You are here

Αλλαγές στο πλαίσιο για πολιτογραφήσεις

08/06/2023 07:29

Ριζικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών προβλέπει πρόταση νόμου που τίθεται σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Η πρόταση νόμου που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τροποποιεί τον υφιστάμενο νόμο για τις πολιτογραφήσεις, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας, για τους εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης.

Συγκεκριμένα, αντί των 7 χρόνων που απαιτείται συνήθως, με βάση την πρόταση, ο χρόνος απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου μειώνεται σε 4 και 3 χρόνια, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

Σκοπός της πρότασης νόμου συμφωνά με την αιτιολογική έκθεση είναι η τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τα προσόντα και τα κριτήρια πολιτογράφησης αλλοδαπών, καθώς και για να ενισχυθούν ο έλεγχος και η διενέργεια της δέουσας έρευνας από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Πιο συγκεκριμένα με την πρόταση νόμου, καθορίζονται τα ελάχιστα χρονικά διαστήματα νόμιμης και συνεχούς διαμονής στη Δημοκρατία, καθώς και μία σειρά από προσόντα που πρέπει να πληροί ένα πρόσωπο για να πολιτογραφηθεί ως Κύπριος πολίτης.

Συγκεκριμένα για σκοπούς πολιτογράφησής του, αλλοδαπός θα πρέπει να συγκεντρώνει σωρευτικά τα ακόλουθα προσόντα:

Να έχει νόμιμη και συνεχή διαμονή στη Δημοκρατία για το χρονικό διάστημα των αμέσως προηγούμενων 12 μηνών από την ημερομηνία της αίτησης πολιτογράφησής του, ενώ οι περίοδοι απουσίας του το συγκεκριμένο διάστημα από τη Δημοκρατία, δεν θα πρέπει συνολικά να υπερβαίνουν τις 90 ημέρες.

Σημειώνεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία ότι απαιτείται ο ενδιαφερόμενος για πολιτογράφηση, πέραν του χρονικού διαστήματος των δώδεκα μηνών, να διέμενε σε διάστημα 10 ετών νόμιμα στη Δημοκρατία, για χρονικά διαστήματα που αθροιζόμενα δεν είναι μικρότερα των επτά ετών.

Η πρόταση του κ. Παπαδόπουλου, προβλέπει ότι σε περίπτωση προσώπου το οποίο διαμένει στη Δημοκρατία με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης σε εταιρείες οι οποίες καθορίζονται με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο προσέλκυσης εταιρειών για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη Δημοκρατία ή παρόμοιας φύσεως πλαίσιο προσέλκυσης εταιρειών ή και ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού, η χρονική περίοδος παραμονής στη Δημοκρατία πριν τους δώδεκα μήνες θα ανέρχεται στα τέσσερα ή ακόμα και τρία χρόνια.

Βασική προϋπόθεση για τα πρόσωπα αυτά για εξασφάλιση του κυπριακού διαβατηρίου, σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης του προέδρου του ΔΗΚΟ, είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Πρόσωπα με γνώση ελληνικής γλώσσας επιπέδου Α2, όπως καθορίζεται στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα εξασφαλίζουν πολιτογράφηση σε διάστημα τεσσάρων ετών, ενώ επιπέδου Β1 θα δικαιούνται πολιτογράφηση στα τρία έτη. 

Επίσης, τα μέλη της οικογένειας των προσώπων αυτών θα τυγχάνουν των ίδιων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η γνώση της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Α2 αφορά σε βασική ικανότητα χρήσης της ελληνικής σε ορισμένες και συγκεκριμένες καταστάσεις, σε ένα ευρύ μεν φάσμα γλωσσικών λειτουργιών, αλλά με πολύ απλό τρόπο.

Από την άλλη, με τη γνώση της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β1 ο υποψήφιος μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και αποτελεσματικά σε συνηθισμένες επικοινωνιακές περιστάσεις.

Πρόταση για γερά πορτοφόλια

Σύμφωνα με την πρόταση, το πρόσωπο που θα αιτείται πολιτογράφησης θα πρέπει να αποδεικνύει επίσης, ότι είναι καλού χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα, να μην έχει επιδείξει με έργα ή με λόγια έλλειψη νομιμοφροσύνης ή καταφρόνηση προς τη Δημοκρατία, να μην καταζητείται διεθνώς και να μην έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για οποιοδήποτε αδίκημα στη Δημοκρατία ή στο εξωτερικό.

Επίσης, θα πρέπει να μην εκκρεμεί εις βάρος του οποιαδήποτε ποινική υπόθεση στη Δημοκρατία ή στο εξωτερικό, να μην έχει εισέλθει από παράνομο σημείο εισόδου στη Δημοκρατία και να μην αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της Δημοκρατίας.

Στα κριτήρια για τα πρόσωπα που θα μπορούν να ζητήσουν την κυπριακή υπηκοότητα, περιλαμβάνεται υποχρέωση να διαθέτουν κατάλληλο κατάλυμα και σταθερούς και τακτικούς οικονομικούς πόρους, επαρκείς για τη συντήρηση των ιδίων και των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς τους.

Για τον σκοπό αυτό, λαμβάνονται υπόψη το εισόδημα από προσοδοφόρα πλήρη απασχόληση ή και το εισόδημα από άλλες πηγές σταθερού και νόμιμου χαρακτήρα.

Η εξέταση των αιτήσεων που υποβάλλονται θα ολοκληρώνεται μέσα από διαδικασία ταχείας εξέτασης, μη υπερβαίνουσας τους τέσσερις μήνες, οι λεπτομέρειες της οποίας θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού, σύμφωνα με την πρόταση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην συνεδρία κλήθηκαν για να καταθέσουν  θέσεις επί της πρότασης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και εκπρόσωποι του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, της Νομικής Υπηρεσίας, του οργανισμού TechIsland και του CIPA.

Επισυνάπτεται η πρόταση νόμου.

Της Ελένης Χαραλάμπους