You are here

Άνοιξε ο δρόμος για έργα, έξοδο στις αγορές και χορηγίες

23/01/2021 06:02

Προς το τέλος του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές του επόμενου, θα αρχίσει η καταβολή της εφάπαξ στήριξης προς τις επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό €200 εκατ., μετά την έγκριση του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε ότι με την καταψήφιση του προϋπολογισμού υπήρξε καθυστέρηση στην προκήρυξη έργων και στην παραχώρηση επιδομάτων που δεν περιλαμβάνονταν στον περσινό προϋπολογισμό.

Με την έγκριση του, σημείωσε, παίρνει σειρά η εφάπαξ χορηγία προς τις επιχειρήσεις, διαδικασία για την οποία δεν θα απαιτηθεί η κατάθεση νέων αιτήσεων, αλλά θα γίνει αυτόματα για περίπου 30 χιλ. επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το πλάνο στήριξης των επιχειρήσεων, η στήριξη θα κυμανθεί από €1000 μέχρι €350 χιλ. για κάθε επιχείρηση, αναλόγως του κύκλου εργασιών και του τι δηλώνουν οι εταιρείες.

Ταυτόχρονα, θα τρέξει σύμφωνα με τον Υπουργό, η στήριξη των εργαζομένων μέσω των νέων σχεδίων στήριξης του υπουργείου Εργασίας ύψους πέραν των €100 εκατ.

Πρόκειται για το ειδικό σχέδιο πλήρους αναστολής των εργασιών επιχειρήσεων, το ειδικό σχέδιο μερικής αναστολής των εργασιών της επιχείρησης, το ειδικό σχέδιο ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων, το ειδικό σχέδιο οικονομικών δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την τουριστική βιομηχανία ή οικονομικών δραστηριοτήτων που επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό, το ειδικό σχέδιο στήριξης ανέργων, το ειδικό σχέδιο ορισμένων κατηγοριών αυτοτελώς εργαζομένων, το ειδικό επίδομα απουσίας από την εργασία και το ειδικό επίδομα απουσίας από την εργασία για φροντίδα παιδιών.

Σε πορεία υλοποίησης τα αναπτυξιακά έργα

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, με την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα ανοίξει επίσης, ο δρόμος για την προώθηση των νέων αναπτυξιακών έργων.

Στα μεγάλα έργα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2021 και για οποία οι όποιες δαπάνες είχαν παγώσει εν τη απουσία εγκεκριμένου προϋπολογισμού, εντάσσονται μεταξύ άλλων, το νέο κυπριακό μουσείο με προϋπολογισμό €111 εκατ. για την τριετία 2021-23, ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς με προϋπολογισμό €87 εκατ. και ο αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη – Ευρύχου με προϋπολογισμό €83 εκατ.

Επίσης, περιλαμβάνεται ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου με €73 εκατ., η δεύτερη φάση του περιμετρικού Λευκωσίας με προϋπολογισμό €26 εκατ., η ενεργειακή αναβάθμιση του περιμετρικού Λευκωσίας με προϋπολογισμό €23 εκατ. και τα έργα προστασίας παραλίας σε Ορόκλινη, Περβόλια και Χλώρακα με προϋπολογισμό €18 εκατ.

Τις επόμενες εβδομάδες η έξοδος στις αγορές

Η έγκριση του προϋπολογισμού άνοιξε επίσης τον δρόμο για την έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων. Σημείωσε ότι θα βγούμε στις αγορές «όχι επειδή μείναμε από ρευστό», αλλά επειδή «το είχαμε προγραμματίσει», για σκοπούς αναχρηματοδότησης του χρέους και αποπληρωμής γραμματίου που λήγει. Η έξοδος θα γίνει για ποσό που θα κυμανθεί στο €1-1,3 δισ., όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι η έξοδος στις αγορές δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋπολογισμό και επεσήμανε ότι είναι κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση του χρέους και θα ωφελήσει την αξιοπιστία της χώρας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Της Μαρίας Χαμπή