You are here

«Ανησυχητικό» το κόστος κρατικής μηχανής

21/02/2023 06:43

Ανησυχία για το συνολικό κόστος της κρατικής μηχανής εξέφρασε κατά τη χθεσινή του παρουσία στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης.

Όπως εξήγησε ο κ. Περσιάνης, η ανησυχία του δεν αφορά στο ότι «το 42% του ΑΕΠ είναι από μόνο του ψηλό», αλλά στο ότι δεν συγκρίνεται κοινωνικά με το όφελος που αποκομίζει η κοινωνία και η οικονομία από αυτό το κόστος.

Κάτι που, όπως ανέφερε, σημαίνει ότι θα πρέπει είτε να μειώσουμε την κοινωνική δαπάνη, ή να αυξήσουμε την απόδοση της προς όφελος του φορολογουμένου.

Ο κ. Περσιάνης εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη δαπάνη ύψους €63 εκ. που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 για την αγορά χαρτιού, εκτυπωτών, φωτοτυπικών και άλλων συναφών προϊόντων.

Υπέδειξε ότι μπορεί το συγκεκριμένο ποσό να μην έχει αντίκτυπο στα δημοσιονομικά επειδή είναι μικρό.

Παρατήρησε ότι ο τρόπος λειτουργίας της κρατικής μηχανής θα αλλάξει, εάν γίνει σωστή διαχείριση στο πλαίσιο των υποδείξεων του υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας.

Περιθώριο ενίσχυσης κοινωνικής πολιτικής

Ο κ. Περσιάνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Καυκαλιά σχετικά με τις θέσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην κοινωνία και στην οικονομία, είπε ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει σχολιάσει μια σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι η κοινωνική πολιτική θα ήταν πιο αποτελεσματική εάν γινόταν πιο στοχευμένη και πρόσθεσε ότι η δημόσια υγεία και η δημοσιονομική κατάσταση της Δημοκρατίας επιτρέπουν την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Πρόσθεσε ότι «με το υπουργείο Οικονομικών έχουμε μια φιλική αντιπαλότητα, γι’ αυτό πολλές από τις ανησυχίες και διαφωνίες μας εκφράζονται κατ’ ιδίαν».

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο κ. Περσιάνης χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητική τη διαχείριση του σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «η χώρα εισέρχεται σε ένα έτος υψηλού ρίσκου όσον αφορά στην έκδοση δημόσιου χρέους και τη διαχείριση αυτών των εκδόσεων».

Αύξηση προϋπολογισμού λόγω προσλήψεων

Ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το 2023 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει έσοδα και δαπάνες €0,4 εκ., ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης.

Επεσήμανε ότι οι δαπάνες για το 2023 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 33,5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2022, καθώς ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τέσσερις νέες θέσεις και κατάργησης μιας θέσης.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, περιλαμβάνεται κονδύλι της τάξης των €20.000 για τη μεταστέγαση των γραφείων του δημοσιονομικού συμβουλίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου