You are here

Φωνάζουν τα κόμματα για τη διαχείριση Συνεργατισμού

19/04/2018 14:01

Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές στη βουλή για το Συνεργατισμό με το ΑΚΕΛ να κάνει λόγο για σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, σημειώνει ότι η χθεσινή συζήτηση για το Συνεργατισμό στη Βουλή και ειδικά οι απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών ήταν πάρα πολύ διαφωτιστική για τις «σκοπιμότητες των κυβερνώντων».

Πρώτο, αναφέρεται, «ο Υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε τις δεσμεύσεις που έδωσε η κυβέρνηση, τόσο το 2013 όσο και το 2016 για το Συνεργατισμό, ουτοπία. Ρωτούμε: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε δημοσίως και προς τις πολιτικές δυνάμεις για πράγματα που η ίδια θεωρούσε ουτοπία; Πώς κρίνουν οι πολίτες αυτή τη στάση, μία κυβέρνηση, δηλαδή, να δεσμεύεται για πράγματα που η ίδια θεωρεί ουτοπία;»

Δεύτερο, σημειώνει το κόμμα, διαπιστώθηκε ότι το θέμα των εκροών καταθέσεων δεν είναι σημερινό αλλά έχει πίσω του μία ιστορία αρκετών μηνών. «Αυτό καταρρίπτει το μύθο που προσπάθησαν να φτιάξουν οι κυβερνώντες για να μετακυλήσουν τις ευθύνες αλλού, ότι το θέμα των εκροών καταθέσεων προέκυψε μέσα από συγκεκριμένες δηλώσεις».

«Τρίτο, είναι φανερό ότι η διαχείριση που έγινε από μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με το Συνεργατισμό είχε σκοπιμότητες και έγιναν μεθοδεύσεις. Η σκοπιμότητα ήταν να ικανοποιήσουν μικροκομματικά συμφέροντα και την ίδια ώρα έγιναν μεθοδεύσεις έτσι ώστε τα πράγματα να φτάσουν στην ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού την οποία σήμερα η κυβέρνηση παρουσιάζει ως την πανάκεια επίλυσης όλων των προβλημάτων».

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ξεκαθαρίζει τι θα κάνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συνεπών δανειοληπτών για την πρώτη κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη.

Ρηξικέλευθες αποφάσεις

Το Κίνημα Αλληλεγγύη σημειώνει ότι «αφήνοντας τα θέματα του Συνεργατισμού στον αυτόματο πιλότο για μια και πλέον πενταετία, τώρα οι Κυβερνώντες έγιναν λαλίστατοι. Ενώ μας έλεγαν ότι βρήκαν τη λύση μέσω των ομολόγων, τώρα δηλώνουν ότι η Φρανκφούρτη θα αποφασίσει και έτσι εμείς οι ιθαγενείς πρέπει να περιμένουμε. Τις προάλλες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος μας έλεγε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή αποδείχθηκε ανεπαρκές και αναποτελεσματικό, όμως εξακολουθούμε να μένουμε με τα χέρια δεμένα χωρίς να κάνουμε τίποτε. Αλήθεια τί περιμένουμε; Να νομοθετήσει και για τούτο η Φρανκφούρτη;»

«Τα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις έστω και με πολιτικό κόστος. Από την άλλη το δημόσιο χρήμα δεν προσφέρεται για πειραματισμούς ούτε οι φορολογούμενοι είναι πειραματόζωα» αναφέρει καταληκτικά.