You are here

Αντίστροφη μέτρηση για ψήφιση προϋπολογισμού 2023

08/12/2022 16:36

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η τελευταία μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, με το «βαρύ πυροβολικό» των κομμάτων να ανταλλάζει αψιμαχίες για τα «καυτά» ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες, αλλά και τις πολιτικές που ακολούθησαν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, επισκιάζεται από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και τις προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού άρχισε με το βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστο Δαμιανού και συνεχίστηκε με το βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, ενώ ακολούθησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ενώπιον της Ολομέλειας στη συνέχεια θα τεθούν οι 110 τροπολογίες επί του προϋπολογισμού που κατέθεσαν τα κόμματα που αφορούν κατά κύριο λόγο δεσμεύσεις κονδυλίων, των οποίων θα απαιτείται συγκατάθεση της Βουλής, ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τη ψήφιση του κρατικού προυπολογισμού.

Τον κρατικό προϋπολογισμό δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ, ενώ ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ενώ κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους μέχρι την υστάτη, η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €11.759,3 εκατ. και έξοδα €11.296,0 εκατ. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0,46 δισ., δηλαδή 1,7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κ.λ.π.), αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023 και να φθάσουν στα €1.273,4 εκατ., σε σύγκριση με €1.137,6 εκατ. το 2022.

Χ. Γεωργιάδης: Το κράτος δεν έχει λεφτόδεντρο 

Ανεύθυνο χαρακτήρισε στην ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Xάρης Γεωργιάδης, να ξοδεύεις αλόγιστα και ειδικά σε προεκλογικές περιόδους και να αφήνεις το λογαριασμό σε άλλους.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι το κράτος δεν έχει λεφτόδεντρο ούτε και μηχανή με ευρώ και όσα δαπανά, τα εισπράττει από τους φορολογούμενους πολίτες, ενώ παράλληλα εξέφρασε λύπη για την αχρείαστη αναμόχλευση διχαστικών παθών και την προσπάθεια για πόλωση και όξυνση που επιχειρείται από την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι αντί να βλέπουμε πως θα πάει η πατρίδα μπροστά, επιχειρούμε να την διχάσουμε ξανά.

Δήλωσε ότι κάποιος πρέπει να αναλογιστεί τι παρέλαβε πριν από δέκα χρόνια αυτή η κυβέρνηση και τι παραδίδει, λέγοντας ότι τα μεγάλα ελλείμματα που παρέλαβε μας είχαν αφήσει εκτεθειμένους στα δύσκολα.

Διερωτήθηκε αν το 2020 δεν είχαμε πλεονάσματα πως θα στηρίζονταν οι πολίτες όταν ήρθε η πανδημία, προσθέτοντας ότι στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις και για άλλη μια χρονιά ο ΥΠΟΙΚ και η κυβέρνηση θέτουν ενώπιον μας έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με αποθέματα στα ταμεία, γιατί αυτά είναι η ασπίδα προστασίας μας και μας θωρακίζουν.

 Ν. Τορναρίτης: Το διακύβευμα είναι κρατήσουμε την οικονομία σε σταθερή πορεία  

Το μεγάλο διακύβευμα είναι εάν θα κρατήσουμε την οικονομία και την χώρα σε σταθερή πορεία, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης από το βήμα της Ολομέλειας.

Απάντησε εξάλλου στα περί θεσμικής διαπλοκής της κυβέρνησης λέγοντας πως «υπάρχουν και άλλες λέξεις όπως Δρομολαξιά, Μαρί» και πρόσθεσε πως «όποιος ζει σε γυάλινο σπίτι δεν ρίχνει ποτέ πέτρες».

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως προνοεί οικονομικά πλεονάσματα και αύξηση δαπανών, ενώ η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, «διαψεύδοντας την αντιπολίτευση που σαν Κασσάνδρα προειδοποιούσε ότι τάχα δημιουργήσαμε μια οικονομία της αρπαχτής».

Αναφέρθηκε επίσης στο ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή για τον Γεώργιο Γρίβα την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι «ήταν μια μαύρη μέρα για το Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ότι «το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ ήταν ένα μανιφέστο διχόνοιας, ένα έγγραφο εθνικού διχασμού, ένα έγγραφο που τον μόνο που ωφελεί είναι την Τουρκία».

Γ. Λουκαϊδης: «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο» η διακυβέρνηση Αναστασιάδη  

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και η διακυβέρνηση Αναστασιάδη και δεν μας αφορά το ποιος θ’ αντακαστησει τον ελέφαντα, το γνήσιο αντίγραφό του ή η απομίμηση, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης .

Στην ομιλία του, ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε σε «επιτεύγματα» της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, καταγράφοντας αρνητικές επιδόσεις με βάση δείκτες του Γενικού Ελεγκτή, της Eurostat κι άλλων ευρωπαϊκών θεσμών για επιμέρους τομείς της οικονομίας, τις αμοιβές εργαζομένων, την ακρίβεια, την διαφθορά, την πράσινη ανάπτυξη, τις ΑΠΕ κά.

Επέκρινε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι συγκάλυπτε και κάλυπτε τις αποφάσεις της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και για 10 χρόνια, αλλά ούτε και τώρα, έχει πει «λέξη κριτική».

Διερωτήθηκε πότε ψήφισε διαφορετικά για τον Συνεργατισμό ο κ. Χριστοδουλίδης και ρώτησε τον Αβέρωφ Νεοφύτου εάν ήταν στόχος του η ενδυνάμωση της CYTA το νομοσχέδιο που κατέθεσε για την ιδιωτικοποίησή της, όπως έκανε με την Αρχή Λιμένων, όπου ο Γενικός Ελεγκτής ανακάλυψε σκάνδαλα. 

Αρ. Δαμιανού: Η κυβέρνηση έκανε την Κύπρο ΑΑΑ στη διαφθορά 

«Κυβέρνηση των ηθικών και των κοινωνικών ελλειμμάτων», χαρακτήρισε την απερχόμενη κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δέκα χρόνια σημειώθηκε τεράστια μετατόπιση του παραγόμενου πλούτου.

«Το μερίδιο των κερδών στο ΑΕΠ αυξήθηκε σε αντίθεση το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ μειώθηκε», είπε, ενώ επικαλέστηκε αναφορά αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η πιο διεφθαρμένη.

Δήλωσε επίσης μεταξύ άλλων ότι η διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ έκανε την Κύπρο «χώρα των τριών άλφα στην διαφθορά, στη φτωχοποίηση, στην ακρίβεια, στην ενεργειακή κρίση και στην καταβαράθρωση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

 Χρ. Ερωτοκρίτου: Να καταθέσει το νομοσχέδιο για ενοίκιο έναντι δόσης

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησε από την Κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για ενοίκιο έναντι δόσης βεβαιώνοντας ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα το προωθήσει άμεσα προς ψήφιση.

Αναφερόμενη στον Συνεργατισμό είπε πως με βάση το πόρισμα είναι ασήκωτες της Κυβέρνησης, προσθέτοντας πως πάγια θέση του ΔΗΚΟ είναι η στήριξη των νοικοκυριών σε σχέση με το κόστος της ενέργειας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπό το βάρος του κόστους της ενέργειας κάποιες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο.

Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε περαιτέρω ότι το ΔΗΚΟ έβαλε πλάτες ώστε να κρατηθεί η Κύπρος και η οικονομία όρθια καταβάλλοντας και το ανάλογο πολιτικό κόστος, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να πορεύεται στη συνετή και νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική.  

Ηλ. Μυριάνθους: «Αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας ο τραπεζικός τομέας

Οι δείκτες της οικονομίας μπορεί να βελτιώθηκαν αλλά υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν ειδικότερα για την στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων της κοινωνίας, ενόψει της νέας χρονιάς που προμηνύεται πιο δύσκολη, είπε στην ομιλία του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.

Χαρακτηρίζοντας τον τραπεζικό τομέα ως την «αχίλλειο πτέρνα» της οικονομίας αλλά και πηγή μεγιστοποίησης κοινωνικών προβλημάτων, ο κ. Μυριάνθους είπε, μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε σοβαρή πρωτοβουλία για προστασία της πρώτης κατοικίας και υπάρχει αδράνεια από πλευράς κυβέρνησης για σύσταση του ειδικού δικαστηρίου επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών.

Τέλος αναφέρθηκε στα όσα λέχθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Βουλή, λέγοντας ότι ενώ σκάνδαλα και διαφθορά ροκανίζουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας «το να ανοίγουμε πληγές και να δημιουργούμε τοξικότητα και εντυπώσεις για χάριν των εκλογών δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στον τόπο».

Α. Τρυφωνίδης: Κίνδυνος δημιουργίας νέων ΜΕΔ

Για το κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων που θα διογκώσει το πρόβλημα χιλιάδων νοικοκυριών, μίλησε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης.

Θεωρεί το θέμα αυτό άρρηκτα συνδεδεμένο με το θέμα των εκποιήσεων και εκτίμησε θετικό ότι ο ΠτΔ θα υπογράψει τον νόμο για τις εκποιήσεις, διευκρινίζοντας ότι στόχος τους δεν είναι η αναστολή των εκποιήσεων, αλλά «να δώσουμε οριστικές λύσεις με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για εξισορρόπηση των θέσεων δανειολήπτη – τραπεζών – εταιρειών διαχείρισης».

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι η ΔΗΠΑ ζητεί την αναβάθμιση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με σωστή στελέχωση και οργάνωση για να ανταποκρίνεται στα χιλιάδες παράπονα πολιτών για τις καταχρηστικές ρήτρες στα δάνεια.

Στ. Παπαδούρης: Σε καθεστώς φτώχειας το 20% των πολιτών

Τα βασικά αριθμητικά δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού, χαιρέτισε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, τα οποία, είπε, εύκολα μπορούν να τον χαρακτηρίσουν ως αρκετά ισορροπημένο και αναπτυξιακό, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για το 20% των πολιτών που ζουν κάτω από καθεστώς σχετικής φτώχειας,  πως θα επιβιώσουν όταν το κόστος ενοικίου, διακίνησης και σίτισης είναι πολλές φορές μεγαλύτερα από το μηνιαίο τους εισόδημα.

Ζήτησε επίσης απάντηση για το φόβο που νιώθει το κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση, όταν ανοίγουν το λογαριασμό του ηλεκτρισμού και σκέφτονται αν θα μπορούν να κάνουν ακόμη ένα διακανονισμό με την ΑΗΚ μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες ή πως θα εξοικονομήσουν το αναγκαίο ποσό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όταν από το συνολικό κόστος των €10.000 για εγκατάσταση, η κρατική επιδότηση παραμένει στα €1.500.

Ζήτησε περαιτέρω απαντήσεις από την κυβέρνηση για τη δυνατότητα των νέων σε απόκτηση ιδιωτικής στέγης, στο φόβο των δανειοληπτών για πληστηριασμούς και έκανε λόγο για ανικανότητα από πλευράς κυβέρνησης να  αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την παράτυπη μετανάστευση.

Ταυτόχρονα χαιρέτισε την ανακοίνωση, ότι ο ΠτΔ θα υπογράψει την πρόταση νόμου για αναστολή των πλειστηριασμών, ενώ εκφράζοντας λύπη για τη συζήτηση στη Βουλή για τον Γεώργιο Γρίβα, κάλεσε σε ενότητα, αναφέροντας ότι «δεν χωράνε άλλοι διχασμοί και διχόνοια ανάμεσα μας».

Της Ελένης Χαραλάμπους