You are here

Προς ολομέλεια η πρόταση για δάνεια της πρώην ΣΚΤ

08/07/2019 17:06

Ενώπιον της ολομέλειας της βουλής τίθεται την ερχόμενη Παρασκευή η πρόταση νόμου που αφορά σε δάνεια της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία έχουν περάσει υπό τη διαχείριση της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ).

Με την πρόταση διατηρούνται δικαιώματα δανειοληπτών σε διορισμό διαμεσολαβητή και υπηρεσίες του χρηματοοικονομικού επιτρόπου ενώ, παράλληλα προνοείται ότι τράπεζες και χρηματοοικονομικοί φορείς που εμπίπτουν στο πλαίσιο της νομοθεσίας, θα χάνουν δικαιώματα εάν μετά από διορισμό διαμεσολαβητή δεν προσέρχονται σε διαβούλευση για συμφωνία με χρεώστες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή οικονομικών, η πρόταση παρέχει την εξουσία στον χρηματοοικονομικό επίτροπο να διορίζει διαμεσολαβητές σε περιπτώσεις φορέων ή εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, με στόχο να καλυφθεί κυρίως η ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία όπως λέχθηκε, επικαλούμενη την υφιστάμενη νομοθεσία που καλύπτει μόνο αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα, δεν αποδέχεται το διορισμό διαμεσολαβητών για σκοπούς διευθέτησης ΜΕΔ.

Εκπρόσωποι του υπουργείου οικονομικών και της ΚΕΔΙΠΕΣ αλλά και ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, σημείωσαν ότι συμφωνούν επί της αρχής με την πρόταση.

Τι προβλέπει η πρόταση

Σκοπός της πρότασης που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ πριν από μερικές μέρες, είναι η διατήρηση του δικαιώματος των δανειοληπτών της πρώην ΣΚΤ, οι συμβάσεις των οποίων βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΚΕΔΙΠΕΣ, ή τυχόν άλλων φορέων διαχείρισης δανείων, να αιτούνται διορισμό διαμεσολαβητή σε σχέση με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των διευκολύνσεών τους.

Παράλληλα προβλέπεται διατήρηση του δικαιώματός τους να συνεχίζουν να αιτούνται των υπηρεσιών του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως.

Επιπρόσθετα, προτεινόμενη πρόνοια προβλέπει ότι σε περίπτωση υποβολής παραπόνου από καταναλωτή εναντίον χρηματοοικονομικής επιχείρησης, για το οποίο ο επίτροπος έχει διορίσει διαμεσολαβητή και έχει ενημερώσει γραπτώς την επιχείρηση αλλά αυτή αμελεί ή αρνείται να προσέλθει σε διαβούλευση για κατάληξη σε συμφωνία με τον χρεώστη, η χρηματοοικονομική επιχείρηση θα χάνει το δικαίωμά της για διεκδίκηση δικηγορικών εξόδων και τόκων επί των εξόδων, αναφορικά με εγερθείσες δικαστικές διαδικασίες εναντίον του χρεώστη.

Της Μαρίας Χαμπή