You are here

Φωτιές για κονδύλια τοπικών αρχών

03/03/2010 14:05
Φωτιές άναψε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο επικρίνει τη στάση της Βουλής να μην εγκρίνει κρατικές χορηγίες προς τις τοπικές αρχές.

Βολές εξαπέλυσε ο ΔΗΣΥ, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, να καλεί τον αρμόδιο υπουργό, Νεοκλή Συλικιώτη, να αντιληφθεί ότι η Κύπρος είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα και δεν ισχύουν οι πρακτικές της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με την γραπτή δήλωση του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, εκφράζει τη διαφωνία του με τη νέα πρακτική, την οποία έχει υιοθετήσει τα τελευταία δύο χρόνια η Βουλή των Αντιπροσώπων, για παγοποίηση του κονδυλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό που αφορά στις κρατικές χορηγίες προς τις κοινότητες.

Η συγκεκριμένη πρακτική, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να προσθέτει ταλαιπωρία στις Τοπικές Αρχές, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολες και χρονοβόρες τις διαδικασίες προώθησης αναπτυξιακών και βελτιωτικών έργων στις κοινότητες.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως αν και υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν ως οικονομική βοήθεια προς τις κοινότητες για διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν τους τελευταίους δύο μήνες του 2009, λόγω της δέσμευσης των σχετικών κονδυλίων από τη Βουλή και της χρονοβόρας διαδικασίας που έχει επιβληθεί, εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαμε να διατεθούν αυτά τα χρήματα γι' αυτό και τελικά οι κοινότητες θα λάβουν την οικονομική βοήθεια ετεροχρονισμένα.

Καταλήγοντας στη γραπτή δήλωση του, ο κ. Συλικιώτης αναφέρει ότι «όλες αυτές οι πρόσθετες δυσκολίες, χρονοβόρες διαδικασίες και ταλαιπωρία που παρεμβάλλονται στο έργο των Τοπικών Αρχών θα πρέπει, επιτέλους, να προβληματίσουν πρώτα και κύρια τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και όσους βουλευτές επέλεξαν αυτή την πρακτική της δέσμευσης των σχετικών κονδυλίων προς τις κοινότητες».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών να αντιληφθεί ότι η Κύπρος είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια δημοκρατική χώρα και δεν ισχύουν οι πρακτικές της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και «δεν μπορεί», είπε ο κ. Νεοφύτου, «να λειτουργεί με τους κανόνες που ήταν μαθημένος ο κ. Συλικιώτης, της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ».

Τόνισε παράλληλα ότι «Η Εζεκία Παπαϊωάννου και οι νοοτροπίες της δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρόσθεσε ότι η βουλή έχει κάθε συνταγματικό δικαίωμα να εξασκεί έλεγχο, να εγκρίνει ή να απορρίπτει κονδύλια, ή και ακόμα να ζητά διπλό έλεγχο «δια του σταυρού», όπως υπογράμμισε, «που είναι καθιερωμένο και συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα της βουλής».

Ο ΔΗΣΥ καταψήφισε ολόκληρο τον προϋπολογισμό, γιατί αυτός δεν έδινε διέξοδο στην κρίση , υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου.

«Δυστυχώς ο ΔΗΣΥ δικαιώθηκε», ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου, συμπληρώνοντας ότι «εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να δικαιωθούμε και η Κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις και στις οικονομικές εκτιμήσεις».

Η στάση που κράτησε ο ΔΗΣΥ, δήλωσε ο Λευτέρης Χριστοφόρου, θα έπρεπε να εισπραχτεί από την κυβέρνηση ως μια υπεύθυνη στάση και τοποθέτηση «που καταδείκνυε τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα και τη λανθασμένη οικονομική πολιτικής της Κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστοφάνης Γεωργίου, διερωτήθηκε αν μπορεί να χαρακτηριστεί υπεύθυνη η πολιτική στάση ενός κόμματος, όταν αυτό καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του κράτους.

«Αυτή η θέση», επισήμανε, «δεν βοηθά ούτε το ξεπέρασμα της κρίσης αλλά ούτε και την ανάπτυξη της δημοκρατίας».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι σέβεται τη θέση του ΔΗΣΥ αλλά θα ήταν πιο εκτιμητέα εάν στηριζόταν σε πραγματικά δεδομένα και όχι να ήταν, κατά την έκφραση του, μια καιροσκοπική πολιτική.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου