You are here

Άνοιξε ο δρόμος για τα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης

10/07/2021 06:02

Με την παράδοση της έγκρισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την αποδέσμευση του συνόλου του ποσού που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό για σχετικά έργα, άνοιξε πλέον ο δρόμος για έναρξη της υλοποίησης του Σχεδίου.

Η επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα, το αίτημα αποδέσμευσης του υπόλοιπου κονδυλίου ύψους €20 εκατ. για την υλοποίηση παρεμβάσεων που εμπίπτουν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται στο €1,2 δισ.

Το αίτημα για αποδέσμευση του κονδυλίου εγκρίθηκε χωρίς προσκόμματα εκ μέρους κομμάτων της αντιπολίτευσης, γεγονός που καταδεικνύει ενδεχομένως, τη διάθεση των κομμάτων να μην σταθούν εμπόδιο στην προώθηση του φιλόδοξου πλάνου ανάπτυξης που θα υλοποιηθεί μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η επιτροπή Οικονομικών είχε ήδη εγκρίνει με την προηγούμενη της σύνθεση, την αποδέσμευση €80 εκ. από το ίδιο κονδύλι του προϋπολογισμού του 2021 και ως εκ τούτου, η εκτελεστική εξουσία έχει πλέον στη διάθεσή της το σύνολο του κονδυλίου που περιλάμβανε ο προϋπολογισμός του 2021 για το σκοπό αυτό.

Με βάση τον προκαταρτικό κατάλογο και τις εκτιμήσεις των έργων που αφορούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης, για το 2021 υπολογίζεται να απαιτηθούν συνολικά €56,14 εκ., χωρίς το ΦΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών, εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό ποσό ύψους €1,2 δισ. θα καλύψει 172 μέτρα/μεταρρυθμίσεις/επενδύσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο σύνολο του καταλόγου των 172 μέτρων που επισυνάπτει στο αίτημα αποδέσμευσης το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ο αγωγός EuroAsia Interconnector- Διασύνδεση Κύπρου- Ελλάδας με κόστος επένδυσης €100 εκατ., πρόγραμμα χρηματοδότησης της καινοτομίας και σχέδια στήριξης της ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, με ύψος επένδυσης €52 εκατ., σχέδιο χορηγιών για προώθηση ενεργειακής απόδοσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δήμους, κοινότητες και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με κόστος επένδυσης €40 εκατ.

Περιλαμβάνεται επίσης, η δημιουργία δύο πρότυπων τεχνικών σχολών με ύψος επένδυσης €38 εκατ., σχέδιο χορηγιών για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, ύψους €30 εκατ. και η κατασκευή συλλογικής υποδομής στο Πεντάκωμο για εξυπηρέτηση των μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας (χερσαίες και λιμενικές εγκαταστάσεις) ύψους €29 εκατ.

Άλλα σχέδια που περιλαμβάνονται αφορούν, χορηγίες για εκσυγχρονισμό και ψηφιοποιήσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο μεταποιητικό τομέα, ύψους €25 εκατ., σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας και μέτρα ενίσχυσης της προσβασιμότητας στα αστικά κέντρα (Λάρνακα- Λεμεσό περιλαμβανομένων λεωφορειολωρίδων και ποδηλατόδρομων) με κόστος επένδυσης €26,5 εκατ. και τη δημιουργία Μονάδας στην Ορούντα για την διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων και ζωικών υπό προϊόντων, με παραγωγή βιοαερίου, με κόστος €25 εκατ., ανάμεσα σε άλλα.

Ε.Χ.