You are here

Νέες διαβουλεύσεις για μέτρα στήριξης της οικονομίας

02/04/2020 12:35

Η επιτροπή οικονομικών κατέληξε ομόφωνα στο να μην περιληφθεί το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις δανείων στην ατζέντα της ολομέλειας που είναι προγραμματισμένη για αύριο, ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος για διαβούλευση επί των εισηγήσεων των κομμάτων αναφορικά με το νομοσχέδιο και άλλα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Η επιτροπή οικονομικών θα συνεχίσει την διαβούλευση τόσο επί του νομοσχεδίου που έχει ενώπιον της αναφορικά με την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων, όσο και επί εναλλακτικών προτάσεων που θέτουν τα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, μέχρι τη Δευτέρα, τα κόμματα αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους ενώπιον της επιτροπής και του υπουργείου οικονομικών, ώστε να μελετηθούν πριν η επιτροπή συνεχίσει τη συζήτηση έχοντας ενδεχομένως και νέα δεδομένα ενώπιον της.

Οι προτάσεις θα αφορούν τόσο εισηγήσεις για βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου των εγγυήσεων, όσο και εισηγήσεις για εναλλακτικές ή πρόσθετες λύσεις.

Επιμένει για εγγυήσεις ο υπουργός οικονομικών

Το υπουργείο οικονομικών επιμένει στην έγκριση του νομοσχεδίου για εγγυημένα δάνεια παραμένοντας ωστόσο, ανοικτό στις εισηγήσεις των κομμάτων για λύσεις χρηματοδότησης των οικονομικών αναγκών που θα προκύψουν, ιδιαίτερα σε περίπτωση παράτασης της κρίσης.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε ότι η παραχώρηση δανείων από την ρευστότητα των τραπεζών με εγγυήσεις του κράτους, είναι ένα όπλο που δεν πρέπει να παραμείνει ανεκμετάλλευτο στον πόλεμο στον οποίο βρίσκεται η οικονομία.

Σχολιάζοντας την αναφορά, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, δήλωσε στη StockWatch ότι θα πρέπει το όπλο να διορθωθεί ώστε να ξέρουμε «ποιος θα πυροβολεί και που θα στοχεύει», κατά την έκφρασή του.

Ο υπουργός θα επανεξετάσει το νομοσχέδιο που δεν ικανοποίησε τις ανησυχίες των κομμάτων, σε συνάρτηση με τις εισηγήσεις που θα τεθούν ενώπιον του, ώστε να διαφανεί εάν μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο ή να κατατεθεί νέα πρόταση εκ μέρους του.

Ελπίζουν σε ομοφωνία

Τα κόμματα εκτιμούν ότι μέσω της συνέχισης της συζήτησης θα δημιουργηθεί η προοπτική για επίτευξη συγκλίσεων οι οποίες να οδηγήσουν σε προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον της βουλής, έχοντας την ομόφωνη στήριξη των κομμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, η ολομέλεια αναμένεται να συνέλθει εκ νέου, ενδεχομένως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι η επίτευξη όσο το δυνατό μεγαλύτερης συναίνεσης, θα είναι ένα θετικό μήνυμα.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής που είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 5 μ.μ. δεν αποκλείεται να αναβληθεί, εκτός σε περίπτωση που κριθεί ως επείγουσα η ανάγκη έγκρισης των τριών νομοσχεδίων του υπουργείου δικαιοσύνης που κατατέθηκαν χθες στη βουλή και θα εξεταστούν σήμερα από την επιτροπή νομικών.

Της Μαρίας Χαμπή