You are here

Δεν βρήκε κλειστές πόρτες η ΚΤ για μηχανισμό εκποιήσεων

07/11/2019 15:38

Η Κεντρική Τράπεζα δεν βρήκε κλειστές πόρτες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,  σχετικά με το μηχανισμό που ετοιμάζει για τα δάνεια που οδηγούνται προς εκποίηση, ανέφερε στη βουλή ο ανώτερος λειτουργός της ΚΤ Κλεάνθης Ιωαννίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Άγγελου Βότση εάν τοποθετήθηκε θετικά η ΕΚΤ, ο κ. Ιωαννίδης είπε «ότι αναμένουμε τα πρώτα τους επίσημα σχόλια εντούτοις σε κάποιες τηλεδιασκέψεις δεν εισπράξαμε αρνητική τοποθέτηση η οποία όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και θετική» σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου βρίσκεται σε επαφή σε ανώτατο επίπεδο τόσο με την ΕΚΤ όσον και με τον ενιαίο εποπτικό Μηχανισμό (SSM) σε μια προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις ενέργειες της ΚΤ σχετικά με τη δημιουργία του μηχανισμού το οποίο θα εξετάζει περιπτώσεις για τις οποίες οι δανειολήπτες αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί ενώ οδηγείται προς εκποίηση η κύρια κατοικίας τους, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά τόσο όσον αφορά την ουσία της δημιουργίας του μηχανισμού αλλά και τα διαδικαστικά θέματα.

  «Συμπληρώσαμε το έγγραφο στο οποίο καταγράφονται λεπτομερώς οι πρόνοιες του μηχανισμού ενώ έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες προς την κατεύθυνση της ΕΚΤ η οποία ζήτησε την υποβολή του έγγραφου που περιγράφει το μηχανισμό».

Ειδικότερα διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ ζήτησε να της υποβάλλουν τις νομοθετικές αλλαγές «οι οποίες πρέπει να γίνουν ώστε να μετατραπεί σε πράξη ο μηχανισμός, τις οποίες θα υποβάλλουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών είπε στον κ. Ιωαννίδη να μεταφέρει το μήνυμα προς το διοικητή της ΚΤ, όταν στις 28 Νοεμβρίου θα παραστεί στη συνεδρία της επιτροπής για να αναλύσει τους οικονομικούς δείκτες, να είναι σε θέση να ενημερώσει πλήρως τα μέλη της επιτροπής αναφορικά με το μηχανισμό.

Της Ηρώς Ευθυμίου