You are here

Αγγελίδης: Νομικά σφάλματα κατά την ψηφοφορία

18/12/2020 12:48

Αντιφάσεις και σφάλματα παρουσιάζει η διαδικασία που ακολούθησε χθες η Βουλή σε σχέση με την ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, δήλωσε ο νομικός και για χρόνια βουλευτής, Ανδρέας Αγγελίδης, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να θεωρήσουμε το χθεσινό σαν ένα προηγούμενο που έγινε μάλλον ως κομματική αντιπαράθεση, παρά ως λύση κοινοβουλευτική μέσα από πολιτική συζήτηση και με στόχο να εξυπηρετηθεί πράγματι ο κόσμος και η κοινωνία».

Πρόσθεσε πως «το γεγονός και μόνο ότι η Βουλή επέμεινε να ψηφίσει τροπολογίες σημαίνει ότι εκείνες οι τροπολογίες έπρεπε να περάσουν ως μέρος αποδεκτό του προϋπολογισμού. Δεν μπορούσε να ανατραπεί η ψηφοφορία αυτή, με την γενική αναφορά ότι απορρίπτεται με 29 έναντι 24 ψήφων ο προϋπολογισμός γενικά. Ήδη είχαν περάσει τροπολογίες με ψηφοφορία. Δεν μπορεί αυτό που ψήφισε τη μια στιγμή η Βουλή να το ανατρέψει με μια γενικότητα ύστερα», ανέφερε.

Κατά τη δική μου την άποψη, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, «όπως κάθε νομοσχέδιο που φθάνει στη Βουλή, έτσι και ο προϋπολογισμός που όταν ψηφιστεί δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας νόμος, είναι δυνατόν να ψηφίζεται εν μέρει και εν μέρει να απορρίπτεται».

«Άρα λοιπόν οι τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν όπως επίσης και η δήλωση της ΕΔΕΚ ότι ψηφίζει τα κονδύλια για τρία μεγάλα κεφάλαια θα έπρεπε αυτά να είχαν τελειώσει. Ήταν τετελεσμένη απόφαση. Δεν ψηφίζεται εκ των υστέρων κάτι αντίθετο προς εκείνο που ψήφισε η Βουλή. Πρόσθετα υπάρχει επίσης θέμα γιατί με την τροποποίηση την 11η του Συντάγματος η Βουλή έχει δικό της ξεχωριστό προϋπολογισμό, τον οποίο ψήφισε ήδη για το 2021 και ο οποίος θα έπρεπε να αποτελούσε τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού. Και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε», ανέφερε.

Εξήγησε περαιτέρω πως «κάτι που ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή και οι τροποποιήσεις που έγιναν χθες ήταν τετελεσμένες αποφάσεις οι οποίες έπρεπε να περάσουν μερικώς. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλή ψήφισε ένα κομμάτι από ένα νόμο, διαφοροποίησε άλλο κομμάτι και άλλο κομμάτι το ανέτρεψε εντελώς. Και σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί ο Πρόεδρος να αναπέμψει τον νόμο στη Βουλή. Και αν επιμένει η Βουλή τότε μπορεί να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο με αναφορά», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ