You are here

Κάλεσμα Π. Ιωάννου για €85 εκατ. Σχ. Ανάκαμψης

06/07/2022 10:05

Σε δώδεκα σημεία αναλύει τους λόγους και τις μερικές επιφυλάξεις του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου για τα δύο νομοσχέδια που εξετάζει η Επιτροπή Οικονομιών, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με επιστολή – υπόμνημα του επιτρόπου προς την επιτροπή, τα δύο νομοσχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από την Βουλή διευκρινίζοντας πως ο διαχειριστής δανείων θα πρέπει να ενεργεί στη βάση της σύμβασης διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων που έχει συναρμολογήσει σχετικά, ώστε να αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα του παρόχου εξασφάλισης ή/και συνδεδεμένου με το δανειολήπτη προσώπου ή/και εγγυητή, μετά από ρητή συγκατάθεση του επηρεαζόμενου προσώπου.

Ο κ. Ιωάννου προτείνει να συμπεριληφθεί η πρόνοια ότι η ικανοποίηση του αιτήματος του διαχειριστή από το Κτηματολόγιο να πραγματοποιείται μόνο όταν το αίτημα συνοδεύεται με αντίγραφο ρητής συγκατάθεσης από το επηρεαζόμενο πρόσωπο και η συγκατάθεση παρέχεται ελευθέρα βουλήσει από τα επηρεαζόμενα πρόσωπα.

Ο επίτροπος ακόμη, χαιρέτισε τα υπόλοιπα σημεία που τροποποιήθηκαν από το ΥΠΟΙΚ, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγών στον περί της Σύστασης και Λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως νόμο του 2010, με στόχο να εφαρμοστεί σωστά η πρόνοια με την οποία καθορίζεται ο ρόλος του επιτρόπου για τη διασφάλιση των συμφερόντων επηρεαζόμενων προσώπων.

Η επιστολή της 1ης Ιουλίου

Ως πολύ σημαντική εξέλιξη, προς την κατεύθυνση της επίτευξης συναίνεσης για την ψήφιση των νομοσχεδίων, χαρακτήρισε την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, με ημερομηνία 1η Ιουλίου η οποία στάλθηκε μετά την σύσκεψη του υπουργού με τα κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη σύσκεψη έγινε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ώστε η χώρα να μπορεί έγκαιρα να καταθέσει το αίτημα της στην ΕΕ για τη δόση των €85 εκατ.

Kατά τη  σύσκεψη οι εκπρόσωποι των κομμάτων έθεσαν προς συζήτηση και τη νομοθεσία των εκποιήσεων, το μηχανισμό της ΚΤ για τις αναδιαρθρώσεις καθώς και τη δημιουργία Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάζει χρηματοοικονομικές διαφορές, καθώς και υποθέσεις εκποιήσεων.

Η Κύπρος μέσω του ΕΣΑΑ προσβλέπει να λάβει μέχρι €1.2 δισ. έως το 2026.

 

 

 

Της Μαρίας Κυριακίδου