You are here

Γ. Σαββίδης: Προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

25/11/2019 10:15

Το 2020 θα είναι μια σημαντική χρονιά για το υπουργείο δικαιοσύνης η οποία θα σηματοδοτήσει ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, ανέφερε ο υπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης.

Αναλύοντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών τον προϋπολογισμό του υπουργείου δικαιοσύνης για το 2020, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης».

Σημείωσε ότι στους άλλους τομείς περιλαμβάνεται η αναδιοργάνωση της αστυνομίας και τη νομοθετική και επιχειρησιακή στήριξη της για την αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος.

Παράλληλα πρόσθεσε «συνεχίζεται η προσπάθεια για αναβάθμιση του σωφρονιστικού ιδρύματος, όλες οι δράσεις του υπουργείου γίνονται με άξονα το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου δικαιοσύνης για το 2020 ανέρχεται στα €332,4 εκ. από €301,91 εκ. το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 30,5%.
Οι τακτικές δαπάνες ανέρχονται €314,6 εκ. και οι αναπτυξιακές στα €17,81 εκ. 

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 ο υπουργός δικαιοσύνης είπε πως  αναμένεται πως το ποσοστό υλοποίησης του θα ανέλθει στο 93%.

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τη λειτουργία του διοικητικού δικαστηρίου και τη σύσταση του διοικητικού δικαστηρίου διεθνούς προστασίας.

Ανέφερε επίσης ότι το ανώτατο δικαστήριο έχει τροχοδρομήσει 32 συνολικά νέες θέσεις δικαστών και αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου να προσληφθούν οι πλείστοι από αυτούς.

Ο κ. Σαββίδης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ανέφερε πως έφτασαν στο υπουργείο 69 πληροφορίες για θέματα αστυνομικής διαφθοράς.

Διευκρίνισε ότι «ολοκληρώθηκαν οι 19 έρευνες από τις οποίες  προέκυψαν 5 ποινικές διώξεις οι οποίες περιλαμβάνουν 9 μέλη της αστυνομίας και 6 πολίτες».

Στο σημείο αυτό έκανε έκκληση στους πολίτες που έχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για διαφθορά να το καταγγείλουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα.

«Σε περίπτωση που έχουν υπόψη τους κάποια πληροφορία να την καταγγείλουν», είπε και σημείωσε ότι «η πλειοψηφία των αστυνομικών είναι απόλυτα σωστοί».

 Επίσης, όπως είπε, στο θέμα της στέγασης και των υποδομών, ο κ. Σαββίδης είπε ότι εντός του 2020 θα αρχίσουν οι εργασίες για την ανέγερση του νέου επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας ύψους €70 εκ. και το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των δομών των δικαστηρίων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.
 
Στο ζήτημα της διαφθοράς, ο υπουργός είπε πως  το υπουργείο προχώρησε στην κατάθεση στη βουλή νομοσχεδίου που προνοεί συμπληρωματικά μέτρα προστασίας σε πρόσωπα που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και μέτρα επιείκειας για εκείνους που εμπλέκονται, αλλά συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές για την πλήρη αποκάλυψη και δίωξη όλων των υπαιτίων πράξεων διαφθοράς.
 
Ο κ. Σαββίδης τόνισε στη συνέχεια πως η αναδιοργάνωση της αστυνομίας εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αναφέροντας πως το υπουργείο προχωρεί στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης της μάθησης και ανάπτυξης, καθώς και ενός πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Προς υλοποίηση αυτών, προωθείται η ανάθεση τεσσάρων συμβάσεων για την αγορά υπηρεσιών από οίκους συμβούλων από τον ιδιωτικό τομέα.  Στο θέμα της υποστελέχωσης, ο κ. Σαββίδης είπε πως εντός του 2020 αναμένεται να προσληφθούν ακόμα 200 αστυνομικοί.
 
Εκ μέρους των κομμάτων, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε την αρχική του τοποθέτηση εντός της επιτροπής στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας πως το έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο δικαιοσύνης είναι καθαρά μεταρρυθμιστικό. Τόνισε πως το μεγαλύτερο στοίχημα για την αυτή την περίοδο είναι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και της δικαιοσύνης και πως το κόμμα του θα συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού είπε επίσης πως το μείζον ζήτημα του Υπουργείου αυτή τη στιγμή είναι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως διαχρονικά έχει διαπιστωθεί πως το σύστημα απονομής δικαιοσύνης βρίσκεται υπό κατάρρευση. Πέραν από τις ενστάσεις του ΑΚΕΛ, όπως ανέφερε, το κόμμα του συμφωνεί στην ιδέα της μεταρρύθμισης και θα συνδράμει θετικά προς αυτή τη κατεύθυνση. Ωστόσο, ο κ. Δαμιανού εξέφρασε τις επικρίσεις στον τομέα της δημόσιας τάξης και του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσφατα περιστατικά που όπως το κατασκοπευτικό βάν.
 

Από πλευράς ΔΗΚΟ, η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε πως οι δύο διαπιστώσεις είναι ότι ο τομέας της δικαιοσύνης καταρρέει και συνεπώς χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις και παράλληλα, το αίσθημα που επικρατεί στους πολίτες δεν είναι αυτό της ασφάλειας αλλά της ανασφάλειας. Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε στην αρχική της τοποθέτηση ενώπιον της επιτροπής πως δεν υπάρχει σοβαρή ενασχόληση στον ζήτημα της ασφάλειας που νιώθει ο πολίτης και πως πολλά πράγματα, ενώ στη θεωρία υπάρχουν, στην πράξη το σύστημα πάσχει.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε πως γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, ενώ χρησιμοποίησε τη φράση «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Σημείωσε ωστόσο πως το γεγονός ότι επιχειρείται η λύση πολλών ζητημάτων την ίδια στιγμή εμπεριέχει κινδύνους.
 
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης συμφώνησε πως το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου είναι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης σημειώνοντας πως πολλά από τα γεγονότα που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ανέδειξαν τα πολλά ζητήματα. Σημείωσε πως υπάρχει ένα έλλειμμα από το τι ζητά η κοινωνία από τη δικαιοσύνη από τις αρχές σε σχέση με αυτό που προσφέρεται, ενώ τόνισε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των δύο φύλων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ενδοοικογενειακή βία, την προστασία των γυναικών και άλλων πολλών ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.
 
Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε στην αρχική της τοποθέτηση πως η πρόσβαση στην δικαιοσύνη περιορίζεται για μεγάλη μερίδα των πολιτών, καθώς όπως είπε, υπάρχει το ψηλό κόστος για προσφυγή σε αυτή. Επίσης, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό, είπε πως είναι πολύ χαμηλό το ποσό που προνοείται στο θέμα της παραβατικότητας των νέων, θέμα το οποία πρέπει να επενδύσουμε όπως σημείωσε, καθώς κτίζει νοοτροπίες. 

Της Ηρώς Ευθυμίου