You are here

Αρχή κατά Διαφθοράς: Παίρνει €4,7 εκατ. αλλά δεν ξέρει γιατί

14/09/2022 17:20

Απαντήσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, κλήθηκε να δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, όσον αφορά το κονδύλι ύψους €4,7 εκατ. για τη χρηματοδότηση της σύστασης και λειτουργίας της.

Κατά τη σημερινή ενημερωτική συνάντηση της Επιτροπής Θεσμών, με τον Επίτροπο Διαφάνειας, Χάρη Πογιατζή και τα τρία από τα τέσσερα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς, τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής, για τις ανάγκες στέγασης και στελέχωσής της.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους €4,7 εκατ. η οποία θα δοθεί στη Δημοκρατία σε διάστημα 3-4 χρόνων, με την εκπλήρωση σχετικών με την Αρχή οροσήμων.

Σημείωσε, ότι η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το οποίο ήδη έχει ενημερωθεί η Κομισιόν.

Στο ερώτημα, για τον τρόπο καταβολής του ποσού στην Αρχή από την κυβέρνηση όμως, τόσο οι εκπρόσωποι του Υπουργείου, όσο και της Αρχής δήλωσαν άγνοια, με αποτέλεσμα τα μέλη της Επιτροπής να ζητήσουν τη γραπτή ενημέρωση τους στο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά και για το που υπολογίζουν να διατεθεί το συγκεκριμένο κονδύλι.

Ο Επίτροπος Διαφάνειας, ενημέρωσε πάντως από την πλευρά του την Επιτροπή, ότι έχουν εξασφαλίσει από την κυβέρνηση κονδύλι ύψους €800 χιλ. για τις ανάγκες λειτουργίας της Αρχής, ενώ εξήγησε πως για τις ανάγκες στέγασης της Αρχής, αξιοποιήθηκε υφιστάμενο κρατικό κτίριο, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να καταβάλλουν ενοίκια.

Η συγκεκριμένη δήλωση του Επιτρόπου, προκάλεσε όμως την αντίδραση της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι κατάλληλος για την Αρχή, καθώς είναι πεπαλαιωμένος και ως νέα ανεξάρτητη Αρχή, θα έπρεπε να στεγαστεί σε καινούργιο χώρο που θα προσθέτει στο κύρος της.

Χωρίς ενοίκιο η Αρχή

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εξήγησε ότι βγήκαν σε προσφορές για την ενοικίαση χώρου στέγασης της Αρχής, όπου βρέθηκαν κτίρια όπως τους περιέγραψε η κ. Χαραλαμπίδου, δηλαδή νεόκτιστα και σύγχρονα, όμως όπως τόνισε τα ενοίκια τους ήταν εξαιρετικά ψηλά. 

Πρόσθεσε, ότι προς τιμήν του ο Επίτροπος Διαφάνειας, επέλεξε να στεγαστεί η Αρχή σε κτίριο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται η καταβολή ενοικίου.

Ο κ. Πογιατζής, αναφέρθηκε και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την στελέχωση της Αρχής, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, ότι ζήτησαν από την ΕΔΥ κλητήρα από τον περασμένο Ιούλιο και υπολογίζουν να τον έχουν τον επόμενο μήνα.

Ανέφερε ακόμα, ότι η Αρχή σήμερα πέρα από τον ίδιο και τα τέσσερα μέλη της, στελεχώνεται και από τρεις λειτουργούς, ενώ επεσήμανε ότι με τη ψήφιση των κανονισμών, η Αρχή θα στελεχωθεί και με επιπλέον προσωπικό, το οποίο υπολογίζει συνολικά να φθάσει τα δέκα πρόσωπα.

Όσον αφορά, την περίοδο μέχρι τη θέσπιση των κανονισμών που θα ρυθμίζουν την πρόσληψη προσωπικού, ανέφερε ότι για τις εργασίες της η Αρχή θα προβαίνει σε αγορά υπηρεσιών.

Στην Βουλή τον Οκτώβριο οι κανονισμοί

Όσον αφορά ,τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία και την εργοδότηση προσωπικού, ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι για τη σύνταξή τους, ζήτησαν τον πρώτιστο λόγο να έχουν οι ίδιοι, κάτι που έκανε αποδεκτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε, ότι ετοιμάστηκαν ξεχωριστά τα μέρη που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και διερεύνησης καταγγελιών, με τους όρους εργοδότησης προσωπικού, οι οποίοι και έχουν αποσταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο την προηγούμενη Δευτέρα.

Όπως εξήγησε, προχώρησαν στο διαχωρισμό των κανονισμών καθώς όσον αφορά το προσωπικό, παρατηρήθηκε διάσταση απόψεων με την ΕΔΥ, για τους όρους εργοδότησης.

Ο κ. Πογιατζής, εξέφρασε όμως την εκτίμηση, μετά και από διαβεβαιώσεις που έλαβε από την Υπουργό Δικαιοσύνης, ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και εντός Οκτωβρίου θα κατατεθούν στην Βουλή οι κανονισμοί για την λειτουργία της Αρχής.

Αποφάσεις εξπρές από Αρχή

Ανέφερε ακόμα, ότι ενώπιον της Αρχής βρίσκονται ήδη δύο υποθέσεις, παρότι λόγω της μη θέσπισης κανονισμών, δεν μπορεί ακόμα να τις διερευνήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι, η Αρχή θα μπορεί να διερευνά υποθέσεις που αφορούν πριν τη σύσταση της, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα ετοιμάζουν προκαταρτική έκθεση των υποθέσεων που θα αναλαμβάνουν σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά, ο επίτροπος Διαφάνειας ανέφερε ότι, στο πλαίσιο των εξουσιών της, η Αρχή κατά της Διαφθοράς, μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα σε υποθέσεις, ενώ σε περίπτωση που η έρευνα της καταδείξει ποινικά αδικήματα θα συντάσσει έκθεση, την οποία θα αποστέλλει στο Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Σε περίπτωση εξάλλου που διαπιστωθούν πειθαρχικά αδικήματα, η Αρχή θα συντάσσει επίσης, έκθεση της υπόθεσης και θα την παραπέμπει στην αρμόδια αρχή για διενέργεια πειθαρχικής έρευνας.

Της Ελένης Χαραλάμπους