You are here

Αντισυνταγματική η αποζημίωση προσφύγων για απώλεια χρήσης περιουσιών

17/05/2022 13:21

Αντισυνταγματική θεωρεί η κυβέρνηση την πρόταση νόμου που προβλέπει αποζημίωση των προσφύγων για απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών τους, από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία συζήτησε τη σχετική πρόταση νόμου, δήλωσε ότι είναι αντισυνταγματική καθώς θα αυξήσει τις δαπάνες του κράτους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ότι απέρριψε κατηγορηματικά την θέση του υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον προσφυγικό κόσμο εδώ και χρόνια, εφόσον μόνο προεκλογικά θυμάται τους εκτοπισμένους, τάζοντας τους εκατομμύρια και στο τέλος τους στηρίζει με αέρα κουπανιστό».

Ο κ. Κέττηρος, επεσήμανε ότι ο τρόπος εφαρμογής της νομοθεσίας, αν ψηφιστεί, εναπόκειται στην κυβέρνηση. Απέρριψε το επιχείρημα του Υπουργείου Οικονομικών ότι προβλέπονται δαπάνες, άρα είναι αντισυνταγματική η πρόταση νόμου.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Προσφύγων αποφάσισε να προωθήσει τη σχετική πρόταση στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση σε δύο εβδομάδες, σημειώνοντας ότι είναι πολιτική απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας εάν θα την αναπέμψει.

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθούν επίσης ακόμα δύο προτάσεις νόμου που συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων. Συγκεκριμένα η πρώτη πρόταση νόμου, αφορά σε παραχώρηση του δικαιώματος στους πρόσφυγες να αναπτύσσουν ήπιες επαγγελματικές δραστηριότητες, εντός της οικίας τους και ύστερα από την εξασφάλιση της σχετικής άδειας.  

Η δεύτερη πρόταση νόμου προνοεί την επέκταση του δικαιώματος των προσφύγων να δηλώσουν στο κτηματολόγιο περιουσίες στα κατεχόμενα για σκοπούς αποζημίωσης για απώλεια χρήσης.

Της Ελένης Χαραλάμπους