You are here

Μειώθηκαν κατά €22 δισ. τα κόκκινα δάνεια

02/12/2021 07:27

Ανάλυση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων την τελευταία 6ετία, παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε στοιχεία που κατάθεσε στην Βουλή στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή του διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Παντελή σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022,  τα ΜΕΔ παρουσιάζουν μείωση κατά €22 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια, παρότι εξυπηρετήθηκαν ΜΕΔ ύψους €35,5 δις.

Συγκεκριμένα τα ΜΕΔ ανέρχονταν σε €5,13 δισ. στο τέλος του 2020, σε σύγκριση με €27,3 δισ. στο τέλος του 2015.

Η πτωτική τάση αποδίδεται σύμφωνα με το κ. Παντελή, σε έξι λόγους και συγκεκριμένα στις μεταφορές χαρτοφυλακίων ΜΕΔ της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σε εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων, στην πώληση χαρτοφυλακίων ΜΕΔ, σε αποπληρωμές, επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις που ολοκληρώνουν την περίοδο επιτήρησης και αναταξινομούνται ως εξυπηρετούμενα δάνεια, διαγραφές και διακανονισμούς χρεών μέσω ανταλλαγής ακινήτων.

Όπως αναφέρει επίσης, στην απαντητική επιστολή ο διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, η  μείωση των ΜΕΔ κατά την περίοδο 2015-2020 ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη των €22 δισ.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η μείωση ανέρχεται σε περίπου €35,5 δισ. Ωστόσο, λόγω αύξησης των  νέων δανείων που έχουν καταστεί ΜΕΔ κατά το ίδιο διάστημα, της κεφαλαιοποίησης τόκων, καθώς και εξυπηρετούμενων δάνειων που επανήλθαν σε μη εξυπηρετούμενα (re-defaults), η μείωση παρουσιάζεται κατά πολύ μικρότερη.

Ο κ. Παντελή αναφέρει αναλυτικά το βαθμό μείωσης ΜΕΔ σε κάθε μια από τις κατηγορίες, από το 2015.

Συγκεκριμένα σημειώνει, ότι ποσό ύψους €€7 δισ. αφορά σε μεταφορά από Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα στην ΚΕΔΙΠΕΣ, ποσό  €5,5 δισ. σε πωλήσεις ΜΕΔ, ποσό €8 δισ. σε αναδιαρθρώσεις που καθίστανται εξυπηρετούμενα δάνεια, ποσό €8 δισ., σε λογιστικές διαγραφές, €5 δισ. σε αποπληρωμές και €2 δισ. σε ανταλλαγή με ακίνητα.

Ο κ. Παντελή επισημαίνει ότι παρόλη την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη, τα ΜΕΔ παραμένουν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα.

Της Ελένης Χαραλάμπους