You are here

Η βουλή διεκδικεί έλεγχο πολιτικής διαβατηρίων

30/11/2018 07:10

Έλεγχο των κριτηρίων που θεσπίζονται για πολιτογράφηση επενδυτών διεκδικεί η βουλή, με πρόταση νόμου που θα συζητηθεί σήμερα στην ολομέλεια.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και προνοεί όπως τα κριτήρια του σχεδίου παραχώρησης διαβατηρίων σε επενδυτές, ελέγχονται από τη βουλή πριν τεθούν σε ισχύ.

Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας αλλά έχει δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα στην εικόνα της Κύπρου, καθώς πολιτογραφήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και άτομα που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις από τις χώρες τους. 

Στα προβλήματα προστέθηκε και η δυστοκία που υπάρχει στην ανεύρεση φτηνής στέγασης από χιλιάδες κυπρίους, λόγω της απότομης στροφής που δημιούργησε η πολιτογράφηση επενδυτών στην ανέγερση πύργων με διαμερίσματα εκατομμυρίων.

Υπό το βάρος σωρείας αρνητικών δημοσιευμάτων, που συνδέουν τα διαβατήρια με ξέπλυμα χρήματος, η κυβέρνηση προσπάθησε να θεσπίσει πιο αυστηρά κριτήρια, τα οποία δεν ελέγχονται όμως από το κοινοβούλιο.

Η συζήτηση της πρότασης νόμου ολοκληρώθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών κατά την οποία τα πλείστα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

Σύμφωνα με την έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών, το ΑΚΕΛ τοποθετείται υπέρ της πρότασης.

Τα μέλη της επιτροπής, βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσαν πως οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες θα τοποθετηθούν επί των προνοιών της πρότασης νόμου κατά τη συζήτησή της στην ολομέλεια της βουλής.

Το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ τάχθηκε εναντίον της ψήφισης της πρότασης νόμου σε νόμο.

Συγκεκριμένα, με την πρόταση τροποποιείται ο νόμος περί αρχείου πληθυσμού, ώστε η τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών, να επιτρέπεται υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται με κανονισμούς που κατατίθενται στη βουλή για έγκριση και δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Με βάση τις υφιστάμενες ρυθμίσεις οι εν λόγω όροι και προϋποθέσεις καθορίζονται μέσω αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για σκοπούς προαγωγής της διαφάνειας και του ελέγχου σε σχέση με την εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης για την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας.  Επιπρόσθετα, η εισαγωγή της εν λόγω ρύθμισης αποτελεί αναγκαίο μέτρο για τη βελτίωση της άσκησης του δέοντος κοινοβουλευτικού ελέγχου ως προς τα υπό αναφορά σχέδια.

Στο στάδιο της συζήτησης της πρότασης νόμου στην επιτροπή, η εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών ανάμεσα σε άλλα ενημέρωσε την επιτροπή ότι τα σχέδια για την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας εντάσσονται στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, το οποίο καταρτίστηκε με στόχο την περαιτέρω ενθάρρυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων και την προσέλκυση φυσικών προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης για την εγκατάσταση και δραστηριοποίησή τους στην Κύπρο.  Επιπρόσθετα, η ίδια εκπρόσωπος επισήμανε ότι πρόσφατα το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα έτυχε αναθεώρησης και έχουν εισαχθεί σε αυτό ρυθμίσεις που δύναται να λειτουργήσουν ως επαρκείς ασφαλιστικές δικλίδες στην όλη διαδικασία και να διασφαλίσουν τις αρχές της διαφάνειας και την εφαρμογή του προγράμματος με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του εν λόγω προγράμματος δημιουργήθηκε μητρώο των διαπιστευμένων παρόχων συμβουλευτικών υπηρεσιών όσον αφορά την εφαρμογή αυτού και θεσμοθετήθηκε κώδικας συμπεριφοράς των εν λόγω προσώπων με απώτερο στόχο την ενίσχυση και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των αιτητών.  Παράλληλα, συστάθηκε επιτροπή εποπτείας και ελέγχου με αρμοδιότητα την έγκριση της εγγραφής προσώπων στο υπό αναφορά μητρώο, καθώς και την επίβλεψη της ορθής εφαρμογής του υπό αναφορά κώδικα συμπεριφοράς.

Πέραν των πιο πάνω, η ίδια εκπρόσωπος δήλωσε στην επιτροπή ότι το υπουργείο εσωτερικών διαφωνεί με την προτεινόμενη ρύθμιση, επειδή το υφιστάμενο καθεστώς αφενός παρέχει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να αναθεωρεί τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος οποτεδήποτε κρίνει σκόπιμο και αφετέρου αποτελεί εργαλείο της οικονομικής πολιτικής του κράτους.  Τέλος, όπως η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε, σε περίπτωση υιοθέτησης της προτεινόμενης ρύθμισης, ενδέχεται να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση τυχόν βελτιωτικών αλλαγών όσον αφορά τη διαδικασία της κατ’ εξαίρεση παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας εν γένει.   

Η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών δήλωσε στην επιτροπή ότι στο παρόν στάδιο διεξάγεται από το εν λόγω υπουργείο μελέτη αντικτύπου σε σχέση με την εφαρμογή του υπό αναφορά προγράμματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους και να καταδείξει κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις αυτού. 

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης νόμου από την επιτροπή, η τελευταία ζήτησε από τους κυβερνητικούς αρμοδίους την κατάθεση στοιχείων σε σχέση με ποικίλα ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας.

Γ.Χ.