You are here

Εμβολιασμός προϋπολογισμού με €220 εκατ. λόγω covid

12/01/2021 17:10

Πρόσθετες πιστώσεις περιλήφθηκαν στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με επιστολή του προς τη Βουλή ενημέρωσε για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον κρατικό προϋπολογισμό τον οποίο η πλειοψηφία απέρριψε στις 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την επιστολή, στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό περιλήφθηκαν πιστώσεις ύψους €200 εκατ. στο πλαίσιο της ανάγκης στήριξης των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, λόγω της εφαρμογής μέτρων για αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Περιλήφθηκαν επίσης, πιστώσεις €20 εκατ. για την παροχή στήριξης και την ευρύτερη τόνωση της οικονομίας, ποσό €200 χιλ. για την αγορά υπηρεσιών σε σχέση με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που όπως σημειώνεται, έχει μειωθεί κατά 10% σύμφωνα με σχετική τροπολογία καθώς και άλλες €120 χιλ. για την αγορά υπηρεσιών για λειτουργία του κέντρου τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πολιτών για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από την υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας.

Ο προϋπολογισμός συνολικά είναι αυξημένος κατά €339,9 εκατ.

Ενσωματώθηκαν τροπολογίες και αποκοπές 21,4 εκατ.

Σε ότι αφορά τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει τα κόμματα επί του προϋπολογισμού, ο Υπουργός ενημερώνει ότι ενσωματώθηκαν στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό όλες όσες είχαν συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μεταξύ αυτών είναι τροπολογίες για την αποκοπή του 10% των δαπανών για συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες με εξαίρεση αυτές που αφορούν ελέγχους δέουσας επιμέλειας για τις πολιτογραφήσεις και έρευνες της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αποκοπή 10% των λειτουργικών δαπανών με ορισμένες εξαιρέσεις και η αποκοπή 10% από τις δαπάνες εκπαίδευσης προσωπικού/συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων γεγονότων. Οι εν λόγω αποκοπές ανέχονται σε €21,4 εκατ. και όπως σημειώνεται, δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί επίσης, οι τροποποιήσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση και οι οποίες επέφεραν αύξηση €136,7 εκατ. στις πιστώσεις του αρχικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε για το 2021, καθώς επίσης και ο προϋπολογισμός της Βουλής ο οποίος έχει εγκριθεί με απόφαση της βουλής.

Επιπρόσθετα, συμπεριλήφθηκαν πιστώσεις €4,3 εκατ. ως ανθρωπιστική βοήθεια προς το Λίβανο, ποσό που αν και περιλήφθηκε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2020, δεν κατέστη δυνατό να παραχωρηθεί, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Απαντήσεις στις εισηγήσεις των κομμάτων

Ο κ. Πετρίδης δίνει επίσης απαντήσεις σε σχέση με τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν εκ μέρους των κομμάτων και οι οποίες αξιολογήθηκαν από την κυβέρνηση, αναφέροντας τις ενέργειες που έγιναν για την υιοθέτηση εισηγήσεων και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ορισμένες από αυτές δεν μπορούν να υιοθετηθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ότι αφορά την εισαγωγή κατώτατου μισθού καταγράφεται η δέσμευση της κυβέρνησης για έναρξη κοινωνικού διαλόγου σε θεσμοθετημένα πλαίσια, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Καταγράφεται επίσης, η πρόσφατη απόφαση για αύξηση εισοδημάτων συνταξιούχων στα επίπεδα του ορίου φτώχειας. Αφήνεται ακόμα περιθώριο για εξέταση της δυνατότητας αφυπηρέτησης ατόμων που εργάζονται σε βαριά επαγγέλματα πριν το υφιστάμενο όριο αφυπηρέτησης. Σημειώνεται ακόμα ότι θα ετοιμαστεί σχέδιο με το οποίο θα επωφελούνται 134 κοινότητες που δεν συμμετέχουν στο σχέδιο αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών.

Για τον τραπεζικό τομέα επισημαίνεται ότι δεν αναπέμφθηκε η πρόταση για αναστολή εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου, ότι ετοιμάζεται σχέδιο για την κάλυψη των μη βιώσιμων δανειοληπτών που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο σχέδιο Εστία και ότι κατατέθηκε νομοσχέδιο για επίσπευση της δικαστικής διαδικασίας που αφορά καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις τραπεζών και επιβολή αποτρεπτικών διοικητικών προστίμων. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και η συζήτησή του βρίσκεται σε εξέλιξη στην επιτροπή εμπορίου.

Γίνεται επίσης, αναφορά σε στοχευμένες δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε υφιστάμενες και νέες κατοικίες και στην κατάθεση νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση της μη καταβολής φόρου χωρίς την ύπαρξη δόλου, για σκοπούς πάταξης της φοροδιαφυγής. Επιπρόσθετα ο Υπουργός αναφέρεται στη διαμόρφωση νέου σχεδίου για στοχευμένη αναστολή δόσεων μέχρι την 30ή Ιουνίου και στη δυνατότητα επαναφοράς του σχεδίου παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων.

Της Μαρίας Χαμπή