You are here

Χρ. Ερωτοκρίτου: Αυτά πέτυχε η Επιτροπή Οικονομικών

20/08/2022 06:00

Τα προαπαιτούμενα του κυπριακού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα οποία έχριζαν νομοθετικής ρύθμισης, χαρακτηρίζει ως το σημαντικότερο έργο που επιτέλεσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κατά την τελευταία σύνοδο της Βουλής, η πρόεδρος της Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Σε συνέντευξή της στη StockWatch και κληθείσα να απαντήσει σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι το κάθε νομοσχέδιο είναι σημαντικό εφόσον επηρεάζει και ρυθμίζει συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Εάν έπρεπε να ιεραρχήσει όμως κάποια, θα έβαζε στην κορυφή της λίστας το πακέτο των νομοσχεδίων που αφορούσαν προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε για διάστημα δέκα μηνών περίπου, τα νομοσχέδια που ρυθμίζουν το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων πιστώσεων, η έγκριση των οποίων είχε καθυστερήσει την επίτευξη του 14ου και τελευταίου προαπαιτούμενου για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν ιδιαίτερα έντονες, αναφέροντας πως με τη συμβολή όλων των μελών της Επιτροπής το τελικό κείμενο είχε μεγάλες διαφοροποιήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με το αρχικό που κατατέθηκε από την κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι με τη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας, οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων θα ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους και τέθηκαν πιο αυστηρά κριτήρια και διαδικασίες από τα αντίστοιχα που αφορούν τραπεζικά ιδρύματα. 

Επίσης από τα σημαντικότερα νομοσχέδια που εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών χαρακτηρίζει τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκτός των σημαντικών νομοσχεδίων που εξέτασε η επιτροπή και ενέκρινε σε νόμο η Ολομέλεια του σώματος, άφησε η κ. Ερωτοκρίτου, το νομοσχέδιο που αφορούσε τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

«Θα ήθελα να μπορώ να χαρακτηρίσω και το νομοσχέδιο που αφορούσε τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας σημαντικό, όμως δεν ήταν τέτοια τελικά η εμβέλεια του», ανέφερε συγκεκριμένα.

Όσον αφορά τις σημαντικότερες εκκρεμότητες της επιτροπής Οικονομικών, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι αφορούν το συνταξιοδοτικό, καθώς επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και η επιβολή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην αγορά πρώτης κατοικίας.

Τόνισε ότι τα δύο θέματα είναι ψηλά στην ατζέντα της Επιτροπής και θα συνεχιστεί η συζήτηση τους με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Στη συνέντευξη η κ. Ερωτοκρίτου, αναφέρεται στην πολύ εποικοδομητική συνεργασία των μελών της επιτροπής Οικονομικών που είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση προτάσεων όπως η επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στο ρεύμα καθώς και τη βελτίωση των όρων που αφορούν το ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία.

Προχωρεί επίσης σε εκτίμηση της κυπριακής οικονομίας με βάση και την υφιστάμενη κατάσταση και τις προβλέψεις της Κομισιόν και την προοπτική της.

Της Ελένης Χαραλάμπους