You are here

Έρχονται κι άλλες έκτακτες δαπάνες το 2021

20/09/2021 13:47

Την κατάθεση πέμπτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2021 για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, προανήγγειλε σήμερα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, κατά την παρουσία του στη Βουλή.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή συμμετείχε σε συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών για την συζήτηση του 4ου συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 2021, ο οποίος ανέρχεται στα €91,7 εκατ.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών κ. Παντελή ανέλυσε το περιεχόμενο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων των βουλευτών.

Ο τέταρτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός αφορά κυρίως δαπάνες που σχετίζονται με την διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της και είχε εγκριθεί στις 2 Σεπτεμβρίου από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συνολικά τα ποσά που προβλέπουν οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί που έχουν κατατεθεί για το 2021 ανέρχονται  στα €510 εκ.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στο 0,4% του ΑΕΠ.

Όσο αφορά  στην κατάθεση και 5ου συμπληρωματικού προυπολογισμού ο κ. Παντελή είπε πως θα γίνει εντός Οκτωβρίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί και άλλος έκτακτος συμπληρωματικός ο οποίος θα αφορά στήριξη τομέων της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αναφερόμενος σε κονδύλι ύψους €30 εκατ. ο κ. Παντελή έκανε λόγο για ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν σε σχέση με την πανδημία, όπως η συνέχιση σχεδίων στήριξης εργαζόμενων και κονδύλια για εμβόλια που αφορούν στην τρίτη δόση εμβολιασμού.

Όσον αφορά το κονδύλι ύψους €38 εκατ.  που προϋπολογίστηκε  για την αγορά υπηρεσιών διεξαγωγής τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και μοριακών εξετάσεων Covid-19, λειτουργός του υπουργείου Υγείας είπε ότι τα €7 εκατ.  θα δοθούν για αγορά συγκεκριμένο φάρμακο, τα €7,7 εκατ. για εμβόλια, τα €16,8 εκατ. για αγορά υπηρεσιών και τα €6,4 εκατ. για αγορά rapid test.

Στα €26 εκατ. οι μέχρι στιγμής δαπάνες για rapid test

Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι συνολικά έχουν δοθεί από την αρχή της πανδημίας μέχρι το τέλος Αυγούστου €26 εκατ. για την διεξαγωγή εξετάσεων rapid test.

Από τον Αύγουστο του 2021, που άλλαξε το πλαίσιο της παροχής των rapid test, κοστίζουν περίπου €40 χιλ. την ημέρα, που αφορά τα αναλώσιμα μαζί με υπηρεσίες, είπε.

Το επιπρόσθετο κόστος για συνέχιση των εκτάκτων μέτρων προστασίας στον τομέα της υγείας μέχρι το τέλος του 2021 θα ανέλθει στα €38 εκατ. που θα καλυφθεί το κονδύλι των €91,7 εκατ.

Σε διευκρινιστική ερώτηση εξάλλου αναφορικά με το κονδύλι ύψους €11,5 εκατ. για λογαριασμό του υφυπουργείου Τουρισμού, όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, μέχρι το τέλος του χρόνου, λειτουργός ανέφερε ότι €5 εκατ.  αφορούν στη συνέχισή του σχεδίου.

Πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 έχουν αξιοποιήσει το σχέδιο 105 χιλ. άτομα για 235 διανυκτέρευσης, ενώ πρόσθεσε ότι από το σχέδιο συνολικά έχουν επωφεληθεί 312 χιλιάδες άτομα.

Αναλυτικά οι πιστώσεις του 4ου συμπληρωματικού

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, προκύπτουν πρόσθετες ανάγκες για κάλυψη των μέτρων στήριξης του γεωργικού τομέα, του τουριστικού τομέα, του τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των πολιτών και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα τα €91,7 εκ. του τέταρτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού υπολογίζεται να διατεθούν ως εξής:

- Κονδύλι ύψους €38 εκατ. θα διατεθεί πρώτον για αγορά υπηρεσιών από φοιτητές/ πτυχιούχους για συντονισμό των ιατρείων δημόσιας υγείας, από κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και μοριακών εξετάσεων Covid-19.

Δεύτερο για αγορά υπηρεσιών, αποκατάστασης κρουσμάτων, μεταφοράς κρουσμάτων, φιλοξενίας κρουσμάτων (Eden), στελέχωσης ιατρείων δημόσιας υγείας και μοριακών ελέγχων κλπ.

Τρίτο για αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία και τέταρτο για προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, με βάση τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί ή/ και κατακυρωθεί.

- Κονδύλι ύψους €6,3 εκατ. για στήριξη σε θέματα αερομεταφορών λόγω καταβολής του οφειλόμενου ποσού προς τις αεροπορικές εταιρείες σε σχέση με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος- Ιούνιος 2021.

- Κονδύλι ύψους €5 εκατ. για τη συνέχιση της υλοποίησης των Ειδικών Σχεδίων που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας για τον μήνα Αύγουστο.

-Ζητείται επίσης κονδύλι ύψους €900 χιλ. για την υλοποίηση του Σχεδίου στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.

- Κονδύλι ύψους €11,5 εκατ. για λογαριασμό του υφυπουργείου Τουρισμού, όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού, μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης για τα ξενοδοχεία καραντίνας και περιορισμού ατόμων λόγω πανδημίας και για υφιστάμενες υποχρεώσεις του υφυπουργείου έναντι Οργανωτών Ταξιδίων και αεροπορικών εταιρειών για το έκτακτο σχέδιο στήριξης που εγκρίθηκε από την ΕΕ για την καλοκαιρινή περίοδο.

-Κονδύλι ύψους €30 εκατ. αφορά άλλες έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους.

Τοποθετήσεις κομμάτων

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τα 30 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν έκτακτες δαπάνες που δυνατόν να προκύψουν μέχρι το τέλος τους έτους.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι ο έκτακτος προϋπολογισμός, σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινωνία και οι επί μέρους πτυχές της οικονομίας συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση και άλλους εξωγενείς παράγοντες, θα έπρεπε να έχει διευρυμένο προσανατολισμό, ώστε να μην στοχεύει μόνο σε δαπάνες που αφορούν την υγεία και τον τουρισμό. Θα έπρεπε, είπε, να προβλεφθούν δαπάνες για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν, όπως το λιανικό εμπόριο, ο κατασκευαστικός τομέας, ο τομέας της εστίασης, της μεταποίησης, της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Σημείωσε επίσης ότι το κονδύλι για τον αμπεολοοινικό τομέα δεν είναι επαρκές ώστε να απορροφήσει τις ζημιές που υπέστη η αλυσίδα παραγωγής και πώλησης των κυπριακών κρασιών. Σε σχέση με τις διαδικασίες αγοράς των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου είπε ότι θα πρέπει οι διαδικασίες αγοράς τους να γίνονται με πιο διαφανείς διαδικασίες, κάτι που ενισχύεται από τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις τιμές αγοράς τους.
 
Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης του τουρισμού, είπε ότι αν και έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για να επιδοτηθούν οι τουριστικές θέσεις, εντούτοις τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά σε σύγκριση με  ανταγωνιστικές προς την Κύπρο αγορές, όπως γειτονικές χώρες της Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κράτος, 18 μήνες μετά, έχει ακόμη τις δημοσιονομικές δυνατότητες για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας από τις συνέπειες της πανδημίας. Εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ικανοποίησή για την επιτυχία των αναπτυξιακών σχεδίων που αφορούν τόσο τον εγχώριο τουρισμό, όσο και την προσέλκυση ξένων επισκεπτών στην Κύπρο. Σχέδια, όπως είπε, που προβλέπεται να συνεχίσουν γιατί έχουν απήχηση, έχουν αποτέλεσμα και υποβοήθησαν τη φετινή, δύσκολη τουριστική χρονιά.
 
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι στηρίζουν τα έκτακτα μέτρα στον τομέα της υγείας και όλα τα ειδικά σχέδια στήριξης για εργαζομένους και εταιρείες. Πρόσθεσε ότι ζήτησαν όπως κατατεθούν αναλυτικά οι διαδικασίες προμήθειας των εμβολίων, για  μοριακά τεστ μοριακής και τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και την αγορά υπηρεσιών για την καταπολέμηση της COVID - 19.
 
Ανέφερε ακόμα ότι επιβάλλεται η σωστή διαχείριση και ο έλεγχος των 510 εκ. ευρώ όλων των συμπληρωματικών προϋπολογισμών που έχουν κατατεθεί. Πρόσθεσε ότι έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τη δυσκολία πρόσβασης και την αδυναμία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών από τις υπηρεσίες καταβολής των επιδομάτων και της μη επαρκούς επεξήγησης αναφορικά με την επιστροφή καταβληθέντων χρημάτων από εταιρείες και αυτοεργοδοτούμενους. Είπε επίσης ότι ζήτησαν ενημέρωση για τα κριτήρια στήριξης οργανωτών ταξιδιών και αεροπορικών εταιρειών. Επίσης ανέφερε ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το έκτακτο κονδύλι 30 εκ. ευρώ για άλλες ανάγκες που δύναται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς τις απαιτούμενες εξηγήσεις και διευκρινίσεις.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους