You are here

Έξι καθοριστικές ψήφοι είναι ακόμα στον αέρα

20/01/2021 06:50

Στην σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εναποθέτουν τις προσδοκίες τους ΕΔΕΚ, Συμμαχία και Αλληλεγγύη, για να πειστούν να δώσουν τις θετικές τους ψήφους στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Τα περιθώρια διαβούλευσης της κυβέρνησης με τα κόμματα στενεύουν, καθώς ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός τίθεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής αύριο το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής, εφόσον ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία δεν έχουν λάβει τελικές αποφάσεις, ο προϋπολογισμός συγκεντρώνει 23 θετικές ψήφους του ΔΗΣΥ (18), της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων (3) και του ΕΛΑΜ (2) και 26 αρνητικές ψήφους του ΑΚΕΛ (16), του ΔΗΚΟ (7), των Οικολόγων (2) και της ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου (1).

Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τουλάχιστον άλλες τέσσερις θετικές ψήφους για να πετύχει πλειοψηφία για την έγκριση του προϋπολογισμού. Εάν εξασφαλίσει τη στήριξη των τριών κομμάτων, ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί με 29 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον, εκτός σε περίπτωση διαφοροποίησης βουλευτών της ΕΔΕΚ ή τήρησης αρνητικής στάσης εκ μέρους κάποιου εκ των τριών κομμάτων.

Από πλευράς ΔΗΣΥ πάντως, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για τελική έγκριση του προϋπολογισμού στην αυριανή συνεδρία.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης ενδεχομένως να διαμορφωθούν σήμερα μετά και τη συνεδρία του Υπουργικού. «Θα περιμένω μέχρι το απόγευμα, ώστε εάν έχω κάτι να θέσω ενώπιον του πολιτικού γραφείου, εάν δεν έχω, θα πάω με ότι έχω και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», είπε.

Ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Μυριάνθους, δήλωσε στη StockWatch ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν διασαφηνίσεων, σχετικά με τις εκποιήσεις και τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για χρηματοοικονομικές υποθέσεις. Σχολιάζοντας την επίσπευση της εξέτασης του νομοσχεδίου περί Δικαστηρίων που κατατέθηκε στη Βουλή το 2019 και είχε τεθεί σε αναμονή ώστε να προχωρήσει πρώτα η δικαστική μεταρρύθμιση, ο κ. Μυριάνθους σημείωσε ότι «δυστυχώς δεν επιλύει το πρόβλημα που θέλαμε να επιλύσουμε».

Το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ συνέρχεται σήμερα στις 6.00 μ.μ. για να λάβει τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Αποφάσεις που ενδέχεται να προκύψουν από τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένει και το Κίνημα Αλληλεγγύης, που λίγες μέρες πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, προειδοποίησε ότι θα κάνει δεύτερες σκέψεις αν δεν εισακουστούν οι εισηγήσεις που έθεσε.

Το κόμμα που στήριξε τον προϋπολογισμό το Δεκέμβριο, αναμένει συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά την κατοχύρωση της πρόσβασης δανειοληπτών σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα, ενώ στο μεταξύ θα αναστέλλονται διαδικασίες εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων. Επίσης αναμένει και κατάθεση στη Βουλή κώδικα αναδιαρθρώσεων εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας. «Δεν νομίζω ότι αυτά μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικά ή άσχετα με τον προϋπολογισμό», δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Ελένη Θεοχάρους.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε στη StockWatch ότι αναμένονται αποφάσεις εκ μέρους του Υπουργικού καθώς, μια επιστολή με διαβεβαιώσεις δεν λέει τίποτα και το ζήτημα δεν μπορεί να ρυθμιστεί εντός των επόμενων 48 ωρών. Πρόσθεσε ότι η έκφραση θεσμοθετημένης πρόθεσης εκ μέρους του Υπουργικού θα είναι κάτι πιο επίσημο και αξιόπιστο.

Η Αλληλεγγύη διαμηνύει ότι η τελική της θέση για τη ψήφιση του προϋπολογισμού θα καθοριστεί από τα συλλογικά όργανα του Κινήματος στη βάση των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Το ίδιο ισχύει για τη Συμμαχία Πολιτών που μαζί με την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη συμπληρώνει τις έξι ψήφους που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα στην αυριανή ψηφοφορία.

Της Μαρίας Χαμπή