You are here

Εξηγήσεις Γεωργιάδη για ημικρατικούς

25/05/2015 10:36
Έτοιμη για αλλαγές του νόμου που ετοίμασε για αλλαγή στη λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών δηλώνει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να καθησυχάσει τις ανησυχίες των νομοθετών για τις «υπερεξουσίες» που δίνει το προτεινόμενο νομοσχέδιο στην εκτελεστική εξουσία.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης διαβεβαίωσε σήμερα τη βουλή πως μπορούν να υπάρξουν διευκρινήσεις και τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.

Μιλώντας ενώπιον της κοινής συνεδρίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικών και νομικών, ο υπουργός οικονομικών είπε ότι το νομοσχέδιο βελτιώνει την οικονομική διαχείριση των ημικρατικών οργανισμών.

Με αφορμή επιστολή που του απέστειλαν οι συντεχνίες της Cyta, οι οποίες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα εργασιακά ζητήματα, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πως το νομοσχέδιο δεν αφορά εργασιακά ζητήματα και μπορεί να διευκρινιστεί στον νόμο.

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως η όποια διαδικασία συγχώνευσης ή κατάργησης των ημικρατικών οργανισμών θα γίνεται στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων.

Είπε επίσης πως δεν αναφέρεται πουθενά στο νομοσχέδιο ότι ο υπουργός θα αποφασίζει την κατάργηση των ημικρατικών.

«Σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις», ανέφερε ο υπουργός, «υπάρχει μια θέση όπως οι αποκρατικοποιήσεις είναι ειδικός νόμος και θα πρέπει να υπερισχύει του συγκεκριμένου, δεν διαφωνώ ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο».

Πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο έχει σκοπό να βελτιώσει την οικονομική διαχείριση και λογοδοσία στους ημικρατικούς οργανισμούς που θα παραμείνουν στο κράτος.

Υπέδειξες πως δεν εισάγεται κάτι καινούργιο για την κατάργηση ημικρατικού οργανισμού, τονίζοντας πως «θα διατηρηθούν και θα ισχύουν οι συνταγματικές πρόνοιες, ο νόμος και οι εξουσίες της βουλής, για να είμαστε όλοι ήσυχοι ότι δεν αφαιρείται κάτι».

Τόνισε πως το νομοσχέδιο περιγράφει τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των ημικρατικών, σημειώνοντας πως θα είναι ορθό να περιλαμβάνονται σε ένα σωστό πλαίσιο.

Σημείωσε πως δεν έχει ένσταση να διευκρινιστεί στον νόμο και να γίνει μια διάκριση πως οι διασφαλίσεις του νόμου για αποκρατικοποιήσεις δεν ακυρώνονται.

«Με κατ’ άρθρο εξέταση», είπε, «θα δοθούν λύσεις και διευκρινήσεις στα τρία βασικά ζητήματα: Εργαζόμενοι, κατάργηση και αποκρατικοποιήσεις. Δεν έχουμε πρόβλημα».

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας σημείωσε πως στον νόμο για τις αποκρατικοποιήσεις
υπερκαλύπτονται τα ζητήματα συγχώνευσης και κατάργησης των ημικρατικών.

Είπε πως πρέπει να περάσει πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο για κατάργηση και συγχώνευση ημικρατικών οργανισμών και στη συνέχεια να κατατεθεί στη βουλή, επισημαίνοντας πως υπάρχει πρόβλημα να περιληφθεί στο νομοσχέδιο.

Καταλήγοντας σημείωσε πως δεν είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο.

Επιφυλάξεις από αντιπολίτευση

Τη διαφωνία τους για τις δρακόντειες, όπως τις χαρακτήρισαν, εξουσίες που συγκεντρώνονται στο υπουργικό συμβούλιο και στον υπουργό οικονομικών, εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος απευθυνόμενος στον υπουργό, είπε πως εάν διευκρινιστεί ότι νόμος καταπιάνεται μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση των ημικρατικών, το κόμμα του είναι έτοιμο να ψηφίσει το νομοσχέδιο και κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει αυτό το σημείο.

«Δυστυχώς» είπε «βλέπουμε ότι μέσα από αυτό το νομοσχέδιο επιδιώκεται από την κυβέρνηση να τεθούν οι ημικρατικοί οργανισμοί στον απόλυτο έλεγχο της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας».

Υπέδειξε πως με αυτό τον τρόπο αναιρείται η όποια ανεξαρτησία υπάρχει σήμερα σε ημικρατικούς oργανισμούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης σημείωσε πως έγινε επίκληση πως υπάρχει ο νόμος των αποκρατικοποιήσεων για να μην υπάρχει ανησυχία ότι το υπουργικό και ένας υπουργός να αποφασίζουν για την πορεία των ημικρατικών.

Η φιλοσοφία της κυβέρνησης, είπε, το κράτος να μην είναι ιδιοκτήτης στους ημικρατικούς.

Είπε πως με το νομοσχέδιο, δίνεται ο απόλυτος έλεγχος στο υπουργικό να αποφασίζει πότε καταργεί και ιδρύει οργανισμούς.

Η ΕΔΕΚ δια του βουλευτή της Νίκου Νικολαΐδη, διαφωνεί συνολικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο χαρακτηρίζει απαράδεκτο, αχρείαστο και που ακυρώνει τους ημικρατικούς οργανισμούς συνολικά.

Είπε πως το νομοσχέδιο υπερβαίνει ακόμα και τις πρόνοιες του μνημονίου και στόχος του είναι η κατάργηση των ημικρατικών οργανισμών και η μετατροπή τους σε κρατικούς.

«Αυτή» είπε «η εξέλιξη θα οδηγήσει στη χρεωκοπία όσους οργανισμούς λειτουργούν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως η ΑΗΚ και η CYTA».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως δεν συμφωνεί με την άποψη ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο για τους ημικρατικούς οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις.

«Πρέπει» είπε «να ψηφιστεί και να είναι αυστηρό, να εφαρμόζει τις αρχές της εταιρικής διαχείρισης, να εφαρμόζει το στρατηγικό σχεδιασμό αλλά να μην οδηγεί τους ημικρατικούς οργανισμούς σε ξεπούλημα ή σε στραγγαλισμό».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε πως είναι αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες και οι επιφυλάξεις επί του νομοσχέδιο στο οποίο δεν προστίθεται τίποτα από τη σημερινή λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου