You are here

Αναγκαία η συνεργασία Βουλής για Σχέδιο Ανάκαμψης

12/05/2021 07:48

Μηνύματα σε σχέση με την ανάγκη συνεργασίας των εθνικών κοινοβουλίων στην πορεία εφαρμογής των προωθούμενων Σχεδίων Ανάκαμψης, στέλνουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή το Σχέδιο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Κύπρος προσδοκεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κονδύλια συνολικού ύψους €1,25 δισ.

Την έγκριση του Σχεδίου προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας ότι «θα αποτελέσει το κύριο όπλο της οικονομικής αντεπίθεσης για τα επόμενα 5 έως 6 χρόνια».

Το Σχέδιο Ανάκαμψης έχει ήδη σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση και τα μέχρι στιγμής μηνύματα κρίνονται θετικά. Η αξιολόγηση και έγκριση του Σχεδίου από την Κομισιόν, αναμένεται στα τέλη Ιουνίου, ενώ τέλος Ιουλίου αναμένεται ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση της άντλησης πόρων.

Σε πρόσφατη τοποθέτηση του, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι «τα μέχρι τώρα σχόλια που πήραμε από την ΕΕ είναι πέραν των θετικών για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα αφορά τη νέα γενιά».

«Εναπόκειται σε εμάς», είπε, «η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, που θα συνοδεύουν το Ταμείο Ανάκαμψης ως όροι για την εκταμίευση».

Μηνύματα ευρωπαίων αξιωματούχων

Το θέμα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τέθηκε προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Αντιπρόεδρο Β. Ντομπρόβσκις και Επίτροπο Π. Τζεντιλόνι.  

Απαντώντας σε αναφορές του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, οι αξιωματούχοι τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής των εθνικών κοινοβουλίων για την αποτελεσματική εφαρμογή των Σχεδίων τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στη σημασία του διαλόγου μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση στα εθνικά σχέδια κάθε κράτους, στην ισότιμη προσβασιμότητα στη χρηματοδότηση για μικρούς οργανισμούς/επιχειρήσεις και στη συμμετοχή των κρατικών κοινοβουλίων και άλλων εταίρων στη διαμόρφωση των εθνικών σχεδίων: 

Απαντώντας στις αναφορές, ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η κοινωνική διάσταση έχει συμπεριληφθεί στα εθνικά Σχέδια, που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα και αναφέρθηκε στην πρόσφατη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο της Πορτογαλίας, όπου όλοι οι εταίροι υιοθέτησαν το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και δεσμεύτηκαν για την υλοποίησή του.

Ο επίτροπος Τζεντιλόνι αναγνώρισε την ανάγκη να αποφευχθεί η περιπλοκότητα στα Σχέδια για να είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους.

Παράλληλα, ανέφερε πως «δεν μπορώ να φανταστώ πώς τα σχέδια αυτά θα μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα επόμενα χρόνια χωρίς την έντονη συμμετοχή των εταίρων, αρχίζοντας από τα εθνικά κοινοβούλια».

«Αυτό», τόνισε, «δεν είναι απλώς κάτι που ζητάμε αλλά κάτι βασικό για τα κράτη μέλη».

Σε ότι αφορά την Κύπρο, η έγκριση του Σχεδίου από τον Μηχανικό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κομισιόν, συνδέεται με προώθηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αφορούν μεταξύ άλλων, στη δημόσια υπηρεσία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο δικαστικό σύστημα και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις ωστόσο, θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, όπου διαχρονικά προκύπτουν προβλήματα στην προώθηση τους και στη συμφωνία των κομμάτων επί των σχετικών νομοσχεδίων.

Ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεοδόσης Τσιόλας, ανέφερε πρόσφατα στη StockWatch ότι τα κόμματα επιφυλάσσονται να δουν πρώτα το τελικό περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πριν προχωρήσουν στη ψήφιση των νομοσχεδίων.

Προειδοποίησε παράλληλα, ότι σε περίπτωση που η Βουλή καταψηφίσει τα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις, η ΕΕ θα φρενάρει το Σχέδιο. Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν απευθύνει κατά καιρούς υπουργοί της κυβέρνησης κατά την παρουσία τους στη Βουλή.

Της Μαρίας Χαμπή