You are here

Εξηγήσεις για κονδύλια αποκρατικοποιήσεων €622 χιλ.

16/06/2018 09:22

Εξηγήσεις παραχωρεί το υπουργείο οικονομικών στην επιτροπή οικονομικών έτσι ώστε οι βουλευτές να εγκρίνουν την αποδέσμευση κονδυλίων συνολικού ύψους €622 χιλ. που προορίζονται να καλύψουν δαπάνες σε σχέση με τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων.

Το υπουργείο οικονομικών που τελεί σε αναμονή για την απόφαση της επιτροπής οικονομικών απέστειλε σχετικό σημείωμα στην επιτροπή με την οποία διευκρινίζεται ποιες δαπάνες αφορούν συμβατικές υποχρεώσεις και ποιες όχι. Τα στοιχεία είχε ζητήσει η επιτροπή οικονομικών, ζητώντας παράλληλα, ενημέρωση αναφορικά με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και το σχετικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το υπουργείο ζητά  αποδέσμευση ποσού €238  χιλ. για υπηρεσίες που αφορούν την αδειοδότηση των δραστηριοτήτων του κρατικού λαχείου, €200 χιλ. για την ετοιμασία μελέτης για εντοπισμό, ανάλυση και αξιολόγηση εφικτών στρατηγικών επιλογών για το ΧΑΚ, €178,5 χιλ. για υπηρεσίες που αφορούν την αξιοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων Τροόδους και €5,5 χιλ. για την τελική πληρωμή υπηρεσιών σχετικά με την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας.

Κρατικό λαχείο: Για μελλοντικές εργασίες οι €238 χιλ.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, στην περίπτωση του κρατικού λαχείου και των €238 χιλ., η καταβολή της σταθερής αμοιβής των συμβούλων συνδέεται με συγκεκριμένα ορόσημα σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Σημειώνεται ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε εκκρεμότητα πληρωμής προς τους συμβούλους για ορόσημα εργασιών που έχουν ολοκληρωθεί και πως ως εκ τούτου, η αποδέσμευση κονδυλίων που ζητείται αφορά ορόσημα εργασιών που θα πραγματοποιηθούν μελλοντικά, εφόσον ψηφιστεί από τη βουλή η νομοθεσία για το κρατικό λαχείο.

Τρόοδος: €178,5 χιλ. για διαδικασία εύρεσης επενδυτή

Σε σχέση με την αξιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών Τροόδους και το κονδύλι των €178,5 χιλ., σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και αναλύσεις που αφορούν το λειτουργικό, τεχνικό και νομικό καθεστώς των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή Τροόδους και στην αξιολόγηση της ελκυστικότητάς τους ενώ, οι σύμβουλοι έχουν προβεί επιπλέον σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την αξιοποίησή τους.

Στη βάση των πιο πάνω εισηγήσεων, οι μελλοντικές ενέργειες όπως αναφέρεται, θα εστιάσουν στην ετοιμασία και διεξαγωγή διαδικασίας εύρεσης επενδυτή για τη βελτίωση και ανάπτυξη των ομάδων περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην περιοχή της πλατείας Τροόδους.

Προστίθεται ότι τα κονδύλια για τα οποία ζητείται αποδέσμευση, αφορούν αυτές τις ενέργειες και όχι οποιεσδήποτε εκκρεμότητες πληρωμών για ορόσημα εργασιών που σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθεί.

Όσον αφορά το ποσό των €200 χιλ. που ζητείται στο πλαίσιο της ετοιμασίας μελέτης για τον εντοπισμό, ανάλυση και αξιολόγηση εφικτών στρατηγικών επιλογών για το ΧΑΚ, το υπουργείο σημειώνει ότι η αποδέσμευση κονδυλίου για την ετοιμασία της μελέτης είχε εγκριθεί από την επιτροπή οικονομικών κατά το έτος 2017.

Προστίθεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός προσφορών για το διορισμό συμβούλου είχε προκηρυχθεί εντός του 2017 και σήμερα βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών που έχουν υποβληθεί.

Για τις υπηρεσίες που αφορούν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα αναλύσεων και μελετών ακίνητης περιουσίας και το κονδύλι των €5,5 χιλ., σημειώνεται ότι η σύμβαση με τους συμβούλους έχει τερματιστεί και η μοναδική εκκρεμότητα παραμένει η καταβολή πληρωμής για εργασία που έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί.

Της Μαρίας Χαμπή