You are here

Με δύο εισηγήσεις στην ολομέλεια για λίστα Γιωρκάτζη

13/07/2020 14:55

Δύο εισηγήσεις αναμένεται να μεταφέρει στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας, η ad hoc επιτροπή για την εξέταση της λίστας Γιωρκάτζη.

Οι δύο εισηγήσεις αφορούν είτε δημοσιοποίηση της λίστας αυτούσιας στις 17 Ιουλίου, είτε την επικαιροποίηση της εκ μέρους του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου και τη δημοσιοποίηση της επικαιροποιημένης λίστας στις 31 Ιουλίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής τρία εκ των μελών, εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΣΥ, Οικολόγων, ΕΛΑΜ υποστήριξαν τη δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας ενώ, τα τρία μέλη εκ μέρους ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης υποστήριξαν την επικαιροποίηση της λίστας πριν οποιαδήποτε δημοσιοποίηση. 

Στο μεταξύ, από την επιτροπή αποχώρησε σήμερα και δεύτερο μέλος μετά τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αποχώρησε από την επιτροπή καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος περιλαμβάνονται στην λίστα των στοιχείων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, λανθασμένα, όπως εξήγησαν σε δηλώσεις τους σήμερα.

Επιπρόσθετα, τον Πανίκο Λεωνίδου που συμμετείχε στην επιτροπή εκ μέρους του ΔΗΚΟ, αντικατέστησε ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Τόσο κατά τη συνεδρίαση, όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, οι βουλευτές επανέλαβαν επίθετα και χαρακτηρισμούς για την λίστα, όπως «προβληματική», «πρόχειρη», «επιπόλαιη» και «ψευδής», χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Σώματος κ. Συλλούρης.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση της επιτροπής, ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι «παρόλη την καθολική διαπίστωση ότι η λίστα δεν είναι εργαλείο έρευνας και μελέτης λόγω της ποιότητας της, υπάρχουν κόμματα που στηρίζουν την άμεση δημοσιοποίησή της μετά από απόφαση στις 17 Ιουλίου και άλλα που υποστηρίζουν την επεξεργασία της, από την επιτροπή, την Κεντρική Τράπεζα ή και άλλους εμπειρογνώμονες».

Με βάση τη δεύτερη εισήγηση, η επεξεργασία θα επικεντρωθεί στους βουλευτές και μόνο μετά την επικαιροποίησή της, η λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο κ. Συλλούρης που την περασμένη εβδομάδα, όπως και σήμερα κατά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι ανεξαρτήτως της απόφασης της ολομέλειας ο ίδιος δεν θα δώσει την λίστα για να δημοσιοποιηθεί αυτούσια, είπε σήμερα ότι εάν η επεξεργασία είναι τέτοια που θα μπορεί να εξασφαλίσει νομική συμβουλή πως είναι νόμιμη η δημοσιοποίησή της, δεν θα έχει πρόβλημα να το πράξει. «Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την νομιμότητα της δημοσιοποίησης, δεν θα το κάνω», είπε.

Τι θα περιλαμβάνει η επικαιροποίηση

Ενδεχόμενη επικαιροποίηση της λίστας που θα ζητηθεί από τον κεντρικό τραπεζίτη, αναλόγως της έκβασης της ψηφοφορίας της Παρασκευής, θα περιλαμβάνει αρχικά ξεκαθάρισμα των ονομάτων, ώστε να αφαιρεθούν όσοι περιλαμβάνονται χωρίς να είναι πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Επίσης, θα πρέπει όπως αναφέρθηκε να αφαιρεθούν όσοι συμπεριλήφθηκαν ως κάτοχοι κόκκινων δανείων, χωρίς να έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και διάφορα παραδείγματα στα οποία έγινε αναφορά τις τελευταίες ημέρες, με τον κ. Συλλούρη να σημειώνει ότι υπάρχουν κι άλλα, ενδεχομένως δεκάδες.

«Αν γίνει τουλάχιστον το πρώτο μέχρι τις 31 Ιουλίου, είναι αρκετό», ανέφερε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει και κάποιου είδους κατηγοριοποίηση των ατόμων που περιλαμβάνονται.

Σε δεύτερο στάδιο, όπως ανέφερε, στην επικαιροποιημένη λίστα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στοιχεία αναφορικά με το κατά πόσον τα άτομα πήραν δάνειο με ευνοϊκό τρόπο και εάν υπήρξε διαπλοκή του ατόμου που πήρε το δάνειο με την τράπεζα.

Διχασμένα τα κόμματα

Η σημερινή συζήτηση ανέδειξε το γεγονός ότι τα κόμματα έχουν χωριστεί στα δύο σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη. Τα κόμματα αναμένεται να απαντήσουν και γραπτώς επί των εισηγήσεων που θα μεταφερθούν ενώπιον της ολομέλειας, εξετάζοντας το περιθώριο συμφωνίας επί μιας ομόφωνης εισήγησης.

Με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, η απόφαση της ολομέλειας δεν αποκλείεται να κριθεί οριακά την ερχόμενη Παρασκευή.

Από την πλευρά του ΔΗΣΥ ο Μάριος Μαυρίδης σημείωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διόρθωσης της λίστας θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα και θα δημιουργήσει την εντύπωση ότι κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν πληροφορίες. «Η θέση μας είναι να δημοσιοποιηθεί η λίστα άμεσα ως έχει και στη συνέχεια να εξεταστεί κατά πόσο υπήρξε προνομιακή μεταχείριση» σε περιπτώσεις δανείων, διαγραφών, χαμηλών επιτοκίων κτλ και σε περιόδους όπως πριν το 2013 και μετά το 2018, όπως είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι από την μια υπάρχει η ανάγκη για διαφάνεια και από την άλλη η ανάγκη υπευθυνότητας της βουλής έναντι ανθρώπων και νόμων. Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην εισήγηση του ΑΚΕΛ για ανάθεση στον διοικητή της ΚΤ της επικαιροποίησης της λίστας, ώστε να μπορεί ακολούθως να δημοσιοποιηθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου. Σημείωσε ότι για να επιταχυνθεί η διαδικασία μπορεί να γίνει επικέντρωση στα στοιχεία που αφορούν βουλευτές, υπουργούς και όσους δεν είναι ΠΕΠ αλλά διαχειρίζονται απευθείας κάποιας μορφής εξουσία.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο και σημαντικότερο ζήτημα της ευνοϊκής μεταχείρισης των ΠΕΠ από τις τράπεζες, θα μπορεί να εξεταστεί από την επιτροπή στη βάση των όρων εντολής της, μέχρι το τέλος της περιόδου.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος να διαλυθεί το νέφος αμφιβολίας που έχει δημιουργηθεί γύρω από την λίστα, είναι να δημοσιοποιηθεί αυτούσια. σε ότι αφορά το επόμενο στάδιο της μελέτης της λίστας ανέφερε ότι θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια της ΚΤ για τη διερεύνηση των πληροφοριών.

«Εάν υπάρχει κάτι ύποπτο, δεν είναι δε αυτή τη λίστα, γι΄αυτό ζήτησα να κατατεθεί η αρχική λίστα Γιωρκάτζη του 2014-2015, που είχε διαρρεύσει εν μέρει στα ΜΜΕ», είπε.

Της Μαρίας Χαμπή