You are here

Ποια τα επόμενα βήματα για την αναστολή δόσεων

29/03/2020 21:23

Το υπουργικό συμβούλιο είναι πλέον αρμόδιο για την επόμενη κίνηση που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση της αναστολής πληρωμών δόσεων και τόκων δανείων, με βάση το νόμο που ενέκρινε σήμερα η βουλή.

Με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εποπτικής αρχής και στη βάση απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός οικονομικών θα είναι σε θέση να εκδώσει διατάγματα για την  καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, το διάταγμα αναμένεται να εκδοθεί αύριο, με τη δημοσίευση του νόμου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το νόμο, παρέχεται η εξουσία στο υπουργικό συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και από αρμόδιες εποπτικές αρχές, εφόσον σύμφωνα με την  Κεντρική Τράπεζα η λήψη τέτοιων μέτρων συμβάλλει στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίζει για τη λήψη μέτρων αναστολής ή να εξουσιοδοτεί τις αρμόδιες εποπτικές αρχές να αποφασίζουν για την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων, περιλαμβανομένων και τόκων για παραχωρηθείσες πιστωτικές διευκολύνσεις, προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Πρόνοια που ενσωματώθηκε στο νόμο μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, προβλέπει ότι, σε κάθε περίπτωση η αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής του γραπτού αιτήματος προς τον χρηματοοικονομικό οργανισμό, νοουμένου ότι ο δανειολήπτης πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια.

Το υπουργικό θα μπορεί να αποφασίζει επίσης για τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς λόγω της εφαρμογής της αναστολής δόσεων και τόκων, για τις υποχρεώσεις χρηματοοικονομικών οργανισμών προς ετοιμασία, υποβολή και ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεών τους, καθώς και για τις υποχρεώσεις χρηματοοικονομικών οργανισμών προς εκπλήρωση άλλων διά νόμου προβλεπόμενων υποχρεώσεων.

Τα διατάγματα του υπουργού οικονομικών θα μπορούν να αφορούν ειδικότερα, τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων και την χρονική τους διάρκεια, τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης των μέτρων, καθώς και μέτρα για πρόληψη της κατάχρησης που μπορεί να παρουσιαστεί λόγω των έκτακτων μέτρων. Σχετικά διατάγματα θα μπορούν να εκδίδουν και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Επισυνάπτεται το κείμενο του νόμου όπως έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία της βουλής.

Μ.Χ.