You are here

Ακέφαλος ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης

07/07/2022 12:06

Χωρίς γενικό διευθυντή και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου λειτουργεί ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) για διάστημα ενός χρόνου περίπου, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία του, σύμφωνα  με όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Κατά τη σημερινή συζήτηση των εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΟΧΣ για τα έτη 2019 και 2020, επισημάνθηκε ότι από 1η Ιουλίου του 2021 που έχει λήξει η θητεία του προηγούμενου Προέδρου του ΔΣ, δεν έχει διοριστεί νέο Πρόεδρος και χρέη Προέδρου εκτελεί ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, ενώ από τις 22 Ιανουαρίου του 2022 δεν μπορεί να συνεδριάσει το ΔΣ λόγω του γεγονότος ότι δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό μελών (6 αντί 9).

Παρουσιάζοντας τις δύο εκθέσεις του Οργανισμού ο γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε καταγγελία που διερεύνησε η Υπηρεσία του, αναφορικά με την καταλληλότητα του υποψηφίου που επιλέγηκε για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή στον Οργανισμό, καθώς και για τη σύσταση της Επιτροπής που τον αξιολόγησε και ενημέρωσε σχετικά τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ως αρμόδια Αρχή για την αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλόλητας προσώπων που κατέχουν καίριες θέσεις σε Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι οι αναφορές στο πρόσωπο του εν λόγω υποψηφίου στην Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος της Κύπρου, ήταν αρνητικές.

Χαρακτηριστικά είπε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο αναφέρεται σε 60 περιπτώσεις στην έκθεση της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του δικαστή Γεώργιου Αρέστη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, εκ των οποίων οι πλείστες δεν ήταν θετικές.

Απαντώντας ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή είπε ότι στο πόρισμα Αρέστη που εκδόθηκε πριν από τρία χρόνια δεν έχει διαπιστώσει οτιδήποτε μεμπτό ή παρατυπία από το εν λόγω άτομο, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Κουλία να αντιδρά έντονα και να δηλώνει ότι στο πόρισμα διαπιστώνονται σωρεία αδικημάτων. Τόνισε δε ότι δεν λήφθηκαν υπόψη από την κυβέρνηση οι επισημάνσεις του πορίσματος.

Όσον αφορά το ίδιο ζήτημα, είπε επίσης ότι ακολουθείται όπως σε κάθε οργανισμό μια διαδικασία σε σχέση με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση και πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται ενώπιον της ΚΤΚ για αξιολόγηση του ατόμου που έχει επιλεγεί.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε σε δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην επιλογή των προσώπων που θα απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Δήλωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί τροποποιητικό νομοσχέδιο για την ρύθμιση του ζητήματος ώστε να λειτουργεί ο οργανισμός όπως τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ ανέφερε ότι είναι και σε εξέλιξη η διαδικασία για τη θέση του γενικού διευθυντή του οργανισμού.

Ο κ. Παντελή αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο που επιτέλεσε ο ΟΧΣ για την απόκτηση κατοικίας από χιλιάδες οικογένειες.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας ο Κωνσταντίνος Τρικούπης ανέφερε ότι ο ΟΧΣ τελεί κάτω από την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι στις αρμοδιότητες τους είναι και η αξιολόγηση των προσώπων που προσλαμβάνονται ή καλύπτουν καίριες θέσεις, όπως του γενικού διευθυντή του οργανισμού.

Ανέφερε ότι μετά από ενημέρωση από τον γενικό ελεγκτή για την περίπτωση του γενικού διευθυντή προχωρήσαν σε διερεύνηση και αναμένεται σύντομα να ληφθεί απόφαση. Διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που θα έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους έχουν περιθώριο τεσσάρων μηνών για τη λήψη απόφασης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι συγκέντρωσαν τα απαραίτητα στοιχεία την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Οργανισμού Βασιλική Βασιλείου μιλώντας ενώπιον της επιτροπής όσο αφορά το ΔΣ του Οργανισμού, είπε ότι πρότειναν τη μείωση των μελών που το απαρτίζουν από εννέα σε επτά ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να μπορεί να συνεδριάζει η επιτροπή.

Ερωτηθείσα η κ. Βασιλείου για το χρόνο που είναι κενή η θέση του προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού είπε ότι κενώθηκε τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή ένα χρόνο ακριβώς.

Παρεμβάσεις βουλευτών

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Κουλίας είπε ότι συμβαίνει ένα απαράδεκτο γεγονός και πρόσθεσε ότι «ο άνθρωπος ο οποίος περιγράφεται στην έκθεση Αρέστη με τα μελανώτερα χρώματα όσον αφορά τις μηχανουργίες και τα τεχνάσματα για το κλείσιμο του Συνεργατισμού - που ήταν ένα οικονομικό έγκλημα τεραστίων διαστάσεων μετά το κούρεμα – προτείνεται να διοικήσει τον ΟΧΣ».

Είπε ακόμα ότι «στα μεθεόρτια της εγκατάλειψης από αυτή την Κυβέρνηση επιχειρείται ακόμη ένα έγκλημα που είναι το κλείσιμο του ΟΧΣ». «Όταν προτείνονται τέτοια πρόσωπα, στοχεύουν στην διάλυση του οργανισμού», ανέφερε και κάλεσε την ΚΤΚ να μην εγκρίνει «τέτοιου είδους πρόσωπα τα οποία έχουν κριθεί από εκθέσεις ενός σπουδαίου δικαστή του Αρέστη ότι είναι ακατάλληλα για τέτοιες θέσεις».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε ότι έχουν ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τον διττό ρόλο του Οργανισμού, από τη μια να λειτουργεί ως πιστωτικό ίδρυμα και να εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα και από την άλλη να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και να εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι από τις εκθέσεις του ΓΕ προκύπτουν διάφορα ζητήματα αλλά υπάρχει ένα κορυφαίο θεσμικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι «έχει τοποθετηθεί στην ηγεσία μιας σημαντικής για τον τόπο τράπεζας, ως Γενικός Διευθυντής, άνθρωπος που κατά την παρουσία του στο ΥΠΟΙΚ διαδραμάτισε σημαντικό αν όχι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το οποίο ονομάζουμε έγκλημα/ξεπούλημα του Συνεργατισμού, την μεταφορά δισεκατομμυρίων από δημόσια κοινωνική ιδιοκτησία σε μια ιδιωτική τράπεζα».

«Ανεξαρτήτως από την ύπαρξη ή όχι ποινικών πταισμάτων τα οποία θα αποφασίσει η Γενική Εισαγγελία και στη συνέχεια η δικαιοσύνη, υπάρχει σοβαρό θέμα τάξης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι προκύπτουν ακόμη δύο σημαντικά πολιτικά ζητήματα.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι εδώ και ένα χρόνο το νέο ΔΣ του ΟΧΣ δεν μπορεί να συνεδριάσει και να πάρει νόμιμες αποφάσεις λόγω του γεγονός ότι σημαντικά στελέχη του Οργανισμού όπως ο Πρόεδρος, ο ΓΔ αλλά και άλλα μέλη του ΔΣ δεν έχουν εγκριθεί από την ΚΤΚ.

«Αυτός ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά προς όφελος των πολιτών για περίπου 16 μήνες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ζήτησε από την ΚΤΚ να επιταχύνει τις διαδικασίες και «ζητήσαμε να γίνει ο σωστός έλεγχος των ατόμων».

Διαπιστώσεις Ελεγκτή και ιδιωτών ελεγκτών

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα κύρια ευρήματα των ιδιωτών ελεγκτών που προέκυψαν από τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του Οργανισμού, διαπιστώθηκαν:

-Aδυναμίες, ως προς την τεκμηρίωση των ελέγχων που διενεργεί ο Οργανισμός, αναφορικά με τις διαδικασίες που σχετίζονται με το άνοιγμα λογαριασμών και τις νέες καταθέσεις.

-Εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου ο δείκτης δανείου, προς αξία εξασφαλίσεων, υπερβαίνει το καθορισμένο όριο του Οργανισμού.

-Ο Οργανισμός δεν έχει ακόμα υιοθετήσει μια επίσημη και εγκεκριμένη πολιτική και διαδικασία, αναφορικά με τροποποιήσεις στα δάνεια.

- Η αξία των εξασφαλίσεων που αναφέρεται από τον Οργανισμό στις 31.12.2020, ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στην αγοραία αξία κατά την ίδια ημερομηνία.

Από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε διαγωνισμό για την υλοποίηση νέου ολοκληρωμένου τραπεζικού συστήματος, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος του Οργανισμού, έχουν προκύψει τα ακόλουθα ευρήματα:

-Η κατακύρωση του διαγωνισμού, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2018, θεωρήθηκε από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ως άκυρη το Σεπτέμβριο του 2019, λόγω διαδικαστικών αδυναμιών. Η τελική κατακύρωση του διαγωνισμού έγινε τον Ιούνιο του 2021, μετά τον διορισμό νέου μέλους στο ΔΣ του Οργανισμού.

- Παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην πρόοδο της υλοποίησης του έργου, ενώ για τις συνολικές πληρωμές που έγιναν προς τον Ανάδοχο ύψους €3.6 εκατ. δεν γίνεται ανεξάρτητος έλεγχος και επιβεβαίωση των παραδοτέων.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι βασικός σκοπός του Οργανισμού είναι η παραχώρηση μακροπρόθεσμων δανείων για στεγαστικούς σκοπούς. Επίσης, ο Οργανισμός παραχωρεί, μεταξύ άλλων, δάνεια για την αγορά οικιστικού οικοπέδου, εξοπλισμό, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, ακαδημαϊκές σπουδές και κάλυψη ιατρικών δαπανών.

Επιπρόσθετα, μετά από σχετική συμφωνία, ο Οργανισμός διαχειρίζεται τα δάνεια που εγκρίνονται από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Της Ελένης Χαραλάμπους