You are here

Κ. Ηροδότου: Εργαζόμαστε εντατικά για μηχανισμό εκποιήσεων

09/09/2019 13:42

Η Κεντρική Τράπεζα εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία μηχανισμού που θα αφορά τα δάνεια που οδηγούνται στις εκποιήσεις, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής.

Τόνισε ότι «όπως δεσμευτήκαμε ενώπιον της επιτροπής, στην τελευταία συνεδρία της, πριν τις θερινές διακοπές, για ετοιμασία μηχανισμού για εκποιήσεις που οι δανειολήπτες αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί, ξεκινήσαμε και κάνουμε αναλύσεις. Δουλεύει εντατικά η ομάδα της ΚΤ και οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές ότι θα έχουμε νέο μηχανισμό τον οποίο θα καταθέσουμε ενώπιον σας εντός του Οκτωβρίου».

Υπογράμμισε ότι «πριν έρθει ενώπιον της επιτροπής ο μηχανισμός θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ώστε αυτό που θα έρθει να γνωρίζετε ότι είναι εντάξει και από  τον SSM και την ΕΚΤ».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στο ανώτατο της τροποποιημένης πρότασης νόμου της βουλής που εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειας πριν τις θερινές διακοπές.

Το ανώτατο θα εξετάσεις στις 24 Σεπτεμβρίου τις αναφορές του προέδρου της Δημοκρατίας, για τις τρεις νομοθεσίες που ψήφισε η ολομέλεια του σώματος για τις εκποιήσεις και τις καταχρηστικές ρήτρες.

Ο κ. Ηροδότου διευκρίνισε ακόμη ότι «ο μηχανισμός δεν θα αφορά μόνο την εκποίηση της πρώτης κατοικίας αλλά γενικά δάνεια που οδηγούνται σε εκποιήσεις και οι δανειολήπτες τους  αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί.

ΥΠΟΙΚ: Θα στηρίξουμε την πρόταση της ΚΤ

Από πλευράς του ο υπουργός οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στους νόμους για τις εκποιήσεις που είχε ψηφίσει πριν από το κλείσιμό της η βουλή και εξήγησε ότι ενώ ο ίδιος εισηγήθηκε την αναπομπή τους στη βουλή ώστε να επανεξεταστούν, όπως και έγινε, η αναφορά των νέων νόμων στο Ανώτατο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ύστερα από εισήγηση του γενικού εισαγγελέα. 

Σημείωσε ότι το υπουργείο οικονομικών θα αποδεχθεί και θα στηρίξει και θα συνεργαστεί με όλους προκειμένου να υπάρξει ένας μηχανισμός που να τυγχάνει έγκρισης από την ΚΤ και να έχει την έγκριση και της ΕΚΤ.

«Θα στηρίξουμε και οτιδήποτε έρθει από την ΚΤ» επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ότι, «ο διοικητής της ΚΤ διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ότι επεξεργάζεται πρόταση η οποία θα έχει και την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής και θα απαντά στις ανησυχίες των βουλευτών σχετικά με τους δανειολήπτες που δεν ανήκουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και αισθάνονται ότι θα πρέπει να βρουν το δίκαιο τους για τον τρόπο που η τράπεζα έχει χειριστεί την υπόθεση τους και τον κώδικα της ΚΤ, αλλά και γενικότερα το δάνειο τους».

Πρόσθεσε ότι «το υπουργείο οικονομικών εξέφρασε τη θέση ότι θα είναι υπέρ της όποιας πρότασης καταθέσει η ΚΤ, ενώ ο χρηματοοικονομικός επίτροπος δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της ΚΤ για να συμβάλει ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή φόρμουλα και να αποφευχθούν οι αχρείαστες εκποιήσεις εκεί που μπορούν να γίνουν σοβαρές και ορθές αναδιαρθρώσεις».

Της Ηρώς Ευθυμίου