You are here

Επενδύσεις €8 δισ. στο περίμενε για νέο νόμο

20/03/2023 07:01

Με αγωνία αναμένουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης την έγκριση της νομοθεσίας για ταχύρρυθμη αδειοδότηση των επενδύσεων άνω των €20 εκατ., υποδεικνύοντας ότι εδώ και χρόνια εκκρεμούν έργα αξίας €8 δισ.

Το νομοσχέδιο περί της διευκόλυνσης στρατηγικών αναπτύξεων, που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο, θα διευκολύνει την προώθηση των εν λόγω αναπτύξεων, καθώς προνοεί όπως εκδίδεται σχετική άδεια το αργότερο μέσα σε ένα χρόνο εάν η αξία των επενδύσεων ανέρχεται στα €20 εκ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και εκκρεμούσε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο, μετά τις αλλαγές που επήλθαν λόγω των αντιδράσεων από κάποια κόμματα, αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι επιχειρηματίες εκφράζουν ευαρέσκεια για τη έγκριση του νομοσχεδίου, επιφυλάσσονται όμως να τοποθετηθούν επί των προνοιών του, αφού πάρουν στα χέρια τους και μελετήσουν το νομοσχέδιο, σημειώνοντας εντούτοις, ότι οι βασικές πρόνοιες δεν έχουν διαφοροποιηθεί όπως φαίνεται κατ’ αρχήν, από την σύνοψη του νομοσχεδίου που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το Υπουργικό.

Μέχρι και 10 χρόνια για εξασφάλιση άδειας

Ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης, μιλώντας στη StockWatch, κατήγγειλε ότι απαιτούνται μέχρι και 10 χρόνια για την έκδοση πολεοδομικής άδειας για μεγάλες επενδύσεις, επειδή οι αιτήσεις «σκοντάφτουν» σε διάφορα κυβερνητικά τμήματα.

«Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης», είπε, είναι ότι «αρκετοί επενδυτές εγκαταλείπουν αγανακτισμένοι την Κύπρο».

Σημείωσε ότι «στον κατάλογο του συνδέσμου αναπτύξεων εκκρεμούν μεγάλες επενδύσεις αξίας €8 δισ.» και εξήγησε ότι «κάποια μεγάλα έργα έχουν υλοποιηθεί, όπως είναι οι μαρίνες, εντούτοις έχουν προστεθεί άλλα όπως είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια, ιατρικά κέντρα, σύνθετες αναπτύξεις, επαναφέροντας τη συνολική αξία στα €8 δισ.».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «υπερθεματίζουμε την έγκριση του νομοσχεδίου διότι πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο απουσιάζει από την κυπριακή οικονομία. Παράλληλα, θα προσφέρει ασφάλεια στους ξένους επενδυτές οι οποίοι θα πληρούν τους όρους, για την εξασφάλιση άδειας σε ένα χρόνο».

Φεύγουν αγανακτισμένοι οι επενδυτές

Το μέλος του ΔΣ του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Γιώργος Χρυσοχός, σε δηλώσεις στη StockWatch, τόνισε ότι θα πρέπει το νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη βουλή το συντομότερο δυνατόν διότι η υφιστάμενη νομοθεσία «πάσχει σοβαρά», κατά την έκφρασή του.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε μεγάλη γραφειακή επένδυση σε έκταση 25 χιλ. τ.μ. η οποία όμως κόλλησε στις χρονοβόρες διαδικασίες.

Λανθασμένος ο διαχωρισμός έργων σε κατηγορίες

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, επέκρινε την πολιτική της πολεοδομίας η οποία διαχώρισε τις επενδύσεις σε τρείς κατηγορίες.

Στις επενδύσεις μικρού μεγέθους οι οποίες προωθούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, στις μεσαίες επενδύσεις όπου πέφτει ο ρυθμός εξέτασης τους και τις μεγάλες επενδύσεις οι οποίες προσκρούουν στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, όπως είπε.

Υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα προώθησης των μεγάλων επενδύσεων οι οποίες προσφέρουν θέσεις εργασίας και οφέλη για την οικονομία του τόπου.

«Είναι κρίμα να διώχνουμε τους σωστούς επενδυτές την ώρα που άλλες χώρες απλοποιούν τις διαδικασίες σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών», είπε.

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο αφορά πρώτον, επενδύσεις €20 εκατ. εκ των οποίων το 75% τουλάχιστον να προέρχονται από πρωτογενή κεφάλαια (νέα, ρευστά, διαθέσιμα κεφάλαια που συνδέονται άμεσα με το έργο).

Δεύτερον, αναπτύξεις που οδηγούν στη δημιουργία 80 τουλάχιστον μόνιμων θέσεων εργασίας, οποιουδήποτε τύπου ή 50 νέων θέσεων με ετήσιο μισθολόγιο στην Κυπριακή Δημοκρατία άνω του €1,5 εκατ.

Τρίτον, επενδύσεις κεφαλαίου και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως ακολούθως: Eπένδυση €15 εκατ. από τα οποία το 75% τουλάχιστον να προέρχεται από πρωτογενή κεφάλαια και δημιουργία 30 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας, προνοεί επίσης, μεταξύ άλλων, τη θεσμοθέτηση υπεύθυνου έργου (Project Manager) για κάθε έργο στρατηγικής ανάπτυξης ο οποίος θα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο αναφοράς για την εξυπηρέτηση του αιτητή με τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Με την ανακοίνωση της έγκρισης του νομοσχεδίου, ο τέως υπουργός Οικονομικών κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να αναφέρει συγκεκριμένα τι έχει αλλάξει στο νομοσχέδιο, σε σύγκριση με αυτό που είχε προωθήσει στη Βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση, ενόσω ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του υπουργού Εσωτερικών.

Της Ηρώς Ευθυμίου