You are here

Βλέπουν παράθυρο νέων αλλαγών στο πλαίσιο εκποιήσεων

03/06/2020 19:49

Παράθυρο για νέες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που αφορά στις εκποιήσεις και στην προστασία των δανειοληπτών εντοπίζουν τα κόμματα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει αναφορές του νόμων για αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων και προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε αναφορά νόμου που βασίστηκε σε πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων,  αλλά και την αναφορά νόμου που προήλθε από πρόταση της ΕΔΕΚ για προσωρινή πλήρη αναστολή της εφαρμογής των εκποιήσεων.

Το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι δύο νομοθεσίας, εκ των οποίων η ισχύς της μιας  για προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων, έχει ήδη εκπνεύσει,  δεν παραβιάζουν οποιοδήποτε άρθρο του Συντάγματος.

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, στην πρώτη τους αντίδραση στις αποφάσεις, εκφράζουν ήδη την πρόθεση για επιδίωξη περαιτέρω αλλαγών στο πλαίσιο εκποιήσεων με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρεται ότι το κόμμα προτίθεται, μέσα από τη μελέτη των σχετικών αποφάσεων, να επεξεργαστεί και να προωθήσει και νέες προτάσεις ώστε να ενδυναμωθεί περαιτέρω το δίχτυ προστασίας δανειοληπτών, εντός συνταγματικών πλαισίων.

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζουμε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δικαιώνουν όσους έχουμε προσπαθήσει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία  μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΗΚΟ δηλώνει «πλήρως δικαιωμένο», αφού όπως σημειώνεται «η πρόταση του, που δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να υποβάλουν παράπονο στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο εναντίον της διαδικασίας εκποίησης και να τεθεί ενώπιον δικαστηρίου, έχει κριθεί ως συνταγματική».

Θετική εξέλιξη, όπως αναφέρεται, είναι και η συνταγματικότητα της νομοθεσίας για προσωρινή αναστολή των διαδικασιών εκποίησης των ακινήτων που αποτελούν κύρια κατοικία οφειλέτη ο οποίος δύναται να ενταχθεί κάτω από το Σχέδιο Εστία, την οποία υποστήριξε και το ΔΗΚΟ.

«Δύο πολύ σημαντικές ρυθμίσεις μέσω νομοθετικών αλλαγών εναντίον των οποίων έχει στραφεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιορίζοντας, αχρείαστα, την προστασία καλοπροαίρετων δανειοληπτών» όπως επίσημαίνεται.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ αναφέρεται ότι «η σημερινή απόφαση της ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου σε σχέση με τις δυο προτάσεις νόμου των εκποιήσεων που ψήφισε η Βουλή ανοίγει ένα παράθυρο για βελτίωση του νόμου των εκποιήσεων όπως αυτός τροποποιήθηκε τον Ιούνιο του  2018 εις βάρος των δικαιωμάτων των δανειοληπτών».

Η ΕΔΕΚ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο δανειολήπτης θα έχει πια το δικαίωμα να προσφύγει στον χρηματοικονομικό επίτροπο και στη συνέχεια εάν ο επίτροπος κρίνει ότι το αίτημά του είναι εύλογο να μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να αναστείλει τη διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακινήτου του. 

Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ υπενθυμίζει ότι κατά τη ψήφιση του τροποποιητικού νόμου των εκποιήσεων τον Ιούνιο του 2018 είχε θέσει ως κόκκινη γραμμή τροπολογία για τη διασφάλιση του δικαιώματος δανειολήπτη για προσφυγή στη Δικαιοσύνη για αναστολή διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκης περιουσίας στηριζόμενοι σε σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου , η οποία καταψηφίστηκε για αυτό και η ΕΔΕΚ καταψήφισε τον τροποποιητικό νόμο των εκποιήσεων του 2018, σημειώνοντας πως το ίδιο έπραξε το 2014 όταν ο νόμος αυτός πρωτοκατατέθηκε στη βουλή μετά από απαίτηση της τρόϊκας.   

Μ.Χ.