You are here

Η Πραξούλα υποψήφια για την προεδρία

16/11/2012 13:09
Την αυτόνομη κάθοδό τους στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, με υποψήφια την Πρόεδρό τους Πραξούλα Αντωνιάδου, ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

Η κ. Αντωνιάδου είπε πως η απόφαση λήφθηκε μετά από έντονο προβληματισμό, εκτενή συζήτηση και με υψηλή συναίσθηση ευθύνης προς τους πολίτες αυτού του τόπου, σε αυτούς τους κρίσιμους και εξαιρετικά δύσκολους καιρούς.

Σε σχέση με την οικονομία, η κ. Αντωνιάδου είπε πως αυτή δεν είχε βρεθεί ποτέ μπροστά σε τέτοια αδιέξοδα, ούτε ακόμα τον καιρό της τουρκικής εισβολής και πρόσθεσε πως οι Ενωμένοι Δημοκράτες δια της Προέδρου τους είχαν εδώ και πολύ καιρό προειδοποιήσει για την άσοφη νομισματική πολιτική και την πλημμελή τραπεζική εποπτεία που ακολουθούσε ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

«Δυστυχώς έχουμε φτάσει στα πρόθυρα χρεοκοπίας λόγω της πλεονεξίας και της κακοδιαχείρισης. Και οι αμαρτίες δεν είναι μόνο πρόσφατες. Αλληλοδιαδεχόμενες διακυβερνήσεις διακήρυτταν ότι η Κύπρος έπρεπε να μετατραπεί σε τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κέντρο και ενθάρρυναν με αυτή την πολιτική τη διόγκωση του τραπεζικού συστήματος σε εφτά φορές το μέγεθος της οικονομίας», ανέφερε η κ. Αντωνιάδου. Είπε ακόμη πως ελπίζει να μην ασκηθούν τώρα πιέσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση του κράτους από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, γιατί τέτοια κίνηση θα θέσει και το τελευταίο κομμάτι του τραπεζικού συστήματος υπό ομηρία.

Ανέφερε πως εδώ που έχει φτάσει η κυπριακή οικονομία, τα λεφτά έχουν στερέψει και χρειαζόμαστε σίγουρα δανεικά, διαφορετικά θα υπάρξει απλώς στάση πληρωμών και πλήρης κατάρρευση του κράτους. «Όπως χρειάζεται επίσης να αποκατασταθεί κάποιος βαθμός εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας για να αναβιώσουν οι επενδύσεις. Οι δανειστές βέβαια θέλουν να ξέρουν πως θα τους ξεπληρώσουμε τη βοήθεια που θα μας δανείσουν. Και εδώ δεν υπάρχει άλλη ουσιαστική απάντηση από την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «η υποψηφιότητά μας προτείνει την ανάπτυξη που θα προκύψει από την οραματική και στοχευμένη πολιτική, η οποία θα εμπεριέχει όμως και αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου που θα εξασφαλίζουν τη χρηστή διοίκηση και θα αποτρέπουν τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση».

Είπε ακόμη πως «στο βαθμό που θα εξασφαλιστούν δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να τεθούν κριτήρια για τους τρόπους που θα επενδύσουν οι τράπεζες αυτά τα λεφτά. Και επιτέλους πρέπει να μειωθεί σε ευρωπαϊκά επίπεδα το καταστροφικό ποσοστό ρευστότητας του 20 % που δεν επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζουν όσα θα ήθελαν στους Κύπριους επιχειρηματίες και τους ωθεί να τοποθετούν αλλού μεγάλο ποσοστό των καταθέσεων, όπως έγινε στην περίπτωση των επενδύσεων στα Ελληνικά ομόλογα», πρόσθεσε.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ανέφερε πως «αποτελούν την προίκα για ώρα ανάγκης που άφησε ο Θεός και η φύση στους Κύπριους και τα παιδιά τους, και όχι μια ακόμα ευκαιρία εύκολου πλουτισμού και ξεπουλήματος από τους τυχοδιώχτες». Πρόσθεσε πως η πρότασή της στη βάση και της γνώσης και της εμπειρίας της ως Υπουργού Ενέργειας αφορά την επίσπευση της έναρξης εργασιών για την εξόρυξη φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12, παρά την επικέντρωση στα άλλα τεμάχια, γιατί στο τεμάχιο 12 έχει ήδη γίνει ερευνητική γεώτρηση και έχει ήδη εντοπιστεί κοίτασμα.

Είπε πως αν υλοποιείτο το χρονοδιάγραμμα της Noble Energy βάσει του οποίου θα μπορούσαν να άρχιζαν εργασίες ανάπτυξης από το 2013 με στόχο την έλευση φυσικού αερίου στη Κύπρο το 2016 «θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα έφερναν οι επενδύσεις στις υποδομές από το 2013, καθώς και από τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων (€0,6 δισ. ετησίως) που θα προέκυπτε από το 2016 από την αντικατάσταση των εισαγωγών πετρελαίου με το δικό μας φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Η κ. Αντωνιάδου είπε εξάλλου πως οι υποψηφιότητες όμως που παρουσιάζονται για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές δεν δημιουργούν ελπίδα για υλοποίηση του δικού μας οράματος της οικονομικής ανάπτυξης και της επανένωσης.

Αναφορικά με τις προοπτικές επιτυχίας της υποψηφιότητά της, η κ. Αντωνιάδου υπενθύμισε πως «στις πρώτες βουλευτικές εκλογές στις οποίες συμμετείχε το κόμμα μας, οι Ελεύθεροι τότε Δημοκράτες είχαν ψηφιστεί από ένα ποσοστό 3,69 % των ψηφοφόρων, πέραν από το 1,44% που είχε πάρει το ΑΔΗΣΟΚ – δηλαδή το κόμμα είχε προσελκύσει 5,13% του εκλογικού σώματος λαμβάνοντας συνολικά 18969 ψήφους. Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν μπορεί να θεωρηθούν ξένοι προς το κόμμα και τους αγώνες του».

Πρόσθεσε πως οι αποφάσεις της Εκτελεστική Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνες και στο Κεντρικό Συμβούλιο τάχθηκαν υπέρ της απόφασης το 92% των μελών του.