You are here

Δεν έπεισε ο ΥΠΟΙΚ για προϋπολογισμό

27/10/2020 11:23

Δείγμα των δυσκολιών που έχει να αντιμετωπίσει η εκτελεστική εξουσία στο να πείσει για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, αποτέλεσε η χθεσινή πρώτη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν χθες τις εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών για την πορεία της οικονομίας το 2021, καθώς και τις παραδοχές στις οποίες βασίζονται οι οικονομικές προβλέψεις και ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού.

Τα κόμματα εκτιμούν ότι οι προβλέψεις του υπουργείου θα διαψευστούν, καθώς θεωρούν ότι δεν λαμβάνεται υπόψη επαρκώς το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε κατά το 2020 ο τουρισμός και το πλήγμα που αναμένεται να δεχθεί από εδώ και πέρα ο τομέας των κατασκευών, μετά την απότομη διακοπή του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος. Όπως επισημάνθηκε, οι δύο τομείς αποτελούν τις μεγαλύτερες ατμομηχανές της κυπριακής οικονομίας.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, πρόταξε την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του υπουργείου οικονομικών από την ΕΕ και το ΔΝΤ, για να υποδείξει ότι «μόνο εσωτερικά αμφισβητούνται οι προβλέψεις μας».

Την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός 2021 δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στη δύσκολη εξίσωση που βάζει η πανδημία του κορωνοϊού, για την οικονομία και για την κοινωνία, εκφράζει το ΑΚΕΛ. «Οι προβλέψεις της κυβέρνησης, πάνω στις οποίες έφτιαξε τον προϋπολογισμό είναι πολύ αισιόδοξες και είναι πολύ πιθανόν να πέσει ξανά έξω, όπως έξω έπεσε η κυβέρνηση στις προηγούμενες προβλέψεις της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου. 

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης όπως περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, χαρακτηρίστηκαν ως «εκτός πραγματικότητας».

Η βουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υπέδειξε πως οι σχεδιασμοί βασίζονται στο σενάριο ότι δεν θα υπήρχε δεύτερο κύμα πανδημίας και σε πέντε υποθετικούς άξονες που αφορούν τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση των επενδύσεων, της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος και την αύξηση από φόρους σε εισόδημα και περιουσία. «Εμείς δεν βλέπουμε αύξηση σε αυτά τα κεφάλαια», σημείωσε.

Σκιά ελεγκτή πάνω από τον προϋπολογισμό

Σκιά στη συζήτηση του προϋπολογισμού εξακολουθεί παράλληλα, να αποτελεί το θέμα της πρόσβασης του γενικού ελεγκτή στους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, Κίνημα Ανεξάρτητων σχηματίζουν κοινό μέτωπο σε ότι αφορά την απαίτηση να επιτραπεί στον γενικό ελεγκτή ο έλεγχος όλων των πολιτογραφήσεων.

Εντούτοις, ο υπουργός ζήτησε χθες να αποσυνδεθεί το θέμα από τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, τονίζοντας την ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης.

Άνοιγμα Πετρίδη προς το ΔΗΚΟ

Πέραν της συντήρησης της κόντρας κυβέρνησης – ΔΗΚΟ, με φόντο τις αναφορές Πετρίδη σε «πολιτικό εκβιασμό» εκ μέρους του ΔΗΚΟ, που προκάλεσαν την αντίδραση της κ. Ερωτοκρίτου, η χθεσινή συζήτηση επεφύλασσε επίσης, το κάλεσμα συνεργασίας του υπουργού οικονομικών προς το ΔΗΚΟ, με σκοπό να πειστεί το κόμμα να στηρίξει τον προϋπολογισμό.

«Είμαι διατεθειμένος να συζητήσω τις θέσεις του ΔΗΚΟ, αλλά αυτές θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω», είπε ο κ. Πετρίδης, καλώντας το ΔΗΚΟ σε ολοκληρωμένη συζήτηση επί των προτάσεων που κατέθεσε το κόμμα για ανακατανομή δαπανών του προϋπολογισμού.

Παρά, τη διάθεση για συμβιβασμό που έδειξε ο υπουργός, το ΔΗΚΟ φαίνεται να διατηρεί τη θέση των τελευταίων εβδομάδων για την εκπλήρωση των όρων που έχει θέσει, ώστε να υποστηρίξει τον προϋπολογισμό.

Της Μαρίας Χαμπή