You are here

Η ώρα του Χ. Γεωργιάδη στη βουλή

07/12/2018 06:07

Την ευκαιρία να απευθυνθεί στην ολομέλεια της βουλής θα έχει σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κατά την ετήσια ομιλία του στο πλαίσιο της παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμού, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία των δημόσιων οικονομικών και σε βασικούς οικονομικούς δείκτες, καθώς επίσης στις εξελίξεις σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μετά από την ομιλία του υπουργού οικονομικών η ολομέλεια της βουλής θα προχωρήσει σε νομοθετικό έργο καθώς η συζήτηση του προϋπολογισμού ανάμεσα στους βουλευτές και τελικά η ψήφιση του προϋπολογισμού, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Άνοιξε ο χορός των τροπολογιών

Ενόψει της ψήφισης, ορισμένα κόμματα έχουν ήδη καταθέσει τροπολογίες επί του προϋπολογισμού ενώ, εξακολουθεί να αναμένεται η κατάθεση τροπολογιών εκ μέρους των μεγαλύτερων κομμάτων.

ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση τους για σταύρωμα του κονδυλίου που αφορά στο σχέδιο Εστία, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος εκ μέρους της βουλής στον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα €33 εκ. που περιλαμβάνονται γι’ αυτό το σκοπό στον προϋπολογισμό του 2019.

Το σταύρωμα του κονδυλίου αναφορικά με το σχέδιο Εστία, προκύπτει ως αποτέλεσμα των ανησυχιών που έχουν εκφράσει τα κόμματα για το περιεχόμενο του σχεδίου, καθώς διατηρούν τη θέση ότι θα ωφελήσει περισσότερο τις τράπεζες παρά τους ευάλωτους δανειολήπτες, αλλά και ότι καλύπτει στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Εξάλλου η δέσμευση του κονδυλίου, φαίνεται να είναι το μοναδικό εργαλείο ελέγχου που θα έχει η βουλή σε σχέση με το σχέδιο Εστία, το οποίο δεν θα περάσει από τη νομοθετική διαδικασία.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ παραπέμπουν στις επόμενες μέρες για την ολοκλήρωση των εσωτερικών τους διαδικασιών μέσα από τις οποίες θα οριστικοποιηθούν οι τροπολογίες που θα προωθήσουν.

Οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ αναμένεται ότι θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα έτη, με εισηγήσεις για σταυρώματα και αποκοπές κονδυλίων.

Οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ ενδεχομένως να μην θυμίζουν τις ανάλογες του προηγούμενου, προεκλογικού προϋπολογισμού κατά τον οποίο τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου είχαν διαμορφώσει κοινό μέτωπο.

Φέτος οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το κόμμα για την ψήφιση του προϋπολογισμού φαίνεται να προχωρούν προς υλοποίηση, κάτι που έχει αποτελέσει βάση για την σύσφιξη των σχέσεων του ΔΗΚΟ με τον κυβερνών ΔΗΣΥ. Ως εκ τούτου το ΔΗΚΟ δεν αναμένεται ότι θα φέρει σημαντικά προσκόμματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τις δικές τους τροπολογίες έχουν ήδη καταθέσει ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Όπως διαρρέει, αυτές αφορούν μεταξύ άλλων, δεσμεύσεις και αποκοπές κονδυλίων σε σχέση με επιδόματα, υπηρεσίες συμβούλων και εμπειρογνωμόνων, συμβάσεις υπηρεσιών, τις αποκρατικοποιήσεις, το σχέδιο Εστία ,καθώς επίσης, το σχέδιο αναπλήρωσης απωλειών των μελών κουρεμένων ταμείων προνοίας.

Οι τροπολογίες των κομμάτων θα τεθούν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να συζητηθούν μεταξύ των μελών σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν συνεργασίες και συνέργειες που θα καταστήσουν ευκολότερη την ψήφιση τροπολογιών.

Της Μαρίας Χαμπή