You are here

Έντονες αντιδράσεις για αγορά υπηρεσιών στο δημόσιο

23/10/2019 16:57

Έντονη συζήτηση διεξήχθη στη βουλή για την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα, με το γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να στρέφει τα πυρά του κατά του υπουργού οικονομικών.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών χαρακτήρισε γάγγραινα για το δημόσιο το θεσμό της αγοράς υπηρεσιών και έκανε λόγο για παρανομίες και κατάχρηση του συστήματος.

Υπέδειξε ότι μετά την αγορά υπηρεσιών, χωρίς διαδικασίες και χωρίς εξετάσεις, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε καθεστώς αορίστου χρόνου.

Σημείωσε ότι «αιτία για την καταχρηστική αυτή πρακτική, είναι η άρνηση του υπουργείου οικονομικών», διότι όπως εξήγησε, «όταν ένα τμήμα χρειάζεται προσωπικό και δεν του εγκρίνει έκτακτο προσωπικό,  τότε χρησιμοποιεί το παράθυρο της μίσθωσης υπηρεσιών».

«Αποτελεί γάγγραινα για το δημόσιο η εργοδότηση προσωπικού με το πρόσχημα της μίσθωσης υπηρεσιών και με συμβόλαιο που παραπέμπει ξεκάθαρα σε δημοσιοϋπαλληλική σχέση, που   μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου», τόνισε.

Υπέδειξε ότι «γίνεται κατάχρηση της εξουσίας διότι δεν προνοεί κάτι τέτοιο ο νόμος των δημοσίων συμβάσεων».

Η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού Λένια Ορφανίδου, παραθέτοντας στοιχεία για τη δημόσια υπηρεσία στην κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών η οποία εξέτασε τη λειτουργία του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού είπε ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ανέρχονται στις 17,5 χιλ.

Ειδικότερα η κ. Ορφανίδου, είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία στις 30 Ιουνίου 2019, από τις 17,5 χιλ. των μόνιμων υπαλλήλων του δημοσίου στη δικαστική υπηρεσία απασχολούνται 117 δικαστές, στην εκπαιδευτική υπηρεσία περίπου 13 χιλ. στην αστυνομία, πυροσβεστική και οι ένοπλες δυνάμεις γύρω στις 9,5 χιλ. Στους ημικρατικούς απασχολούνται 11.800 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και στις τοπικές αρχές γύρω στις 4 χιλ.

Όσον αφορά το ωρομίσθιο προσωπικό είπε ότι σημειώθηκε κάποια μείωση λόγω της μεταφοράς προσωπικού στον ΟΚΥπΥ για τα νοσηλευτήρια. 

Πρόσθεσε ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απασχολούνται 63 χιλ. υπάλληλοι.

Οι τόνοι ανέβηκαν από μέρους των βουλευτών όταν έφθασαν στο θέμα των τηλεφώνων στις κρατικές υπηρεσίες με τους βουλευτές να τονίζουν ότι σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες οι αρμόδιοι λειτουργοί δεν απαντούν τα τηλέφωνα προς τους πολίτες.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εγώ τηλεφωνώ στον υπουργό ή στο διευθυντή για να με συνδέσει με ένα λειτουργό του δημοσίου».

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης και στο διαχρονικό πρόβλημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων τονίζοντας ότι «ακόμη και εγώ απέτυχα παταγωδώς στην αξιολόγηση διότι μειοψηφούσα σε όλες τις ομάδες αξιολόγησης. Τα άλλα δύο μέλη της ιεραρχίας έλεγαν 8 στα 8 και έτσι μειοψηφούσα σε αυτούς που θεωρούσα ότι θα έπρεπε να πέσει η βαθμολογία».

Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής χαρακτήρισαν έγκλημα το γεγονός ότι η πολιτεία δεν κατάφερε να δώσει ένα σύστημα κοινής αξιολόγησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Η  διευθύντρια του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού για το ηλεκτρονικό ενοποιημένο σύστημα, ανέφερε ότι δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία για την ηλεκτρονική υπογραφή η οποία αναμένεται να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία.

Πρόσθεσε ότι στο προεδρικό και στη βουλή λειτουργεί το σύστημα paperless, δηλαδή χωρίς χαρτί μόνο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ η υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία ακολουθεί πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών.

Η κ. Ορφανίδου, ανέφερε ότι λειτουργούν εννέα κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη και ανακοίνωσε ότι προωθείται η λειτουργία ακόμη τριών κέντρων εξυπηρέτησης του πολίτη (ΚΕΠ), ένα στη Λεμεσό σε κτήριο που πήρε η κυβέρνηση από το Συνεργατισμό στην οδό Γλάδστωνος και δύο στην επαρχία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, μετά το πέρας της συνεδρίας δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους αορίστου χρόνου και να τερματιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους.

Στο ευρύτερο δημόσιο εργάζονται σήμερα 63 χιλ. ειδικότερα στη δημόσια υπηρεσία, στην εκπαίδευση, στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας κατήγγειλε ότι στο δημόσιο επικρατούν χειρότερες συνθήκες από τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στον τομέα της αγοράς υπηρεσιών, όπου αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να καταβάλλουν ΦΠΑ και κοινωνικές ασφαλίσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφαση να υιοθετήσει πρόταση του κόμματος για συνενώσεις υπηρεσιών σε ορεινά χωριά. Για παράδειγμα για κάθε δέκα χωριά, ανάλογα με τον πληθυσμό, να υπάρχει ένα κτηνίατρος και ένας γεωπόνος.

Της Ηρώς Ευθυμίου