You are here

Σκάλωσαν οι αιτήσεις αποζημίωσης κουρεμένων

23/09/2021 07:09

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται σε ότι αφορά τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνονται οι αιτήσεις των κουρεμένων καταθετών και κάτοχων αξιογράφων, οι οποίοι θα διεκδικήσουν αναπλήρωση απωλειών μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη αναφορικά με την ετοιμασία του Σχεδίου Αναπλήρωσης και των σχετικών κριτηρίων για υποβολή αίτησης, «προς τον σκοπό αυτό, προκαταρκτικά προσχέδια αιτήσεων έχουν ετοιμαστεί και αποσκοπούν τόσο στη συλλογή στοιχείων από τα επηρεαζόμενα πρόσωπα, όσο και για σκοπούς κοστολόγησης του Σχεδίου Αναπλήρωσης».

Ωστόσο, προστίθεται ότι η όλη εργασία απαιτεί τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα αναρτηθούν οι αιτήσεις και πως στο παρόν στάδιο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβαίνουν στις σχετικές ενέργειες για το θέμα της ετοιμασίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο κ. Πετρίδης, σημειώνει ότι με την ολοκλήρωση των αιτήσεων, αυτές θα υποβληθούν από φυσικά και νομικά πρόσωπα και στη συνέχεια θα τύχουν της απαραίτητης αξιολόγησης για να διαπιστωθούν οι δικαιούχοι.

Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών, ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι ο καταρτισμός του Σχεδίου Αναπλήρωσης απωλειών των δυνητικά δικαιούχων, θα γίνει από την Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου, θα υποβληθεί στον Υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Δεν προικοδοτήθηκαν ακόμα τα ακίνητα

Ο κ. Πετρίδης αναφέρει στην επιστολή του ότι και βάσει των προνοιών του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου του 2019 [Ν.43(Ι)/2019] το Ταμείο είναι δυνητικά δικαιούχο 14 κρατικών τεμαχίων συνολικής αξίας €75 εκ. σε τιμές 1/1/2018.

Ωστόσο, σημειώνει ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει ακόμη η προικοδότηση του Ταμείου με τα 14 κρατικά τεμάχια.

Σημειώνει επίσης, ότι το Ταμείο προικοδοτείται μέσω χορηγίας από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας αποθεματικού χρηματοδότησης του Ταμείου, παραχωρήθηκε, κατά τα έτη 2018-2020, κρατική χορηγία συνολικού ύψους €55,06 εκ. και η κατάθεσή της γίνεται σε Ειδικό Λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου της Δημοκρατίας.

Προσθέτει ό,τι για το έτος 2021 περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό πιστώσεις ύψους €25 εκ. για τη χρηματοδότηση του Ταμείου στον περί Προϋπολογισμού του 2021 Νόμο, το οποίο ωστόσο δεσμεύθηκε και για την αποδέσμευσή του απαιτείτο η γραπτή συγκατάθεση της επιτροπής Οικονομικών.

Η αρμόδια Επιτροπή αποδέσμευσε το εν λόγω κονδύλι την περασμένη Δευτέρα.

Ε.Χ.