You are here

Ναυαγούν οι κυβερνητικές εγγυήσεις δανείων

01/04/2020 10:26

Σε ναυάγιο καταλήγει η προώθηση νομοσχεδίου στη βουλή για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €2 δισ. στις τράπεζες για έγκριση νέων δανείων, καθώς τα κόμματα αλλάζουν κατεύθυνση οδεύοντας προς εναλλακτικές λύσεις.

Καθοριστική για την αλλαγή κατεύθυνσης, κατέστη η χθεσινή απόφαση εκ μέρους του ΔΗΚΟ σύμφωνα με την οποία το κόμμα θα εισηγηθεί αναβολή της συζήτησης του θέματος των εγγυήσεων, έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση τρόπων χρηματοδότησης των αναγκών στήριξης εισοδημάτων και μισθοδοσίας, που αναμένεται να προκύψουν τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε χθες ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί πως προτεραιότητα έχει να προχωρήσει το κράτος σε δανεισμό  από τις τράπεζες για να διαχειριστεί την κατανομή των €2 δισ. στις επιχειρήσεις και  στους εργαζόμενους.  

Σημείωσε ότι έχει υπολογιστεί πως τα κρατικά ταμεία θα χάσουν 5% του ΑΕΠ από αυτό το δανεισμό και σημείωσε ότι το κόμμα εισηγείται τα δάνεια που θα αντλήσει το κράτος να ανέλθουν στο 10% του ΑΕΠ και να εξασφαλιστούν από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε μελλοντική ενίσχυση των επιχειρήσεων και με δάνεια που θα συναφθούν από τις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή όμως, όπως είπε, επείγει η στήριξη  επιχειρήσεων και εργαζομένων με επιδοτήσεις,  ώστε  να μπουν χρήματα στην πραγματική οικονομία και οι επιχειρήσεις να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες και ο κόσμος τις ουσιώδεις υποχρεώσεις του.

Παρόμοιοι προβληματισμοί ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ

Η απόφαση του ΔΗΚΟ φαίνεται σε ένα βαθμό να συνάδει με πρόταση που επεξεργάζεται το ΑΚΕΛ και στην οποία αναφέρθηκε την περασμένη Κυριακή ο γενικός γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού ζήτησε όπως δοθεί χρόνος για να μελετηθούν σε βάθος επιλογές όπως η έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την κυβέρνηση για εσωτερικό δανεισμό.

Σημείωσε ότι τα χρήματα μπορούν να διοχετευτούν στην κοινωνία με διάφορους τρόπους, είτε απευθείας από το κράτος με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία του σχεδίου και αποτελεσματικός έλεγχος για εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων, είτε σε συνεργασία με εμπορική τράπεζα ή τράπεζες, στη βάση κριτηρίων και όρων που θα ετοιμαστούν από την κυβέρνηση και που θα τύχουν της έγκρισης της βουλής.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ σημειώνεται ότι μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του ΔΗΚΟ, η οποία ως προσέγγιση παρομοιάζει με την αντίληψη που έχει εκφράσει το ΑΚΕΛ, το θέμα των κρατικών εγγυήσεων μπαίνει στην άκρη εάν η κυβέρνηση δείξει διάθεση συνεννόησης, ώστε να εξεταστούν άλλοι τρόποι στήριξης της οικονομίας.

Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να αφήνει ανοικτό παράθυρο συζήτησης των νέων επιλογών που τίθενται στο τραπέζι με τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου να σημειώνει χθες ότι «για να είμαστε σίγουροι ότι θα ψηφιστεί κάτι που θα ενισχύσει τους πολίτες και τη ρευστότητα, ίσως χρειαστούν περισσότερες μέρες, ίσως και η επόμενη εβδομάδα», προσθέτοντας ότι το θέμα των κρατικών εγγυήσεων «δεν είναι άκρως επείγον».

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας την εισήγηση του ΔΗΚΟ, επεσήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αξιολογηθούν διάφορες παράμετροι όπως η επιβάρυνση του ύψους του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών, καθώς και το ενδεχόμενο επηρεασμού της πιστοληπτικής διαβάθμισης της κυπριακής οικονομίας.

Οι προτάσεις αναμένεται να τεθούν σε διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, χωρίς να αποκλείεται σε περίπτωση επίτευξης συναίνεσης και διαμόρφωσης κοινών προτάσεων, αυτές να τεθούν ενώπιον της βουλής εκ μέρους της κυβέρνησης υπό τη μορφή νομοσχεδίου.

Με άλλους τρόπους η στήριξη επιχειρήσεων

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ υποστηρίζουν ότι με την αναβολή της  παραχώρησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις, δεν θα επηρεαστούν εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, καθώς επισημαίνουν ότι τα εν λόγω δάνεια δεν προορίζονταν για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων.

Πηγές του ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι οι υγιείς επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνονται τα εγγυημένα δάνεια, έτσι κι αλλιώς δεν έχουν πρόβλημα στο να δανειστούν από τις τράπεζες.

Παράλληλα, αναφέρεται πως εκείνοι που θα επεδίωκαν να επωφεληθούν των εν λόγω δανείων, είναι όσοι έχουν εκκρεμότητες και οφειλές σε φόρους ή χρέη προς πιστωτές ή προς το κράτος και θα έπαιρναν τα δάνεια για να κλείσουν τρύπες χωρίς να τα επιστρέψουν εφόσον, όπως σημειώνεται, δάνεια με κρατικές εγγυήσεις συνήθως δεν επιστρέφονται.

Το ΑΚΕΛ παραπέμπει σε εναλλακτικούς τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων χωρίς τη μεσολάβηση των τραπεζών, όπως η ελάφρυνσή τους από υποχρεώσεις προς το κράτος και η συμβολή στο εισόδημα των εργαζομένων.

Οι «καλές» επιχειρήσεις που θα δικαιούνταν να αιτηθούν δανειοδότησης μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, μπορούν να τα βρουν με τις τράπεζες τους, επισημαίνεται εκ μέρους του ΔΗΚΟ και προστίθεται, ότι ο εν λόγω δανεισμός δεν θα παραχωρείτο άμεσα.

Σημειώνεται επίσης, ότι έχει ήδη ρυθμιστεί το επείγον, που ήταν η αναστολή δόσεων και τόκων δανείων για εννέα μήνες και ότι έχει ρυθμιστεί το ότι οι τόκοι δεν θα  καταβληθούν μετά το τέλος του εννιαμήνου αλλά στο τέλος του δανείου, ενώ ο ανατοκισμός θα απορροφηθεί από τις τράπεζες, με βάση νέα σχετική εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν έπεισαν τα επίπεδα ελέγχου και οι τράπεζες

Βασικά συστατικά για την αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών, ειδικότερα εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η στήριξη του οποίου θα ήταν καθοριστική για την έγκριση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, υπήρξαν τα κενά στα ζητήματα ελέγχου της διαδικασίας παραχώρησης των εγγυημένων δανείων, καθώς και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες, ότι θα χειριστούν ορθά τα εν λόγω δάνεια.

Η απουσία ανακοινώσεων και αποφάσεων εκ μέρους των τραπεζών σχετικά με μέτρα στήριξης των δανειοληπτών, φαίνεται να ενίσχυσε την επιφυλακτικότητα των κομμάτων απέναντί τους δυσχεραίνοντας την  προσπάθεια να πειστούν για τη στήριξη του νομοσχεδίου για τις κρατικές  εγγυήσεις σε νέα δάνεια.

Το ΑΚΕΛ έχει υποστηρίξει ότι δεν διασφαλίζεται ο έλεγχος της διαδικασίας και του τρόπου με τον οποίο θα παραχωρούνται τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια, σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο παρέχονται υπερεξουσίες στον υπουργό οικονομικών και ότι τα δάνεια δεν θα ωφελήσουν  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε χθες ότι τo νομοσχέδιο ως έχει δεν είναι έτοιμο για να ψηφιστεί, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν κενά κυρίως στην διαχείριση των χρημάτων  και στην εποπτεία  του μηχανισμού.

Πληροφορίες εκ μέρους του ΔΗΚΟ αναφέρουν ότι οι τράπεζες δεν απέδειξαν πως αξίζει να εμπλακούν στην διαδικασία της παραχώρησης εγγυημένων δανείων και πως μένει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής επαναφοράς του σχετικού νομοσχεδίου με τροποποιήσεις.

Στο διάταγμα οι βελτιωμένες πρόνοιες

Τα κόμματα απομακρύνονται από το μέτρο των κρατικών εγγυήσεων σε νέα δάνεια παρά τις βελτιώσεις που επήλθαν στην εν λόγω προτεινόμενη ρύθμιση τις τελευταίες εβδομάδες, κατόπιν σχετικών συζητήσεων.

Τα σημεία βελτίωσης περιλήφθηκαν και στο προσχέδιο του σχετικού διατάγματος του υπουργείου οικονομικών που τέθηκε ενώπιον των κομμάτων.

Το διάταγμα περιλαμβάνει ξεχωριστά ποσά για την στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων (€350 εκ.) και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (€1,2 δισ.), ενώ περιλαμβάνεται και η απαγόρευση απολύσεων προς άρση ανησυχιών των κομμάτων.

Επισυνάπτεται το προσχέδιο του διατάγματος.

Της Μαρίας Χαμπή