You are here

Αποδεσμεύσεις εκατομμυρίων ενώπιον της Οικονομικών

15/11/2021 07:28

Την αποδέσμευση δεκάδων εκατομμυρίων σε κονδύλια του τέταρτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2021, για χρηματοδότηση αναγκών στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, καλείται να εξετάσει στη σημερινή συνεδρία η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. 

Ο τέταρτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €91.7 εκ., εγκρίθηκε με τροπολογία των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται η έγκριση της Επιτροπής για την αποδέσμευση άλλων έκτακτων δαπανών που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών προς την Επιτροπή, ζητείται η αποδέσμευση κονδυλίων ύψους €20.124.100 για ανάγκες επιδομάτων εργαζομένων και ανέργων και για χορηγίες σε γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.

Το ποσό περιλαμβάνει κονδύλι ύψους €8 εκ. για την υλοποίηση των ειδικών Σχεδίων του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους. Δαπάνη ύψους €3 εκ. αφορά το έκτακτο Σχέδιο Στήριξης Επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς, και με παρεμφερείς υποστηρικτικές δραστηριότητες των τεχνών του θεάματος και πιστώσεις ύψους €567 για υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού που εργάζεται στα Κέντρα Εμβολιασμού.

Επίσης, ζητείται η αποδέσμευση πιστώσεων €7.9 εκατ. για κάλυψη της δαπάνης που αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στους τομείς της κτηνοτροφίας και γεωργίας.

Ακόμα ζητείται η αποδέσμευση €551 χιλ. για τις ανάγκες πληρωμής των 167 ανέργων τους οποίους τα συμβόλαια επεκτάθηκαν για άλλους τρεις μήνες (Σεπτέμβρη - Νοέμβρη 2021).

Υπενθυμίζεται ότι τροπολογία του ΑΚΕΛ για εκ των προτέρων ενημέρωση της Επιτροπής ώστε να δίνει τη γραπτή συγκατάθεσή της για την πρόσληψη εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου, για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν, απορρίφθηκε οριακά.

Μεταφορά κονδυλίων μεταξύ υπουργείων

Το υπουργείο Οικονομικών με επιστολή του ζητά τη συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για τη μεταφορά πιστώσεων ύψους €2,26 εκατ. στο υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη δαπανών, με σκοπό την υλοποίηση έργων.

Συγκεκριμένα για τη συντήρηση δρόμων στο δήμο Αθηένου ζητείται η μεταφορά €300 χιλ., για την κατασκευή οδικού δικτύου στην παραλιακή περιοχή Σωτήρας €424 χιλ., για την κατασκευή Αμφιθεάτρου και κέντρου πολιτισμού στο Δήμο Αγίας Νάπας ποσό ύψους €1 εκατ. και για την συντήρηση δρόμων στους δήμους Πόλης Χρuσοχούς και Αραδίππου τα ποσά €40 χιλ. και €500 χιλ. αντίστοιχα.

Αποδεσμεύσεις €163 χιλ. για την αστυνομία και φυλακές

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή καλείται επίσης να προβεί στην αποδέσμευση πιστώσεων συνολικού ύψους €133,5 του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021, που αφορούν ανάγκες ασφάλισης και πλυσίματος οχημάτων και σκαφών.

Συγκεκριμένα ποσό ύψους €120 χιλ. αφορά στην αύξηση που αντιστοιχεί στην ανανέωση συμβολαίων ασφάλισης των ελικοπτέρων και των σκαφών της Αστυνομίας και ποσό €13.500 χιλ. στις ανάγκες αστυνομικών διευθύνσεων, λόγω της αύξησης των κρατουμένων και των αυξημένων μέτρων καθαριότητας που λαμβάνονται λόγω της πανδημίας.

Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €30 χιλ. για κάλυψη της δαπάνης σε σχέση µε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων µε επιπρόσθετα εκπαιδευτικά προγράμματα που απαιτούν πρόσθετο κόστος (πληρωμή των εκπαιδευτών), καθώς επίσης για την αγορά υπηρεσιών μεταφραστών λόγω αύξησης των ξενόγλωσσων κρατουμένων, μετά από αίτημα της Διευθύντριας Φυλακών.

Της Ελένης Χαραλάμπους