You are here

Έγκαιρα η έναρξη συζητήσεων προϋπολογισμών ημικρατικών

14/10/2019 17:38

Έγκαιρα για πρώτη φορά ξεκίνησε η συζήτηση των προϋπολογισμών των Ημικρατικών Οργανισμών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπως η νομοθεσία το επιβάλλει, με τα μέλη της Επιτροπής να χαιρετίζουν την εξέλιξη.

Σε δηλώσεις του, μετά τη σημερινή συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Άγγελος Βότσης, υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και η αρμόδια Επιτροπή είχε κάνει έντονη προσπάθεια, ώστε να αναγκαστούν οι Ημικρατικοί Οργανισμοί να υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους, με βάση τη νομοθεσία, δηλαδή εντός του Οκτωβρίου.

«Αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται και το χαιρετίζουμε. Εξ’ ου κι η Επιτροπή μόλις κατατίθενται οι προϋπολογισμοί στην Ολομέλεια θα τους τοποθετεί στην ατζέντα της Επιτροπής, για να ξεκινάει η συζήτηση, όπως έχουμε κάνει σήμερα με τους δύο προϋπολογισμούς που είχαν κατατεθεί την περασμένη εβδομάδα», είπε.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι εφτά άλλοι προϋπολογισμοί κατατέθηκαν την περασμένη Παρασκευή και θα μπουν στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών, ώστε να μπορέσουν εντός του 2019 να ολοκληρώσουν τη συζήτηση όλων προϋπολογισμών.

Όπως είπε ο κ. Βότσης ο πρώτος προϋπολογισμός ήταν του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, συμπληρώνοντας ότι «θετικό είναι ότι υπάρχει μια αύξηση της χορηγίας από 8.450.000 εκ. ευρώ σε 8.800.000 εκ. ευρώ».

«Για άλλη μια φορά», είπε, «προβληματιστήκαμε κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη δημόσια στήριξη στους άριστους των αρίστων, οι οποίοι σήμερα κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να πάρουν υποτροφίες γιατί μπαίνουν και τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια».

Συμπλήρωσε ότι «είναι ένα θέμα που συζητείται κάθε χρόνο και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να αμείβεται και η αριστεία με υποτροφία, αλλά να δίδεται και η ευκαιρία σε άτομα που λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν είχαν ίσως τις ίδιες ευκαιρίες, οπότε και αυτοί με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία να μπορούν να πάρουν και αυτοί τις υποτροφίες».

Επίσης, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ενώ οι δύο επόμενοι προϋπολογισμοί θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Δευτέρας για τοποθέτηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, αναφερόμενος στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών είπε πως «πρέπει επιτέλους αυτό το Ίδρυμα να ασχολείται με την αριστεία και ό,τι υποτροφίες δίνει πρέπει να βασίζονται στην αριστεία».

«Για τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα υπάρχει η φοιτητική χορηγία. Το ίδρυμα αυτό πρέπει να επιβραβεύει τους άριστους μαθητές», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, επανέλαβε πως το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών πρέπει να διατηρήσει τη  ισορροπία, που για χρόνια τηρεί σε ό,τι αφορά τη σχέση αριστείας και κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του, γιατί όπως είπε «ακούσαμε τη θέση του Προέδρου του Ιδρύματος, ο οποίος ουσιαστικά επιτέθηκε κατά του Ιδρύματος, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι είναι απαράδεκτο το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών να περιλαμβάνει στην εξίσωση αξιολόγησης αιτήσεων και τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια».

«Κάνουμε ξεκάθαρη τη θέση ότι δεν ξεκινούν όλοι οι μαθητές από την ίδια θέση. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να μην υπάρχει ως κριτήριο και τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα της κάθε περίπτωσης», κατέληξε.