You are here

Το 2014 τέλος στις διαφημίσεις στο ΡΙΚ

27/05/2013 14:51
Το 2014 θα τερματίσει το κυβερνών κόμμα τις διαφημίσεις που λαμβάνει το ΡΙΚ.

Το ΡΙΚ αναμένει πως το 2013 θα έχει έσοδα από τις διαφημίσεις ύψους €4,5 εκ. και ο ΔΗΣΥ προσπαθεί με πρόταση νόμου να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ώστε να μην λαμβάνει διαφημίσεις.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου για να ξεκινήσει η διαδικασία το 2014.

Ο βουλευτής του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο για το ρόλο του ΡΙΚ και να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι του παιχνιδιού.

Σημείωσε παράλληλα ότι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ θα κατατεθούν τροπολογίες για να υπάρξουν επιπρόσθετες εξοικονομήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Μάκης Συμεού, είπε ότι πρόθεση του ΔΗΣΥ είναι μια διαφοροποίηση προς το καλύτερο γιατί δίνεται η δυνατότητα στο ΡΙΚ να προχωρήσει στους απαιτούμενους σχεδιασμούς χωρίς να αποκοπεί βίαια το κονδύλι.

Τόνισε την ανάγκη προτού ληφθεί απόφαση να υπάρξει διάλογος για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας το ΡΙΚ.

Ο κ. Συμεού επικαλέστηκε στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές δημόσιες τηλεοράσεις όπου στις περισσότερες χώρες εφαρμόζεται το μεικτό σύστημα, δηλαδή παραχωρείται κρατική επιχορήγηση με ανταποδοτικό τέλος.

Ο πρόεδρος του ΡΙΚ έφερε ως παράδειγμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει σταθερό τέλος για την ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ στη Γαλλία από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ η δημόσια τηλεόραση δεν μεταδίδει διαφημίσεις, ωστόσο της παραχωρείται ανταποδοτικό τέλος.

Σημείωσε επίσης ότι σε κάποιες άλλες χώρες έχουν ένα σταθερό ποσοστό επί του ΑΕΠ το οποίο αγγίζει το 0,02% και σε άλλες χώρες το ποσοστό συνεισφοράς του κράτους διαφοροποιείται ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της ΕΥΡΙΚ Σάββας Αριστοδήμου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη στάση που τήρησε ο πρόεδρος του ΔΣ.

Όπως υποστήριξε, ενώ συντεχνίες καταβάλλουν προσπάθεια να πείσουν τους βουλευτές να μην μπλοκάρουν το κονδύλι για τις διαφημίσεις, ο κ. Συμεού αποδέχθηκε να μην μεταδίδονται διαφημίσεις από του χρόνου.

Ο γραμματέας της ΣΥΔΥΚΕΚ ΡΙΚ Κώστας Κώστα, υποστήριξε ότι η πρόταση για να σταματήσει το ΡΙΚ τις διαφημίσεις είναι διασπάθιση δημόσιου χρήματος, προσθέτοντας ότι στόχος της πρότασης είναι η εξυπηρέτηση δύο-τριών προσώπων σε ιδιωτικά κανάλια.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, πρότεινε τα έσοδα από τις διαφημίσεις του ΡΙΚ να καταλήγουν στο κράτος.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι εάν το ΡΙΚ συνεχίσει να λαμβάνει διαφημίσεις θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες του.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος προτού ληφθεί η τελική απόφαση.

Υπέρ του διαλόγου τάχθηκε και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια για να καλυφθούν οι απώλειες σε περίπτωση που σταματήσουν τα έσοδα από τις διαφημίσεις και έφερε ως παράδειγμα αντί διαφημίσεων, τοποθέτηση προϊόντων στις εκπομπές.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου