You are here

Απραξία Βουλής στην εμπορία κατοικίας

16/01/2007 13:56
Χωρίς να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους εμπορίας της κατοικίας, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου. Η μεν κυβέρνηση από τη μια τονίζει τα εμπόδια που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρεί ότι υπό τις συνθήκες έγιναν οι σωστές ενέργειες, η δε αντιπολίτευση από την άλλη κατηγορεί το κράτος για απραξία στο θέμα αυτό, χωρίς όμως να προτείνει καθαρές λύσεις για απάμβλυνση του προβλήματος.

ΑΚΕΛ: Εμπόδια για μείωση των τιμών

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, υπάρχουν αρκετά εμπόδια που καθιστούν δύσκολη τη μείωση των τιμών. «Το 37% της κυπριακής γης είναι κατεχόμενο και έτσι περιορίζει την προσφορά. Ακόμη, μεγάλα κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν την περίοδο 1999-2000 από το ΧΑΚ διοχετεύτηκαν στην αγορά γης και επιπρόσθετα υπάρχει μεγάλη ζήτηση από ξένους για αγορά εξοχικής κατοικίας. Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν στις αυξήσεις που παρατηρούνται», είπε.

Έγιναν κάποιες ενέργειες

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, το κράτος για να απαμβλύνει αυτά τα προβλήματα προχώρησε σε κάποιες ενέργειες. «Το ενιαίο στεγαστικό σχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών, ο τετραπλασιασμός στο διαχωρισμό οικοπέδων για φτωχές οικογένειες, και η μεγάλη αύξηση στην παραχώρηση δανείων από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, τα δάνεια του οποίου από £28 εκ. έχουν φθάσει τα £108 εκ. βοήθησαν στην απάμβλυνση των προβλημάτων», είπε.

Επιπρόσθετα ο κ. Ευαγόρου σημείωσε ότι επιβάλλεται περαιτέρω ταχύτητα όσον αφορά την έκδοση πολεοδομικών αδειών. «Ακόμη πρέπει να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στις πολεοδομικές ζώνες, περαιτέρω ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων και η ύπαρξη προγραμμάτων επιχορήγησης του επιτοκίου για αγορά κατοικίας», πρόσθεσε.

ΔΗΣΥ: Κριτική χωρίς την κατάθεση προτάσεων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, κατηγόρησε το κράτος ότι δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα η αγορά κατοικίας να καταστεί ως είδος πολυτελείας για τα νεαρά κυρίως ζευγάρια. «Το κράτος δυστυχώς, φαίνεται απρόθυμο να μειώσει το κόστος της κατοικίας, παρά το γεγονός ότι το 30% των εσόδων από τις αγορές που γίνονται οδεύει στα κρατικά ταμεία», υπογράμμισε.

Τι εισηγείται το ΕΥΡΩΚΟ

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος του, οι οποίες όπως εκτιμούν, θα συμβάλουν στη διόρθωση της υφιστάμενης κατάστασης. «Θεωρούμε ότι η αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών πρέπει να γίνεται κάθε 10 χρόνια και να υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω επέκταση ώστε να τερματιστεί η κερδοσκοπία. Επίσης για την επιτάχυνση στην έκδοση πολεοδομικών αδειών θα πρέπει το κράτος να εμπιστευθεί, σε περιπτώσεις αδειούχων οικοπέδων, εγκεκριμένους αρχιτέκτονες, ώστε χωρίς καμία διαδικασία να εγκρίνεται η άδεια με την ευθύνη όμως του αρχιτέκτονα», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ