You are here

Έκτατα σχέδια δράσης για την οικονομία

26/09/2001 17:49
H κυβέρνηση σφίγγει τα ζωνάρια και παίρνει προληπτικά μέτρα λιτότητας και περισυλλογής για να αντιμετωπίσει στον μεγαλύτερο βαθμό την διεθνή οικονομική κρίση, που εξελίσσεται εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch το υπουργικό συμβούλιο κατά την σημερινή του συνεδρία μελέτησε τρία σχέδια έκτατης δράσης τα οποία κατέθεσαν οι υπουργοί οικονομικών, εμπορίου και βιομηχανίας και τουρισμού. Τα σχέδια δράσης αφορούν τα καύσιμα, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμοδίου για τα οικονομικά Υπουργού Τάκη Κληρίδη, μετά το πέρας σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η λιτότητα πρέπει να τηρηθεί στο αναγκαίο βαθμό που απαιτείται για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων και του κινδύνου αποσταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας, λόγω των τελευταίων αλλά και των επερχομένων διεθνών εξελίξεων.

Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα παγιοποιήσεων προγραμματισμένων αναπτυξιακών έργων ούτε περικοπές ωφελημάτων των εργαζομένων, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χωρίς την συμμετοχή των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Ο Υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις υπό εξέλιξη εργατικές κινητοποιήσεις και αιτήματα που θα πρέπει να ανασταλούν, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι και οι εργοδότες πρέπει να αναστείλουν τις δικές τους διεκδικήσεις για επιχορηγήσεις και άλλες παροχές. Τόνισε ότι θα καλέσει σε διάλογο τόσο το συνδικαλιστικό κίνημα όσο και τους εργοδότες για να τους αναλύσει τα προβλήματα
που «θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία».