου.

H εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Αυγή ​Λαπαθιώτη ανέφερε ότι θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια υποχρέωση που έχουν όλες οι αρμόδιες αρχές όταν κρίνουν πως κάποια σχέδια νόμου εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ όπως συμβαίνει με την συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Στην αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί και παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου, σημείωσε.
 
Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Κλεάνθης Ιωαννίδης, είπε ότι αντιτίθεται στην επέκταση της προστασίας και εισηγείται αντί τροποποιήσεων στο νόμο να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών ώστε να λυθεί το πρόβλημα στην ρίζα του», ενώ ανέφερε ότι «η ανησυχία για εκποίηση πρώτων κατοικιών δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που έχουμε ενώπιον μας».
 
Πρόσθεσε ότι μόλις έξι κατοικίες έχουν πωληθεί από το 2015 και μετά με μέση αγοραία αξία €523.000. Ανέφερε ότι η ΚΤΚ ουδέποτε έβλεπε και βλέπει το νόμο των εκποιήσεων ως το πρώτιστο μέτρο αλλά είναι ένα απαραίτητο μέτρο για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης των ΜΕΔ.  
 
«Σε περίπτωση που δοθεί επέκταση ο νόμος των εκποιήσεων θα καταστεί μόνιμα ανενεργός», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι εκποιήσεις είναι ανενεργές από το Μάρτιο του 2020 με μία μικρή περίοδο από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο.
 
Είπε ακόμη ότι «εάν αυξηθούν τα ΜΕΔ χωρίς κίνητρα για αναδιαρθρώσεις ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος αρνητικό συνεπειών στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην οικονομία γενικότερα», πρόσθεσε.  
 
Αναφερόμενος σε στοιχεία, είπε ότι η Κύπρος διατηρεί τον δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη ΜΕΔ στην ΕΕ, πίσω από την Ελλάδα, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, πρόσθεσε ότι το ύψος των ΜΕΔ αναγνωρίζεται από τους οίκους αξιολόγησης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σαν την μεγαλύτερη ευπάθεια της κυπριακής οικονομίας.
 
Ανέφερε ότι το 64% των ΜΕΔ αφορούν δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των δύο ετών και πρόσθεσε ότι από το 2015 και εντεύθεν πωλήθηκαν έξι κατοικίες με μέση αγοραία αξία τις €523.000, δηλαδή σημαντικά μεγαλύτερη από τον ορισμό της πρώτης κατοικίας που περιλαμβάνεται στο νόμο και «από το όριο που τίθεται σήμερα ενώπιον μας».
 
Είπε ακόμη ότι γύρω στο 60% των επιστολών που στέλνονται για εκποιήσεις αφορούν αγροτεμάχια με μέση αξία γύρω τα €70.000, ενώ αναφέρθηκε σε χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά το 2020 γύρω στα €866 εκ. και το πρώτο τρίμηνο του 2021 ύψους €227 εκ.
 
«Αυτά τα στοιχεία μας λένε ότι το μέτρο που έχουμε ενώπιον μας δεν αφορά την πανδημία, διότι το 64% των ΜΕΔ αφορούν καθυστερήσεις πέραν των δύο ετών», πρόσθεσε.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς είπε ότι συμφωνεί με το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤΚ σε ότι έχουν αναφέρει και σημείωσε πως ο σύνδεσμος απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή «με τις ανησυχίες μας και την διαφωνία μας».
 
«Ο σύνδεσμος και οι τράπεζες μέλη του τάσσονται κατά της επέκτασης της αναστολής εκποιήσεων όπως προωθούνται με την σχετική πρόταση νόμου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι συνεχείς παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες εκποίησης επηρεάζει αρνητικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξιοπιστία μας ως χώρας προς αυτούς που μας παρακολουθούν και τους επενδυτές που προσπαθούμε να προσελκύσουμε».

Περιορίζουν την πρόταση νόμου

Η πρόταση νόμου για τη νέα αναστολή εκποιήσεων έχει περιληφθεί στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίας της Ολομέλειας, για την ερχόμενη Πέμπτη. Την Τετάρτη το πρωί η επιτροπή Οικονομικών θα συνεδριάσει εκτάκτως, συνεχίζοντας τη συζήτηση επί της πρότασης νόμου με ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού του πεδίου εφαρμογής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μετά τη διαφωνία που εξέφρασαν οι εμπλεκόμενοι φορείς στη νέα παράταση της αναστολής εκποιήσεων, έθεσε προφορικά συμβιβαστική εισήγηση.

Η εισήγηση αφορά αναστολή των εκποιήσεων για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ. και για την μικρή επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €750 εκατ., στη βάση και των προνοιών του σχεδίου Εστία.

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη πρόταση νόμου προβλέπει την αναστολή των εκποιήσεων για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €500 χιλ., για πολύ μικρή επαγγελματική στέγη που απασχολεί λιγότερο από δέκα εργαζόμενους και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €2 εκατ., καθώς και για αγροτεμάχια με αξία που δεν υπερβαίνει τις €250 χιλ.

Οι θέσεις των κομμάτων   

Σε δηλώσεις η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάννα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η πρόταση νόμου για την επέκταση της αναστολής των στοχευμένων εκποιήσεων αφορά την πρώτη κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη, για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε για να μπορεί να δοθεί ολιστική και ολοκληρωμένη  λύση σε σ’ αυτό το πρόβλημα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι ο ΔΗΣΥ σημείωσε την αντίθεση των αρμοδίων αρχών, δηλαδή του Υπουργείου Οικονομικών και κυρίως της ΚΤΚ, προσθέτοντας ότι «η αίσθηση ότι ένα προσωρινό μέτρο θα καταστεί μόνιμο επηρεάζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ανέφερε ότι «ήδη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνεται να άρχισαν να διερωτώνται περί της προσωρινότητας του εν λόγω μέτρου» και πρόσθεσε ότι «υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές η αναγκαιότητα της εξασφάλισης γνώμης από την ΕΚΤ καθώς υπάρχει από τα τέλη του 2014 η ενιαία τραπεζική ένωση η οποία λειτουργεί με κοινούς κανόνες και υποχρεώσεις».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι «σειρά πρωτοβουλιών που αναλήφθησαν αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης έχουν καταλήξει στο απόλυτο μηδέν». Ο κ. Δαμιανού είπε ότι «έχουμε καθήκον να διεκδικήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στο προνόμια των τραπεζών και τα δικαιώματα των δανειοληπτών», προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα εξετάσει συνολικά και με τα υπόλοιπα κόμματα το πως προχωρούμε».

 «Εκ των πραγμάτων δεν έχουμε άλλη επιλογή από την προώθηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου που ενδεχομένως να τύχει κάποιων προσαρμογών για να εξασφαλίσει την αναγκαία δυνατή συναίνεση και συγκατάθεση της πλειοψηφίας των κομμάτων», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι το ΕΛΑΜ υποστηρίζει «την οριζόντια αναστολή όλων των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του έτους», προσθέτοντας ότι «σκοπός είναι η προστασία των δανειοληπτών που έχουν ανεξήγητα χαρακτηριστεί ως στρατηγικοί κακοπληρωτές και που δεν τους δόθηκε, παρά τις υποσχέσεις, η δυνατότητα προσφυγής στην δικαιοσύνη».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι ξεκάθαρα η ΚΤΚ έχει αναφέρει πως η μόνη διευθέτηση που θα επιλύσει το θέμα αυτό είναι η σύσταση του ειδικού δικαστηρίου το οποίο θα εκδικάζει τις διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει και την θέση της ΕΔΕΚ ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ειδικό δικαστήριο το οποίο αποσύρθηκε στο παρά πέντε πριν μερικές εβδομάδες από την ολομέλεια είναι το μόνο που θα επιλύσει σε κάποιο βαθμό αυτό το πρόβλημα.

Ανέφερε ότι αναμένει από όλα τα κόμματα ότι «επιτέλους θα έρθουν να στηρίξουν την συγκεκριμένη πρόταση νόμου η οποία θα πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα αυτό μέχρι το τέλος του έτους».

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι για το Κίνημα είναι «αναγκαία η επιμήκυνση αυτής της περιόδου έχοντας υπόψη ότι πολλά νοικοκυριά είναι εκτεθειμένα ειδικά στο θέμα της πρώτης κατοικίας και στηριζόμενοι στο δεύτερο φιλτράρισμα προστασίας που φαίνεται ότι θα είναι η ΄κακή΄ τράπεζα», αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται να υπάρξει μέχρι τις αρχές του 2022.

Ο κ. Παπαδούρης εξέφρασε την ελπίδα τον Σεπτέμβριο να συζητηθεί το θέμα αυτό και πρόσθεσε πως η επιμήκυνση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων θα δώσει τον αναγκαίο χρόνο για να συζητηθεί.

 

Ε.Χ.