You are here

Αυστηρό μήνυμα σε ΡΙΚ κι άλλους ημικρατικούς

18/02/2021 07:03

Επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Μεταφορών απέστειλε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Τους καλεί να μεριμνήσουν για την άμεση κατάθεση στη Βουλή προϋπολογισμών επτά νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που εμπίπτουν στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του υπουργείου τους.

Πρόκειται για τους προϋπολογισμούς του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, του Ταμείου Δημοσίων Δανείων, του επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοικονομικής Φύσης, του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας.

Δύο εξ αυτών εμπίπτουν στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών, δύο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του υπουργείου Μεταφορών και τρεις στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών.

Στην επιστολή που προωθήθηκε χθες, σημειώνεται η υποχρέωση των ημικρατικών οργανισμών να καταθέτουν τον προϋπολογισμό τους το αργότερο τρεις μήνες πριν το οικονομικό έτος που αφορούν, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του έτους που προηγείται.

Η κ. Ερωτοκρίτου χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη μη κατάθεση των προϋπολογισμών μέχρι στιγμής και επισημαίνει ότι στο τέλος του μήνα, εξαντλούνται τα δωδεκατημόρια βάσει των οποίων λειτουργούν οι εν λόγω οργανισμοί.

Με βάση τα δωδεκατημόρια, επιτρέπεται η δαπάνη ποσού που δεν υπερβαίνει το τμήμα του συνολικού ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους, για κάθε νομικό πρόσωπο δημόσιου δικαίου, το οποίο αναλογεί στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η εξουσιοδότηση δίνεται υπό τον όρο ότι δε θα διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για νέες υπηρεσίες ή σκοπούς και ότι δε θα πληρωθεί καμιά νέα θέση, μέχρι την τελική έγκριση του προϋπολογισμού κάθε οργανισμού για το 2021.

Εγκρίθηκαν 15, προς ψήφιση άλλοι 9 σήμερα

Η Ολομέλεια της Βουλής έχει ήδη εγκρίνει τους προϋπολογισμούς 15 ημικρατικών οργανισμών ενώ στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας βρίσκονται οι προϋπολογισμοί εννέα οργανισμών.

Ενώπιον της Ολομέλειας τίθενται σήμερα οι προϋπολογισμοί του ΟΑΥ, του ΟΚΥΠΥ, της ΑΗΚ, της ΡΑΕΚ, του ΚΟΔΑΠ, του ΚΟΑ, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας και του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία.

Το πράσινο φως από τη Βουλή έλαβαν ήδη οι προϋπολογισμοί του ΧΑΚ, της Cyta, της ΑνΑΔ, του ΚΥΠΕ και των τριών δημόσιων πανεπιστημίων, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του ΤΕΠΑΚ. Εγκρίθηκαν επίσης, οι προϋπολογισμοί του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και του Οργανισμού Νεολαίας. Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών και Τεχνικών Έργων.

Της Μαρίας Χαμπή