You are here

Διάλογος για φοροελαφρύνσεις βουλής, ΥΠΟΙΚ

06/06/2022 13:36

Τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη να καταβληθεί προσπάθεια για υιοθέτηση έστω μέρος των προτάσεων των κομμάτων για επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας, εξασφάλισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής αρχικά ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του, δηλώνοντας ότι η συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση από τις τρεις προτάσεις νόμου των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, θα ανέλθει σε €300 εκατ. περίπου ετησίως, ή στα €140 εκατ. για έξι μήνες, κάτι που θα μειώσει αισθητά τα έσοδα του κράτους, σε μια περίοδο που θα πρέπει να υπάρξει συγκράτηση των δημόσιων οικονομικών για να μην οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς.

Όπως εξήγησε, η επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά από την πρόταση του ΑΚΕΛ για κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή μέχρι το τέλος του χρόνου, υπολογίσθηκε στα €30 εκατ.

Από την πρόταση του ΔΗΚΟ για κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι το τέλος του χρόνου, η επιβάρυνση θα ανέλθει στα €45 εκατ. και από την πρόταση της ΔΗΠΑ για επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα περίπου €85 εκατ.

Ανέφερε ότι οι προτάσεις νόμου θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιχειρείται, δηλαδή της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, καθώς το μεγαλύτερο όφελος από την περαιτέρω μείωση της φορολογίας θα μεταφερθεί στους μεγαλύτερους καταναλωτές ρεύματος.

Δήλωσε ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται θα πρέπει να είναι στοχευμένα σε αντίθεση με αυτά που προτείνονται. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα  που προτείνονται έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και πως οι μειώσεις που προτείνονται θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και θα εντείνουν τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών.

Είπε επίσης ότι το δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις προτάσεις Νόμου, που είναι οριζόντιες και μη στοχευμένες, χωρίς οποιαδήποτε μελέτη αντικτύπου, είναι σημαντικό και δυσχεραίνει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για στοχευμένες πολιτικές, από τις οποίες θα επωφεληθούν οι πολίτες που το έχουν περισσότερο ανάγκη, όπως οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως έχουν πρόσφατα εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση.

Παράλληλα τονίζεται ότι, οι πληθωριστικές πιέσεις κατά την τρέχουσα περίοδο, επηρεάζουν και το σκέλος των δαπανών του κράτους, καθώς αυξάνονται οι δαπάνες του κράτους κυρίως για ενδιάμεση κατανάλωση, ως επίσης και οι δαπάνες που αναπροσαρμόζονται λόγω του τιμαριθμικού επιδόματος.

Περαιτέρω, είπε ότι το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος που επιφέρουν οι τρεις προτάσεις θα επηρεάσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη ρευστότητα του κράτους με αρνητικές προεκτάσεις για τα δημόσια οικονομικά τα οποία, έχουν επιβαρυνθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και που αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω, λόγω των επιπτώσεων της εισβολής στην Ουκρανία.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε 14 νέα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η Κυβέρνηση, συνολικού δημοσιονομικού κόστους €103 εκ., σε συνέχεια προηγούμενων μέτρων με συνολικό δημοσιονομικό κόστος €193 εκ., αφορούν τη στήριξη των συνταξιούχων, νοικοκυριών με εξαρτώμενα άτομα, τους λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα άτομα με αναπηρία, τις επιδοτήσεις φροντίδας παιδιών και διδάκτρων σχολείων, τη στήριξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας κ.α. 

Μετά από έκκληση της προέδρου της Επιτροπής Χριστιάννας Ερωτοκρίτου να καταβληθεί προσπάθεια για υιοθέτηση μέτρων που προτείνουν όλα τα κόμματα και τα οποία θα τυγχάνουν και της αποδοχής της κυβέρνησης, όπως ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων της ΑΗΚ, ο υπουργός δήλωσε ανοιχτός στη συζήτηση.

Τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την ετοιμότητα να καταθέσουν κοινή πρόταση, με μέτρα που θα τυγχάνουν και τις αποδοχής της κυβέρνησης.

Έτοιμα για περαιτέρω διάλογο τα κόμματα

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, διερωτήθηκε πώς η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από 19% σε 9% δεν θεωρείται πληθωριστική από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά οι προτάσεις νόμου που έχουν τον ίδιο στόχο θεωρούνται πληθωριστικές.

Ανέφερε ακόμα ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνδυάσει ωφελήματα προς τους καταναλωτές είτε με  απευθείας καταβολή ποσών προς τους καταναλωτές είτε με μείωση φόρων, είτε με συνδυασμό και των δύο αυτών μέτρων.

Όσον αφορά την μείωση στο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό εξέφρασε τη θέση ότι αυτό μπορεί να γίνει με τρόπο δημοσιονομικά υπεύθυνο και χωρίς να ενθαρρύνει την οποιαδήποτε πληθωριστική τάση.

«Θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες. Εμείς θα επιδιώξουμε να συνεχίσουμε το διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών γιατί είμαστε βέβαιοι ότι εάν υπάρχει θέληση, ο τρόπος επίσης υπάρχει», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι παρά τα δύο έτη πανδημίας που κόστισαν στο κράτος 2000 και πλέον εκατομμύρια, υπάρχουν ακόμα οικονομικές δυνατότητες για να στηριχθεί η οικονομία, οι πολίτες και επιχειρήσεις. Ωστόσο όπως είπε οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι περισσότερο σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ανέφερε ότι είναι αυτό που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση με δύο πακέτα ύψους περίπου €300 εκατ.

Είπε ακόμα ότι το κόμμα του δεν προκρίνει την αποσπασματική διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης με το κάθε κόμμα να βάζει και μια πρόταση για μείωση φορολογίας. Πρόσθεσε ότι προκρίνουν τη συνεργασία νομοθετικής και εκτελεστική εξουσίας για να υπάρξουν τα βέλτιστα οικονομικά αποτελέσματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι δεν ανέμεναν διαφορετικά από την Κυβέρνηση και τον ΥΠΟΙΚ όταν σήμερα άκουσε ότι τόσο η δική τους όσο και οι άλλες προτάσεις της αντιπολίτευσης απορρίπτονται αναφανδόν από την Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι ανησυχεί ο Υπουργός ότι η μείωση του φόρου κατανάλωσης θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα αυξηθούν οι πληθωριστικές τάσεις.

Αν ο υπουργός, πρόσθεσε, θεωρεί ότι με την φτώχεια των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων θα ελεγχθεί ο πληθωρισμός, τότε όπως είπε, το σλόγκαν για τον καλό τιμονιέρη πάει περίπατο. Είπε ακόμα ότι προκαλεί γέλωτα η ανησυχία του Υπουργού ότι από τις προτάσεις μαζί με τους φτωχούς θα επωφεληθούν και οι πλούσιοι, αφού πλείστες τόσες πολιτικής της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, όπως είπε, εξυπηρετούν τους λίγους και πλούσιους.

Σημείωσε με ικανοποίηση την ετοιμότητα του ΥΠΟΙΚ -κάτω από την πίεση της συζήτησης όπως είπε ο κ. Δαμιανού- να μπει σε ένα διάλογο για τις προτάσεις ώστε να υπάρξει στόχευση τους. Πρόσθεσε ακόμα ότι ένας μεγάλος αριθμός κρατών-μελών της ΕΕ προέβη σε σημαντικές αποφάσεις για το φόρο κατανάλωσης και τα καύσιμα σε αντιδιαστολή με την Κυβέρνηση της Κύπρου. 

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι το κόμμα κατέθεσε τις δικές του εισηγήσεις προς τον ΥΠΟΙΚ και πρότειναν στον Υπουργό να εκδώσει διάταγμα για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, ενώ είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης κονδυλίων.

Δεν είναι δυνατόν πρόσθεσε για τους Έλληνες της Κύπρου που περνούν αυτές τις δύσκολες στιγμές να λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα δημοσιονομικά αλλά για τους παράνομους μετανάστες να υπάρχουν απεριόριστα κονδύλια. Όσον αφορά το πρόβλημα με την αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα και την απώλεια εσόδων για το κράτος, είπε ότι δεν είναι δυνατό να μην προχωρεί η Κυβέρνηση σε κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι επιμένουν στη σύμπτυξη των προτάσεων νόμου και διαβούλευση ούτως ώστε να παρθούν και άλλα μέτρα σε σχέση με τις προτάσεις για την ακρίβεια.

Επεσήμανε ότι για το κράτος  υπάρχει μια σημαντική αύξηση των εσόδων λόγω της αύξησης των τιμών. Όπως είπε, ήδη για το 1ο τρίμηνο, οι εισπράξεις από το ΦΠΑ είναι αυξημένες κατά €121.6 εκατ. εκ των οποίων τα €28 εκατ. οφείλονται στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού και των καυσίμων, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξημένες εισπράξεις λόγω της συνεχούς ανοδικής τάσεως των τιμών.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι το θέμα του ηλεκτρισμού δεν είναι θέμα παρακολούθησης τιμών, αλλά αλλαγής νοοτροπίας που έπρεπε να αλλάξουμε πριν αρκετά χρόνια.

Πρόσθεσε πως λένε τα ίδια που έλεγαν και στο παρελθόν, απλά δεν έγιναν τα πράγματα που έπρεπε να γίνουν. Εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν από εδώ και μπρος.

Της Ελένης Χαραλάμπους