You are here

Γ. Παντελή: Στα σκαριά η φορολογική μεταρρύθμιση

14/02/2020 15:17

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η νέα φορολογική μεταρρύθμιση, 18 χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρηση της  το 2002.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών, Γιώργος Παντελή,  προανήγγειλε τη νέα  φορολογική  μεταρρύθμιση από το βήμα του διήμερου οικονομικού φόρουμ  που διοργανώνει το ΑΚΕΛ.

Ο κ. Παντελή έδωσε αδρά το στίγμα που θα διέπει τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία  θα εδράζεται και θα έχει άρωμα περιβαλλοντικού προσανατολισμού, αφού όπως εξήγησε, θα περιλαμβάνει μέτρα για μία δημοσιονομικά ουδέτερη πράσινη μεταρρύθμιση.

Τα έσοδα που θα προκύπτουν, είπε, θα επιστρέφονται στον πολίτη μέσω της μείωσης  της φορολογικής επιβάρυνσης στην απασχόληση.

Σημείωσε ότι ο υπό αναφορά φορολογικός σχεδιασμός  θα λαμβάνει  υπόψη και τη λήψη ανάλογων  αντισταθμιστικών μέτρων, τα οποία  θα διασφαλίζουν δημοσιονομική σταθερότητα αντισταθμίζοντας  με αυτό τον τρόπο, το δημοσιονομικό πλεόνασμα  που θα προκύψει από την πράσινη φορολογία,  στη μεταρρύθμιση της εργασίας.

Επεσήμανε ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση βρίσκεται στα αρχικά στάδια σχεδιασμού  και η πολιτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του 2020.

Υπενθύμισε ότι το 2019 εφαρμόστηκε  νέα πολιτική τελών κυκλοφορίας στη βάση των ρύπων.

Το τμήμα φορολογίας, είπε,  έχει πετύχει τους στρατηγικούς του στόχους που έχει θέσει  για την εθελούσια φορολογική συμμόρφωση, την αποτελεσματική είσπραξη των φόρων , τη βελτίωση της αποδοτικότητας  και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την ενίσχυση του φορολογικού ελέγχου  και της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Εξήγησε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα επιδράσει σημαντικά ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του τμήματος με νέες τεχνολογίες,  η ανάπτυξη των οποίων, τόνισε, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Ο κ. Παντελή πρόσθεσε στη συνέχεια ότι μία από τις φιλοδοξίες του ΥΠΟΙΚ περιστρέφεται, κατά την έκφραση του,  γύρω από  τη δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών, στηρίζοντας  την ανάπτυξη, την απασχόληση αλλά και την πράσινη και βιώσιμη οικονομία.

Ο  πρόεδρος του συμβουλίου οικονομίας, Τάκης Κληρίδης, του οποίου οι αναφορές προηγήθηκαν της ομιλίας του  ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν μία επικείμενη αναθεώρηση της υφιστάμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Απευθυνόμενος στον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, του έριξε το γάντι και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα αφήσει εκτός πλαισίου στην ομιλία του το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Κληρίδης υπενθύμισε στους  αρχηγούς των κομμάτων που ήταν παρόντες  στο οικονομικό φόρουμ, ότι με τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, εντός και εκτός βουλής, ο ίδιος όντας τότε υπουργός οικονομικών,  κατάφερε το 2002 να περάσει από το κοινοβούλιο, μία ευρεία και καθολικά αποδεκτή  φορολογική μεταρρύθμιση, τα αποτελέσματα της οποίας ακόμη και σήμερα, όπως τόνισε,  απολαμβάνει η κυπριακή κοινωνία και ο τόπος ειδικότερα.

Του Λεύκου Χρίστου