You are here

Η Εκκλησία οφείλει £6,5 εκ. στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων

23/09/2002 16:18
Οι καθυστερημένες οφειλές φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, ανέρχονταν στο τέλος του 2001 σε £27,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων £6,5 εκατομμύρια από την Εκκλησία, λόγω της μη καταβολής του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας.

Οι εισπράξεις φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για τα τελευταία δύο χρόνια ανέρχονται για το 2000 περίπου 29 εκατομμύρια λίρες και περίπου 22
εκατομμύρια για το 2001.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος, της μη καταβολής φόρου, από την Εκκλησία, κεφαλαιουχικών κερδών από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας, από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (και γενικό Λογιστή) Λάζαρο Λαζάρου.

Η Βουλή, εκδηλώνει δημόσια την πρόθεσή της για εξεύρεση συναινετικής λύσης και με την Ιερά Αρχιεπισκοπή, παρόμοια με την προηγούμενη «άτυπη συμφωνία» την οποία συνήψε το Νομοθετικό Σώμα με τον Μητροπολίτη – Ηγούμενο Κύκκου Νικηφόρο. Στη βάση της συμφωνίας διαγράφηκαν χρέη ή πληρώθηκαν από το κράτος προς το φόρο εισοδήματος, χρέη της Ιεράς Μονής Κύκκου από παλαιότερες μεταβιβάσεις και πωλήσεις ακινήτων και δεσμεύτηκε η Ιερά Μονή Κύκκου να πληρώνει το φόρο κανονικά.

Προσφάτως, το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την εκκλησία της Κύπρου να μην καταβάλλει φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, αλλά η Βουλή έχει προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου για να εξαναγκάσει την Εκκλησία σε υποχρεωτική καταβολή του φόρου, πριν τη μεταβίβαση των ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου, ενώ μέχρι τώρα η νομοθεσία που διέπει τη φορολογία του εισοδήματος με τίτλο ο περί Εισπράξεως και Βεβαιώσεως νόμος προνοούσε ότι γίνεται η πληρωμή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, ήρθε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι ο φόρος αυτός δεν αφορά το ακίνητο αλλά το νομικό ή φυσικό πρόσωπο, το οποίο κατέχει το ακίνητο και δεν μπορεί να εμποδίσει τη μεταβίβαση του ακίνητου

Όπως είπε ο κ. Λαζάρου, με τη σημερινή νομοθετική ρύθμιση θα είναι δύσκολο να μην πληρώνει η εκκλησία από εδώ και πέρα φόρο κεφαλαιουχικού κερδών, ενώ διευκρίνισε ότι ουσιαστικά ο νόμος επαναδιατυπώνει πρόνοια που υπήρχε μέχρι σήμερα, που προβλέπει ότι δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση ακινήτου αν δεν έχει πληρωθεί προηγουμένως ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών. Ο κ. Λαζάρου είπε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση στον νόμο Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων του 2002 βοηθά στο να απαιτείται η καταβολή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών προτού γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου.

Στην υφιστάμενη νομοθεσία, επειδή ήταν με τη μορφή επιφύλαξης, το Ανώτατο δικαστήριο σε προσφυγή της εκκλησίας έκρινε ότι με τον τρόπο που ήταν διατυπωμένος ο νόμος δεν καθίσταται νομικός όρος για τη μεταβίβαση πληρωμή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και απλώς επαναδιατυπώνεται σαν ουσιαστικός όρος μέσα στην νέα νομοθεσία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού, πρόσθεσε ότι με την τροποποίηση του νόμου θα είναι και η εκκλησία υποχρεωμένη να πληρώνει αυτό το φόρο, πριν τη μεταβίβαση των ακινήτων, προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει διευθέτηση με άλλους εκκλησιαστικούς οργανισμούς, είπε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό «θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό». Για τα εκκλησιαστικά οικονομικά η κάθε Μονή και η κάθε Μητρόπολη είναι ανεξάρτητη και θα μπορούσε να γίνει μια διευθέτηση, όπως αυτή που έγινε με την Ιερά Μονή Κύκκου, δήλωσε ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου (ΔΗΣΥ).

Ο νόμος θα σταλεί για ψήφιση στην Ολομέλεια, ενώ ορισμένα ζητήματα που έχουν ακουστεί θα εξεταστούν αργότερα είτε με πρόταση νόμου είτε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο θα σταλεί για ψήφιση στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη Πέμπτη.

Του Κυριάκου Κυριακίδη