You are here

Αντίστροφη μέτρηση για προϋπολογισμό (2)

10/12/2004 13:22

· Βαριές κουβέντες σε ήπιο κλίμα

· Καβγάς ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για το Ρίκκο!


Η πρωινή αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών για τη σειρά των ομιλητών, οι καταγγελίες Κωνσταντίνου για ρουσφέτια στην Εθνική Φρουρά, οι αιχμές βουλευτών ΑΚΕΛ για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης και οι… σημειώσεις του Υπουργού Εργασίας, «ζωγραφίζουν» τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Λίγο πριν το μεσημέρι, τα δύο μεγάλα κόμματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το… Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Ο βουλευτής της ΕΥΡΩΔΗ ειδοποίησε ότι θα καθυστερήσει λίγα λεπτά και ζήτησε να αλλάξει η σειρά των ομιλητών. Ακολούθησε συζήτηση επί της διαδικασίας, αλλά η κουβέντα… εκτροχιάστηκε. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη συζήτηση του προϋπολογισμού εφαρμόζει «τακτική της άδειας καρέκλας». Η φράση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος κατηγόρησε το βουλευτή ότι «ψεύδεται» και ζήτησε να κοιτάξουν τα πρακτικά της Βουλής επί της προηγούμενης διακυβέρνησης για σκοπούς σύγκρισης. Τελικά, η σειρά ομιλητών άλλαξε και η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά.

Αιχμές για Παιδεία

Επί της ουσίας της συζήτησης, ο βουλευτής κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «η απεκφόρτιση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών από τη ψυχολογική, οικονομική, εκπαιδευτική και κοινωνική της φροντιστηριακής παραπαιδείας δεν λύνεται μόνο με διώξεις, τουλάχιστον». Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι «η υποτιθέμενη δωρεάν παιδεία έχει καταντήσει σήμερα το πιο βαρύ οικονομικό φορτίο για κάθε κυπριακή οικογένεια ειδικά για τις ασθενέστερες τάξεις» και μίλησε για «προϋπολογισμός λιτότητας στην παιδεία».

Εργασιακά

Σημειώσεις έπαιρνε ο Υπουργός Εργασίας Χρίστος Ταλιαδώρος κατά την ομιλία της προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπή Εργασίας, Σωτηρούλας Χαραλάμπους. Μεταξύ άλλων η κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι η αναλογιστική μελέτη για το ΤΚΑ θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς δύο κατευθύνσεις: διασφάλιση μιας ελάχιστης σύνταξης η οποία να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και μέτρα που να διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ταμείου.

Άμυνα – Κυπριακό

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου σημείωσε ότι με τον προϋπολογισμό για την άμυνα η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα: «ξέρει να υλοποιεί τις αποφάσεις της με τέτοιο τρόπο που να συνάδουν και με τη γενικότερη της βούληση και θέση για σύντομη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σεβόμενη τη λαϊκή εντολή της 24ης Απριλίου. Ο κ. Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «η 17η Δεκεμβρίου δίδει την ευκαιρία έμπρακτα να αφήσουμε πίσω το ΝΑΙ και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και αντί να εκφράζουμε διχαστικό λόγο να προσεγγίζουμε το όλο θέμα ενοποιητικά. Το βέτο πρέπει να είναι στις επιλογές μας».

Επί παντός επιστητού…

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος Ελένη Μαύρου τόνισε ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε ώστε η έννοια της βιωσιμότητας να αποκτήσει καθοριστικό ρόλο». Αιχμές κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης και Τάξης άφησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, κάνοντας συχνή αναφορά σε «ατυχείς δηλώσεις» του κ. Θεοδώρου για το ρόλο της Αστυνομία. Για «κομματική εισβολή» στο χώρο της Ε.Φ. μίλησε ο βουλευτής Κώστας Κωνσταντίνου (ΔΗΣΥ), ο οποίος υποστήριξε ότι κατέχει στοιχεία για προαγωγές ημετέρων.

Την κυβέρνηση Κληρίδη για τους χειρισμούς της στο αγροτικό ζήτημα επέκρινε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μαυροκορδάτος: «Άφησε έξω και μακριά από τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τους ίδιους τους παραγωγούς για τους οποίους σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Χατζηγεωργίου, στάθηκε στα ποσοστά υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων, τα οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται χαμηλά. «Μια από τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης ήταν ο τερματισμός αυτής της πολιτικής», πρόσθεσε.

Του Γιώργου Αγαπίου