You are here

Διεργασίες για οριστικοποίηση των νομοθετικών μέτρων

24/03/2020 07:22

Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την οριστικοποίηση των νομοσχεδίων που σχετίζονται με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου, προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και στα εργασιακά. Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα έχει σήμερα το απόγευμα τηλεδιάσκεψη με τα κόμματα, ώστε να τα ενημερώσει σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που η βουλή θα κληθεί να ψηφίσει εντός της εβδομάδας.

Η ενημέρωση φαίνεται να έχει σκοπό την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων, επί των οποίων τα κόμματα έχουν ήδη παρουσιάσει εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ενώπιον των κομμάτων αναμένεται να τεθεί η νομοθετική πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με την στήριξη διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, η νομοθετική πρόταση του υπουργείου εργασίας σχετικά με την στήριξη αυτοεργοδοτουμένων, καθώς και ρυθμίσεις εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών, προς αντικατάσταση του νομοσχεδίου για την προσωρινή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, το οποίο αποσύρεται.

Μεταξύ αυτών, αναμένεται να είναι το νομοσχέδιο για αναστολή των ρυθμίσεων του περί ενοικιοστασίου νόμου, που πέρασαν πρόσφατα από τη βουλή και προβλέπουν εξώσεις ενοίκων με διαδικασίες εξπρές.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα εγκρίνει τα εν λόγω νομοσχέδια, πριν αυτά προωθηθούν στη βουλή.

Σύμφωνα με επιστολή του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη προς τους βουλευτές, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας που αποφάσισε η κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Τα νομοσχέδια θα σταλούν στη βουλή άμεσα ώστε την επόμενη μέρα, όπως σημειώνεται, να τεθούν ενώπιον της ολομέλειας για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στην ολομέλεια χωρίς προτάσεις κομμάτων

Σε ξεχωριστό του μήνυμα προς τα κόμματα, ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης τα προτρέπει να μην καταθέσουν προτάσεις νόμου αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού, προκειμένου να καταστεί απλούστερη η διαδικασία ψήφισης των αναμενόμενων νομοσχεδίων που θα τεθούν ενώπιον της βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μήνυμα, ο γενικός διευθυντής της βουλής αναφέρεται σε οδηγίες εκ μέρους του προέδρου της βουλής, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και της σύσκεψης του συμβουλίου αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο προεδρικό.

Σημειώνει ότι σε σχέση με την πρόθεση των κομμάτων για κατάθεση αριθμού προτάσεων νόμου που αφορούν στο θέμα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, εισήγηση του προέδρου της βουλής είναι να τα κόμματα να απευθυνθούν και να συζητήσουν τις προτάσεις τους με τους αρμόδιους υπουργούς, στη βάση και της σχετικής συνεννόησης κατά τη σύσκεψη του συμβουλίου αρχηγών.

«Εν πάση περιπτώσει να μην κατατεθούν οποιεσδήποτε προτάσεις νόμου, τουλάχιστον στην επόμενη ολομέλεια της βουλής», προτρέπει ο κ. Συλλούρης.

Της Μαρίας Χαμπή